Faliment provocat?! Activele CEH, râvnite de anumite grupuri de interese

118

Situaţia economică dezastruoasă de la Complexul Energetic Hunedoara nu este deloc întâmplătoare, iar falimentarea entităţii energetice este voită. Totul pentru ca anumite grupuri de interese,  să pună mâna, la preţ infim, pe activele viabile ale CEH, dar şi pe fierul vechi ce poate fi valorificat.

istoc1Acesta este scenariul despre care vorbesc sindicatele din minerit, care atrag atenţia asupra pericolului ca anumite grupuri de interese să pună mâna pe CEH. Cristian Iştoc, liderul  Departamentului Energetic din cadrul Sindicatului Muntele, spune că sunt informaţii conform cărora nu se doreşte cu adevărat salvarea CEH şi anumite grupuri de interese trag sforile pentru a pune mâna pe activele Complexului. “Tot mai clar devine scenariul prin care se pregăteşte închiderea Complexului Energetic Hunedoara. Grupuri de interese acţionează sub umbrela politicului pentru a pune mâna pe activele CEH dar şi pe fierul vechi care poate fi o sursă imensă de câştig pentru o mână de oameni. Este tot mai clar că nu se doreşte salvarea locurilor de muncă din CEH, salariaţii fiind doar o statistică pe masa guvernanţilor”, spune Iştoc. Problema majoră nu constă neapărat în cei 6700 de salariaţi, câţi are acum CEH, ci cei aproape 200.000 mii de hunedoreni, afectaţi pe orizontală de falimentul entităţii energetice. Iar pentru ca falimentarea şi vânzarea să se facă prea mari proteste sau cu proteste de  faţadă, în jocul grupurilor de interese sunt atrase şi sindicatele. O fărâmiţare a mişcării sindicale este mai mult decât bine- venită pentru punerea în aplicare a planuui, în timp ce unii lideri sunt ţinuţi aproape, prin orice mijloc posibil, de administraţia CEH. “Nici o companie de stat nu poate fi furată fără acordul liderilor sindicali. În CEH avem 9 sindicate, unul cu 3700 membri – Sindicatul Muntele – şi 8 cu 3000 membri”, mai arată sursa citată, făcând referire tocmai la încercarea de divizare a puterii sindicale.  Pe piaţă a fost lansat şi zvonul conform căruia CEH se va divide în viitorul apropiat, iar sindicatul Muntele să nu îi mai reprezinte şi pe energeticieni. Oricum între cele două părţi ale CEH există mai vechi disensiuni, iar lupta pentru reprezentativitate încă se poartă în instanţă. “Nimic mai fals. În orice scenariu, Sindicatul Muntele va reprezenta atât mineri cât şi energeticieni, acest lucru fiind legiferat în legea 62/2011”, spun cei de la “Muntele”. Sindicatul Muntele, reprezentativ la nivelul CEH, este singurul sindicat care, prin liderii săi, a atras mereu atenţia asupra pericolului de intrare în insolvenţă şi faliment a complexului energetic. 

Sub semnul insolvenţei 

Situaţia economico – financiară a CEH nu este deloc îmbucurătoare. Cu datorii mari şi pierderi şi mai mari, entitatea energetică încearcă să supravieţuiască, iar conducerea CEH mai are doar câteva zile pentrua  demonstra Uniunii Europene că structura energetică poate să stea singură în picioare. Practic, conducerea CEH trebuie să vină cu un program de eficientizare a activităţii extractive, cerut chiar de Uniunea Europeană,  după cum a spus ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, şi, mai ales, să prezinte sursele de finanţare pentru aplicarea lui. Iar certitudinea găsirii unei surse de finanţare nu există la această oră, după cum recunoaşte chiar conducerea CEH. Pentru tehnologizarea minelor viabile este nevoie de cel puţin 40 de milioane de euro.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.