I-au lăsat fără fotoliile de şefi. Schema de conducere a unităţilor miniere, diminuată drastic de conducerea CEH

Posturile de conducere de la unităţile miniere au fost reduse „la sânge” după includerea acestora în Complexul Energetic Hunedoara. Acum, exploatările de cărbune mai au doar conducerea strict necesară, cu care pot funcţiona fără probleme.

 

CNHOrganigrama, extrem de stufoasă, s-a păstrat aproape nemodificată de pe vremea când în subteranul Văii Jiului lucrau peste 50.000 de mineri, chiar dacă între timp mineritul a fost supus unor procese masive de restructurare. Timp de 20 de ani, Compania Naţională a Huilei Petroşani a beneficiat de trei tipuri de ajutoare financiare de la bugetul de stat, dar puţini au fost banii ce s-au îndreeptat către investiţiile în retehnologizare. O bună parte din sumă a mers în salarii şi nu neapărat în cele ale ortacilor de rând, cât în ale mai marilor din minerit sau în buzunarele sindicaliştilor ce beneficiau din plin de pe urma defunctei Companii Naţionale a Huilei. Veniturile „boşilor” au fost mereu extrem de mari comparativ cu sărăcia din zonă şi cu salariile truditorilor din subteran. Iar în ciuda programelor masive de restructurare a industriei miniere, care nu i-a afectat pe şefi, CNH şi-a păstrat, la fel ca înainte de 1989 o structură la fel de stufoasă, cu directori, tot felul de ingineri –şefi, şefi de sectoare, conducători formaţie lucru, etc. Şi, în timp ce majoritatea angajaţilor duceau acasă, la sfârşit de lună, un pumn de mărunţiş în loc de retribuţie lunară, şefii minerilor stăteau liniştiţi pe retribuţii de mii de lei lunar.  De exemplu, în 2008, fostul director al CNH a încasat 248.356 de lei, adică aproape 21.000 de lei lunar, asta în timp ce un miner de la front câştiga vreo 2.000 de lei pe lună.

S-au dus vremurile de huzur

Lucrurile s-au schimbat după încluderea celor patru mine viabile – Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni  – înb Complexul Energetic Hunedoara. CEH trebnuie să fie o unitate viabilă, care să stea cât de cât pe porpriile picioare, pentru că de la bugetul de stat nu mai vine niciun fel de ajutor financiar. Iar planul de viabilizare nu putea să ocolească stufoasa organigramă a sucursalelor miniere. „S-a făcut o reducere a organigramei, până la nivelul minim necesar. O mulţime de posturi au dispărut.  Mai există doar posturile de director, inginer şef şi contabil şef. Schema de personal s-a redus foarte mult”, a declarat directorul Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache.

La ora actuală, la cele patru mine viabile mai sunt aproximativ 5.500 de angajaţi.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Intervențiile de la Cetatea Costești vor fi reluate la primăvară         TOP 3 ținute cool pentru birou atunci când ești în criză de timp și idei!         Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei         Cursa infernală a unui autocar pe DN 7. Pasagerii au trecut prin momente de spaimă         Accident grav pe DN 66 Călan – Haţeg, produs de un tânăr băut         Scene înfiorătoare în timpul unui spectacol de circ în Hunedoara         Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune