Ce a „rezolvat” greva din minerit: Salarii ciuntite şi şomaj tehnic pentru angajaţii CEH

Greva din minerit şi energie, desfăşurată joi la toate sucursalele Complexului Energetic Hunedoara nu a rezolvat mai nimic pentru oamenii care şi-au clamat nemulţumirile. Mai mult, nici ora în care au protestat nu el av fi plătită şi, în plus, toţi angajaţii de la suprafaţă vor fi trimişi în şomaj tehnic.

protest.mineriLiderii minerilor şi energeticienilor sunt mulţumiţi că, după greva de avertisment au reuşit să obţină o întâlnire cu ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu şi că CEH are un buget. Un buget trunchiat, care nu a fost negociat  de sindicate şi administraţie şi care nu aduce nimic bun pentru angajaţii Complexului Energetic Hunedoara, ce s-ar putea trezi cu actualele drepturi din Contractul Colectiv de Muncă diminuate. Liderul Sindicatului „muntele”, reprezentativ la nivelul CEH, explică ce anume a rezolvat greva de avertisment de joi: „În primul rând greva de avertisment a rezolvat procedura legală de a putea organiza o grevă generală, dacă nu se rezolvă problemele tuturor angajaţilor. De asemenea, a forţat mâna Guvernului de a aproba bugetul CEH. Bun – rău, aşa cum este, avem totuşi baza financiară pe care să negociem Contractul Colectiv de Muncă”. De precizat că până şi conducerea Ceh a recunoscut că nu e  varianta optimă de buget, Executivul dând undă verde pentru o formă nediscutată de administraţie şi sindicate, redactată de fosta conducere a Complexului la începutul acestui an.

Trimişi prin rotaţie acasă

Bugetul CEH este unul negativ, în care veniturile totale estimate se ridică la 1.439.379 mii lei, iar cheltuielile totale la 1.726.549 mii lei. Iar de tăiat, s-ar putea tăia doar din veniturile angajaţilor. Primul pas a şi fost făcut, iar vineri, în cadrul şedinţei Consiliului de Adminsitraţie, s-a decis – după cum a precizat Petre Nica – ca tot personalul să fie trimis în şomaj tehnic, timp de 5 zile pe lună. De această măsură, ce se va aplica chiar de marţi, scapă doar personalul direct productiv şi angajaţii din subteran. În plus, ora în care au protestat, nu le va fi plătită celor care ar fi trebuit să se afle la lucru în acel moment. „Este ceea ce specifică legea. Nu putem să fim şi în grevă, şi să fim şi plătiţi”, le transmite liderul Sindicatului „Muntele” celor care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de acest aspect.

De reduceri nu scapă nici şefii din minerit şi, cu precădere, cei numiţi pe criterii politice. Ministrul Energiei a anunţat că se vor face economii prin restructurarea celro numiţi pe criterii politice. „Pentru ca societatea să aibă viitor, este fundamental să reducem costurile de producţie. Programul de modernizare a minelor este şi el foarte important. În plus, am acceptat propunerea sindicatelor ca reducerea fondului salarial să înceapă cu restructurarea celor care au fost numiţi pe criterii politice, şi nu pe criterii de merit profesional în diverse funcţii din societate, în ultimii cinci-şase ani”, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei.

Reamintim că aproape 2000 de sindicalişti din minerit şi energie, angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara, s-au aflat joi timp de o oră într-o grevă de avertisment. Acesta este primul pas dintr-un posibil calendar al acţiunilor de protest.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei + 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Apel către firmele din județ care pot produce echipamente medicale sau biocide         Castelul Corvinilor rămâne închis publicului. Evenimentele din aprilie și mai, anulate         Încă un deces al unui pacient cu boli grave, dar și cu coronavirus, în județul Hunedoara         Contracte de 30 de milioane de lei semnate cu ADR Vest pentru Deva și Hunedoara         Restricții de circuație pe podul de la Șoimuș (DN 76)         Activitățile muzeelor din județul Hunedoara rămân suspendate         Peste 3.000 de oameni sunt în izolare în județul Hunedoara         Amenzi în valoare de 330.000 de lei date de Garda de Mediu în județul Hunedoara         Cadrele medicale vor putea fi cazate la Secția de Recuperare de la Baia Sărată – Deva         100 de cazuri de coronavirus înregistrate până acum în județul Hunedoara         Din 10 aprilie, la Spitalul din Deva vor putea fi realizate testări COVID 19         O companie din Haţeg a donat 10.000 de măşti mai multor spitale şi instituţii publice         Un strop de speranță la Spitalul Județean de Urgență Deva         Numărul cazurilor de coronavirus în România se apropie de 2.500         Primarul Marcel Goia face apel la localnici pentru a ține o zi de post și rugăciune         MINISTERUL SĂNĂTĂŢII. Patru spitale suport pentru judeţul Hunedoara         Alți doi pacienți decedați în spitalele hunedorene aveau și Covid 19         NIMIC DESPRE COVID. Traseu pentru biciclişti, cu fonduri europene la Deva         ANUNŢ! În atenția devenilor care solicită beneficii de asistență socială         293 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în România