I-au lăsat fără fotoliile de şefi. Schema de conducere a unităţilor miniere, diminuată drastic de conducerea CEH

Posturile de conducere de la unităţile miniere au fost reduse „la sânge” după includerea acestora în Complexul Energetic Hunedoara. Acum, exploatările de cărbune mai au doar conducerea strict necesară, cu care pot funcţiona fără probleme.

 

CNHOrganigrama, extrem de stufoasă, s-a păstrat aproape nemodificată de pe vremea când în subteranul Văii Jiului lucrau peste 50.000 de mineri, chiar dacă între timp mineritul a fost supus unor procese masive de restructurare. Timp de 20 de ani, Compania Naţională a Huilei Petroşani a beneficiat de trei tipuri de ajutoare financiare de la bugetul de stat, dar puţini au fost banii ce s-au îndreeptat către investiţiile în retehnologizare. O bună parte din sumă a mers în salarii şi nu neapărat în cele ale ortacilor de rând, cât în ale mai marilor din minerit sau în buzunarele sindicaliştilor ce beneficiau din plin de pe urma defunctei Companii Naţionale a Huilei. Veniturile „boşilor” au fost mereu extrem de mari comparativ cu sărăcia din zonă şi cu salariile truditorilor din subteran. Iar în ciuda programelor masive de restructurare a industriei miniere, care nu i-a afectat pe şefi, CNH şi-a păstrat, la fel ca înainte de 1989 o structură la fel de stufoasă, cu directori, tot felul de ingineri –şefi, şefi de sectoare, conducători formaţie lucru, etc. Şi, în timp ce majoritatea angajaţilor duceau acasă, la sfârşit de lună, un pumn de mărunţiş în loc de retribuţie lunară, şefii minerilor stăteau liniştiţi pe retribuţii de mii de lei lunar.  De exemplu, în 2008, fostul director al CNH a încasat 248.356 de lei, adică aproape 21.000 de lei lunar, asta în timp ce un miner de la front câştiga vreo 2.000 de lei pe lună.

S-au dus vremurile de huzur

Lucrurile s-au schimbat după încluderea celor patru mine viabile – Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni  – înb Complexul Energetic Hunedoara. CEH trebnuie să fie o unitate viabilă, care să stea cât de cât pe porpriile picioare, pentru că de la bugetul de stat nu mai vine niciun fel de ajutor financiar. Iar planul de viabilizare nu putea să ocolească stufoasa organigramă a sucursalelor miniere. „S-a făcut o reducere a organigramei, până la nivelul minim necesar. O mulţime de posturi au dispărut.  Mai există doar posturile de director, inginer şef şi contabil şef. Schema de personal s-a redus foarte mult”, a declarat directorul Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache.

La ora actuală, la cele patru mine viabile mai sunt aproximativ 5.500 de angajaţi.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece + 11 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident grav pe DN 76 Deva – Brad         Încep lucrările de anvelopare la Blocul 13A, strada Mihai Eminescu         Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva