Eficientizarea CEH se bazează strict pe atragerea de capital privat

Eficientizarea Complexului Energetic Hunedoara se poate face numai prin atragerea de capital privat, care să asigure necesarul investiţional. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, spune că prioritară este reducerea costului pe GCal, care reprezintă 80% din costul megawatt-ului produs de CEH.

mineriMinisterul Economiei se bazează pe capitalul privat pentru Complexul Energetic Hunedoara, aşa încât acesta să devină competitiv pe piaţa energetică. Procedura de înfiinţare a CEH s-a finalizat în august 2+13, odată cu absorbţia Societăţii naţionale a Huilei Petroşani de către entitatea energetică creată în toamna anului trecut. Nici acum, însă, după atâtea etape de reorganizare, nu se poate vorbi despre un preţ competitiv al energiei produse şi vândute. În consecinţă, oficialii Departamentului pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei spun că sunt absolut necesare măsuri de eficientizare a activităţii aplicate pe întreg lanţul tehnologic. Iar programul investiţional al CEH vizează investiţii în sectorul minier pentru reducerea costului pe GCal,  cost care are o pondere de 80% în costul final al MWatt-ului, precum şi în sectorul energetic în vederea încadrării în parametri de mediu şi pentru reducerea costului pe Mwatt, aşa încât CEH să devină competititv pe piaţa de energie.

Guvernul nu asigură banii necesari

Sumele necesare realizării acestor investiţii nu vor veni, însă de la buget, ci se caută capital privat. „Chiar şi strategia de privatizare prin metoda majorării de capital social, prin aport de capital privat al CEH, urmăreşte prioritar asigurarea finanţării proiectelor investiţionale, atât în domeniul minier, care să vizeze soluţii tehnologice menite să crească productivitatea şi siguranţa muncii în subteran, cât şi în domeniul energiei, astfel încât să se atingă obiectivele de rentabilitate şi eficienţă economică”, a precizat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

De precizat că numai necesarul investiţiilor din minerit a fost calculat la 60 de milioane de euro, sumă de care CEH nu dispune, iar Guvernul nu este dispus să o asigure.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Iată 4 dintre cele mai populare mituri și credințe false despre pariurile sportive         Accident grav pe Calea Zarandului         Polițiștii au alergat aproape un kilometru un tânăr acuzat că a furat 1.000 de lei         Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva a rămas „muzeu”         A început montarea căii de rulare în Tunelul Turdaș de pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză         Caravana Filmului Românesc la Hunedoara         La Deva se va da startul Turului Ciclist al Hunedoarei         Gând la început de an școlar         Motociclist oprit cu focuri de armă         DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști