Deşi nu mai există. Compania Naţională a Huilei umileşte bugetul României

Conform ANAF, fosta societate minieră din Valea Jiului datorează statului miliarde de lei noi

bani

Bugetul asigurărilor de sănătate este văduvit de sume uriaşe de bani, neplătite de marile întreprinderi de stat – societăţi mereu oblojite de guvernanţi, subvenţionate, „cadorisite”, înghesuite cu clientelă politică -, chiar dacă au ajuns cu un picior în groapă. „Performanţa” maximă a fost atinsă de Compania Naţională a Huilei, dar nici Complexul Energetic Hunedoara nu e mai breaz.

Lideri în “topul neruşinării”

Practic, bugetul CAS este umilit mai ales de 10 societăţi de stat, care au datorii la asigurările de sănătate între 1,2 şi 130 de milioane de euro. Într-un top pe care l-am putea numi “al neruşinării”, sintetizat de portalul “România Curată”, locul fruntaş îl deţine binecunoscuta Companie Naţională a Huilei (CNH) SA Petroşani, societate care, în acest moment, se află în lichidare voluntară. CNH SA Petroşani are datorii la bugetul asigurărilor de sănătate de 585.679.148 lei, aproximativ 130,2milioane de euro. Suma este înfiorător de mare, în condiţiile în care totalul datoriilor marilor companii la acest buget este de 776.643.891 lei, aproximativ 172,6 milioane de euro!

În acelaşi top trist, pe locul al treilea apare o altă societate hunedoreană, Complexul Energetic Hunedoara (CEH) SA, cu datorii la CAS de peste şase milioane de euro.

Nenorocirea este, în cazul CNH SA Petroşani, cu mult mai mare, dacă observăm, în datele gestionate de ANAF, că societatea are datorii la bugetul asigurărilor de şomaj de peste 273,7 milioane de RON şi la bugetul asigurărilor sociale de stat de aproape 2,6 miliarde de RON. Pentru a înţelege mai bine cât este de mare gaura bugetară lăsată de CNH Petroşani, este suficient să amintim că bugetul Sănătăţii, în 2015, este de aproximativ 5,5 miliarde de RON. (Volodia Macovei)

[box type=”info”]Top 10 mari datornici la bugetul CAS  

Compania Nationala a Huilei S.A. – 585.679.148 lei

ROMAERO SA – 27.421.907 lei

Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. –  27.415.522 lei

Compania Nationala Poşta Română S.A. – 14.684.177 lei

Donau Chem S.R.L. – 10.921.781 lei

Alexandrion Grup Romania S.R.L. –  10.686.862 lei

Manzat Prod SRL–  8.644.246 lei

Regia Autonoma de Transport Bucureşti –  8.251.455 lei

Compania Naţională Romarm S.A. Bucureşti Filiala Societatea Uzina Mecanică Cugir S.A – 6.277.766 lei

Societatea Nationala De Transport Feroviar De Calatori – CFR – Călători SA – 5.702.191 lei[/box]

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Casă mistuită într-un incendiu         Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic         Fraude pentru obținerea de fonduri UE prin APIA Hunedoara         ANI a găsit-o în incompatibilitate pe Delia Bada, fosta șefă a spitalului din Deva         PIAȚA MUNCII. Rata șomajului din județ a crescut         ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Şase ani de funcţionare a CJMSU Hunedoara fără nicio secundă e întrerupere         Castelul Corvinilor a adus venituri de 1,6 milioane de euro         Situația regretabilă remarcată de un istoric, despre salariile polițiștilor locali: „Mi-au trebuit 40 de ani de cercetări şi publicaţii ştiinţifice ca să le ating pragul salarial”