Concurenţă ca la medicină pentru minele Vulcan şi Lonea

Concurenţă mai mare ca la medicină la concursul organizat de Complexul Energetic Hunedoara pentru 75 de locuri de muncitori necalificaţi la exploatările miniere Vulcan şi Lonea. Sunt cel puţin şase oameni pe un loc şi asta pentru că minele rămân în continuare singurele locuri de muncă sigure din Valea Jiului şi unde salariile sunt cât de cât mulţumitoare.

miner_32517800Chiar dacă industria minieră a suferit un continuu proces de restructurare în ultimii ani, mineritul pare să rămână singurul domeniu de activitate stabil din Valea Jiului. Cu salarii care ajung la 1.500 – 1.600 de lei, dar asta cu tot cu sporuri, postul de miner debutant rămâne atractiv pentru tinerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă într-o zonă unde rata reală a  şomajului este în continuare ridicată, iar posturile din domeniul privat sunt destul de slab plătite şi extrem de puţine. Aşa se explică de ce peste 460 de persoane şi-au depus dosarele la sediul Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) pentru cele 75 de locuri de muncitor necalificat scoase la concurs de exploatările de huilă Vulcan şi Lonea.

 

Lopătat contra – cronometru

 

În minele din Valea Jiului este nevoie de forţă de muncă proaspătă, mai ales că de aproximativ 14 ani nu s-au mai făcut angajări importante din punct de vedre numeric.

“Media de vârstă este de aproape 44 de ani, iar la 45 de ani un miner iese la pensie. Anul trecut s-au angajat 60 de oameni la mina Lupeni, deşi pe ansamblul minelor viabile ar fi necesari sute de oameni în plus. Este nevoie de forţă de muncă tânără, deoarece pentru a pregăti un miner la locul de muncă, un om pe care să te poţi baza, sunt necesari cel puţin şapte ani”, a declarat Ioan Ciubotaru, secretarul general al Sindicatului “Muntele”, reprezentativ la nivelul CEH. Doritorii au putut să se înscrie la concurs până vineri la prânz, iar proba de lucru este programată pentru data de 26 mai. De precizat că, pentru a putea lucra ca muncitori necalificaţi la una dintre cele două unităţi miniere, candidaţii trebuie să completeze un chestionar, însă  cea mai importantă este proba practică, care valorează 60% din nota finală.  Fiecare candidat trebuie să încarce 400 de kilograme de sort cu lopata, iar materialul trebuie trecut peste un obstacol cu o înălţime de 1,5 metri. Timpul maxim pe care îl au la dispoziţie este de patru minute, şi orice secundă în plus duce automat la descalificarea candidaţilor.

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Accident rutier pe Autostrada A1 Deva – Sebeș         Parcare nouă, construită la Spitalul municipal Hunedoara         Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara