Firma ginerelui lui Blaga a primit contractul pentru paza minelor neviabile

275

DSC_0602

Un contract generos cu încredinţare directă, fără licitaţie şi fără competitori. Aceasta este reţeta succesului prin care o firmă înglodată în datorii şi aflată în executare silită poate să intre pe uşa din faţă a ofertanţilor şi să pună mâna pe un contract de aproape un million de lei noi pentru doar 90 de zile de activitate

Aflată în executare silită, firma ginerelui preşedintelui PDL, Vasile Blaga, adică Axis Corporate Security SRL şi-a asigurat un contract de 720.000 de lei pentru  „paza obiectivelor, bunurilor şi valorilor” pentru sucursalele Societăţii Naţionale de Închideri de Mine Valea Jiului SA. Nu a trebuit să se bată cu nimeni în licitaţie, pentru că oficialii S.N.I.M.V.J. au mers pe procedura negocierii fără anunţ de participare, invocând o „situaţie de urgenţă extremă, survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condiţiile stricte stabilite în directivă”. Directorul societăţii, Petru Drăgoescu, spune că s-a procedat în acest mod pentru că unităţile miniere care compun S.N.I.M.V.J. trebuiau păzite până la organizarea licitaţiei. „În momentul de faţă, noi avem o problemă, este un impediment la începutul activităţii, iar acesta este cauzat de faptul că, la momentul când vorbim nu avem bugetul aprobat. Neavând buget, suntem nevoiţi, aşa cum prevede OUG 34, să achiziţionăm în regim  de urgenţă, pentru maxim 90 de zile, aceste servicii”, a explicat Petre Drăgoescu.

Axis a alergat singură pe culoar

În anunţul de atribuire a licitaţiei se spune că s-a mers pe preţul cel mai scăzut ca şi criteriu de atribuire, numai că Axis Corporate Security nu a fost nevoită să tremure de teamă că ar putea pierde contractul. Oficialii S.N.I.M.V.J. au transmis invitaţii de participare pentru 4 societăţi de profil, dar de prezentat s-a prezentat doar firma controlată de Ionuţ Rudeanu, care a şi câştigat. Pentru cele 720.000 de lei, societatea trebuie să asigure paza pentru 29 de posturi neînarmate şi 5 înarmate în flux continuu, adică 365 de zile pe an, 24 de ore din 24,  iar legislaţia prevede că pentru fiecare post firma trebuie să aibă 5,7 oameni, aşa încât să se poată respecta reglementările din Codul muncii.

Executată silit

 Cu peste 967.000 de lei datorii la bugetul de stat, Axis Corporate Security SRL se află pe locul 18 la nivel judeţean în ceea ce priveşte valoarea sumelor restante şi s-a decis executarea silită în cazul ei. Nici acest lucru nu i-a împiedicat pe cei de al S.N.I.M.V.J. să o accepte ca şi partener de afaceri, pentru că legislaţia nu mai împiedică firmele cu datorii să intre la licitaţii. Legea spune că autoritatea contractantă ARE DREPTUL să excludă firmele cu datorii, dar nu este şi obligatoriu!

Iar de acest lucru se prevalează cei de al SNIMVJ, care spun că nimic nu îi obligă să accepte firmele cu datorii, fie ele şi executate silit. Şi, sub paravanul legalităţii, minele păzite acum de Axis s-ar putea trezi lăsate baltă, cu porţile larg deschise, dacă peste noapte, să zicem, Fiscul execută silit tot ceea ce a început, în contul datoriilor, iar firma lui Ionuţ Rudeanu ar rămâne fără posibilitatea practică de a asigura paza.

Înfiinţată în 24 aprilie 2009, Axis Corporate Security are sediul în Deva şi figurează printre firmele care au obţinut de la Ministerului de Interne licenţă de funcţionare în domeniul pază şi protecţie, licenţă luată de altfel la scurt timp după ce a fost înfiinţată. A intrat pe uşa din dos în contracul de pază al unităţilor miniere, iniţial în relaţii contractuale cu reprezentanţii Companiei Naţionale a Huilei. În anul 2010, Scorseze Security International a câştigat licitaţia organizată de CNH Petroşani pentru paza sucursalelor miniere din Valea Jiului. Deşi contractul iniţial prevedea clar imposibilitatea subcontractării către terţi a serviciilor, pe fir a intrat şi firma înfiinţată de ginerele ex-ministrului Vasile Blaga, Ionuţ Rudeanu, asta deşi nu aveau suficienţi angajaţi. Conform celor sesizate către factorii responsabili, agenţii angajaţi de Axis erau undeva la un procent de 55% din acest număr, drept pentru care au fost obligaţi să presteze serviciul în program de 12 ore cu 24 de ore libere, acumulându-se astfel o medie de 250 de ore de serviciu prestate lunar. Pentru neregulile constatate,  ITM a sancţionat această societate de mai multe ori.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.