Eficientizarea CEH se bazează strict pe atragerea de capital privat

121

Eficientizarea Complexului Energetic Hunedoara se poate face numai prin atragerea de capital privat, care să asigure necesarul investiţional. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, spune că prioritară este reducerea costului pe GCal, care reprezintă 80% din costul megawatt-ului produs de CEH.

mineriMinisterul Economiei se bazează pe capitalul privat pentru Complexul Energetic Hunedoara, aşa încât acesta să devină competitiv pe piaţa energetică. Procedura de înfiinţare a CEH s-a finalizat în august 2+13, odată cu absorbţia Societăţii naţionale a Huilei Petroşani de către entitatea energetică creată în toamna anului trecut. Nici acum, însă, după atâtea etape de reorganizare, nu se poate vorbi despre un preţ competitiv al energiei produse şi vândute. În consecinţă, oficialii Departamentului pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei spun că sunt absolut necesare măsuri de eficientizare a activităţii aplicate pe întreg lanţul tehnologic. Iar programul investiţional al CEH vizează investiţii în sectorul minier pentru reducerea costului pe GCal,  cost care are o pondere de 80% în costul final al MWatt-ului, precum şi în sectorul energetic în vederea încadrării în parametri de mediu şi pentru reducerea costului pe Mwatt, aşa încât CEH să devină competititv pe piaţa de energie.

Guvernul nu asigură banii necesari

Sumele necesare realizării acestor investiţii nu vor veni, însă de la buget, ci se caută capital privat. „Chiar şi strategia de privatizare prin metoda majorării de capital social, prin aport de capital privat al CEH, urmăreşte prioritar asigurarea finanţării proiectelor investiţionale, atât în domeniul minier, care să vizeze soluţii tehnologice menite să crească productivitatea şi siguranţa muncii în subteran, cât şi în domeniul energiei, astfel încât să se atingă obiectivele de rentabilitate şi eficienţă economică”, a precizat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

De precizat că numai necesarul investiţiilor din minerit a fost calculat la 60 de milioane de euro, sumă de care CEH nu dispune, iar Guvernul nu este dispus să o asigure.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *