Guvernul scapă CEH de insolvenţă!

54

Pentru a  evita declanşarea procedurii insolvenţei de către lichidatorul Companiei Naţionale a Huilei asupra Complexului Energetic Hunedoara, Guvernul a elaborat un proiect ordonanţă de urgenţă ce prevede preluarea obligaţiilor fiscale ale CEH faţă de CNH, publicat deja pe site-ul Ministerului Economiei.

CNHPotrivit actului normativ care se găseşte pe pagina de Internet a Departamentului pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei, Guvernul a decis preluarea obligaţiilor fiscale în valoare de peste 70,2 milioane de lei ale CNH, administrate datorate şi neachitat de Complexul Energetic Hunedoara. De asemenea, Executivul a hotărât „stingerea debitului restant pe care Societatea Complexul energetic Hunedoara îl are faţă de CNH în schimbul preluării obligaţiilor fiscale”.

Practic, ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern a fost adoptată în scopul diminuării simultane a datoriilor CEH către CNH şi a datoriilor CNH către bugetul de stat. Astfel, după cum au explicat oficialii guvernamentali, prin preluarea obligaţiilor fiscale, CEH devine noul debitor al acestor obligaţii fiscale, iar ANAF descarcă CNH de creanţa în cuantum de 70.238.352,98 lei urmând a o încasa de la Complexul Energetic Hunedoara.

Reamintim că lichidatorul CNH SA a cerut insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara din cauza datoriilor neachitate.Compania Naţională a Huilei SA, societate aflată în lichidare, are de recuperat de la Complexul Energetic Hunedoara SA suma de 84.795.090,50 lei, din care 14.075.123,52 lei reprezintă o creanţă aflată în litigiu, iar suma de 70.719.966,98 lei reprezintă o creanţă certă, lichidă şi exigibilă, recunoscută. Deoarece în urma discuţiilor dintre părţi şi a demersurilor efectuate nu s-a reuşit stingerea obligaţiei de plată, s-a depus la Tribunalul Hunedoara cererea privind deschiderea procedurii de insolvenţă“,  au anunţat cei de la Expert Insolvenţă SPRL Deva, lichidatorul CNH Petroşani.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *