Deşi nu mai există. Compania Naţională a Huilei umileşte bugetul României

Conform ANAF, fosta societate minieră din Valea Jiului datorează statului miliarde de lei noi

bani

Bugetul asigurărilor de sănătate este văduvit de sume uriaşe de bani, neplătite de marile întreprinderi de stat – societăţi mereu oblojite de guvernanţi, subvenţionate, „cadorisite”, înghesuite cu clientelă politică -, chiar dacă au ajuns cu un picior în groapă. „Performanţa” maximă a fost atinsă de Compania Naţională a Huilei, dar nici Complexul Energetic Hunedoara nu e mai breaz.

Lideri în “topul neruşinării”

Practic, bugetul CAS este umilit mai ales de 10 societăţi de stat, care au datorii la asigurările de sănătate între 1,2 şi 130 de milioane de euro. Într-un top pe care l-am putea numi “al neruşinării”, sintetizat de portalul “România Curată”, locul fruntaş îl deţine binecunoscuta Companie Naţională a Huilei (CNH) SA Petroşani, societate care, în acest moment, se află în lichidare voluntară. CNH SA Petroşani are datorii la bugetul asigurărilor de sănătate de 585.679.148 lei, aproximativ 130,2milioane de euro. Suma este înfiorător de mare, în condiţiile în care totalul datoriilor marilor companii la acest buget este de 776.643.891 lei, aproximativ 172,6 milioane de euro!

În acelaşi top trist, pe locul al treilea apare o altă societate hunedoreană, Complexul Energetic Hunedoara (CEH) SA, cu datorii la CAS de peste şase milioane de euro.

Nenorocirea este, în cazul CNH SA Petroşani, cu mult mai mare, dacă observăm, în datele gestionate de ANAF, că societatea are datorii la bugetul asigurărilor de şomaj de peste 273,7 milioane de RON şi la bugetul asigurărilor sociale de stat de aproape 2,6 miliarde de RON. Pentru a înţelege mai bine cât este de mare gaura bugetară lăsată de CNH Petroşani, este suficient să amintim că bugetul Sănătăţii, în 2015, este de aproximativ 5,5 miliarde de RON. (Volodia Macovei)

[box type=”info”]Top 10 mari datornici la bugetul CAS  

Compania Nationala a Huilei S.A. – 585.679.148 lei

ROMAERO SA – 27.421.907 lei

Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. –  27.415.522 lei

Compania Nationala Poşta Română S.A. – 14.684.177 lei

Donau Chem S.R.L. – 10.921.781 lei

Alexandrion Grup Romania S.R.L. –  10.686.862 lei

Manzat Prod SRL–  8.644.246 lei

Regia Autonoma de Transport Bucureşti –  8.251.455 lei

Compania Naţională Romarm S.A. Bucureşti Filiala Societatea Uzina Mecanică Cugir S.A – 6.277.766 lei

Societatea Nationala De Transport Feroviar De Calatori – CFR – Călători SA – 5.702.191 lei[/box]

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Voluntarii care lucrează la Cetatea Costești au nevoie de ajutor         NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții