Bani de la Banca Mondială pentru Hidrocentrala de la Râul Mare Retezat

Hidrocentrala de la Râul Mare Retezat va fi retehnologizată cu bani de la Banca Mondială. Hidroelectrica mai aşteaptă doar scrisorile de garanţie de la Ministerul Finanţelor.

 

raul-mare-retezat-1_8ad592928b2918Investiţia este absolut necesară, pentru că durata de viaţă a fost depăşită, dar societatea Hidroelectrica, aflată în administrare specială, nu dispune de fondurile necesare. Aşa că se merge pe varianta unui credit contractat de la Banca Mondială. „Am negociat cu Banca Mondiala un credit de 200 milioane de euro pe care vrem să-l alocam retehnologizarii Centralelor Vidraru, Mărişelu şi Râul Mare Retezat, cu peste 700 MW putere instalată, a căror durată de viaţă a fost depăşită. Aşteptam de la Ministerul Finanţelor eliberarea scrisorilor de garanţie pentru ca această finanţare să fie una efectiva”, a declarat  Remus Borza, Administratorul Judiciar al Hidroelectrica.

Amenajarea hidroenergetică Râul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor şi hidrocentralele Retezat şi Clopotiva, cu o putere instalată de 349 MW şi o energie medie multianuală de 629,50 GWh. Barajul Gura Apelor este un baraj din anrocamente cu nucleu central de argila, cu înălţimea de 168 m. Acesta este amplasat la confluenta râurilor Lăpuşnicul Mare, Lăpuşnicul Mic şi Râul Şes, în locul numit Gura Apelor, situat la 45 km de oraşul Haţeg. Lacul de acumulare Gura Apelor are o suprafaţă de 390 hectare şi un volum total de 210 milioane mc, asigurat prin captarea debitelor Râului Mare şi a debitelor cursurilor de apă captate prin intermediul aducţiunii secundare şi aducţiunii principale Retezat. Hidrocentrala Retezat, construcţie subterană realizată între anii 1977-1986, este a doua centrală de vârf de pe râurile interioare din ţară. Aceasta este echipată cu două turbine cu o putere instalată de 335 MW şi o energie medie multianuala de 605 GWh. De asemenea, hidrocentrala Clopotiva, situată în aval de hidrocentrala Retezat, este echipată cu două turbine cu o putere instalată de 14 MW.

Potrivit informaţiilor oficiale, amenajarea hidroenergetică Râu Mare Retezat a început în anul 1974, când, în urma Hotărârii Consiliului de Miniştri nr. 759, grupul hidroenergetic, format din barajul Gura Apelor, hidrocentrala subterană Retezat şi hidrocentrala Clopotiva, a luat fiinţă ca prima investiţie pentru amenajarea potenţialului hidroenergetic al Răului Mare. Ulterior, au mai fost construit şi alte amenajări hidrotehnice în zonă, iar la a ora actuală Sucursala Hidrocentrale Haţeg are în exploatare 13 hidrocentrale şi 12 microhidrocentrale cu o putere instalată totală de 513,54 MW, şi o energie medie multianuală de 894,19 GWh.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Bani de la Banca Mondială pentru Hidrocentrala de la Râul Mare Retezat

  1. Zana Apelor

    Amenajarea hidroenergetica respectiva este una dintre cele mai mari crime ale perioadei comuniste. Barajul, zecile de aductiuni si plasarea hidrocentralei mult in aval au devastat complet raurile din cel mai frumos munte al nostru, care la momentul rspectiv constituia si unicul parc national. Ar trebui dezafectata si eliminata din peisaj, nu retehnologizata. Dar cum sa inteleaga asa ceva politrucii nostri fara scrupule, care distrug acum pana si ultimele paraie, prin MHC-uri?

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cincisprezece + 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         (P) Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         (P) Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii         UNA DE “MAGNA CUM LAUDE” LA CJH: Galeriile de Artă „FORMA” devin o bijuterie arhitecturală         Prinși la furat de băutură și țigări         Drumul Național 7A va intra în reparații capitale. Primele lucrări de reabilitare au început         Incendiu puternic în Geoagiu. Un om a murit