Bani de la Banca Mondială pentru Hidrocentrala de la Râul Mare Retezat

Hidrocentrala de la Râul Mare Retezat va fi retehnologizată cu bani de la Banca Mondială. Hidroelectrica mai aşteaptă doar scrisorile de garanţie de la Ministerul Finanţelor.

 

raul-mare-retezat-1_8ad592928b2918Investiţia este absolut necesară, pentru că durata de viaţă a fost depăşită, dar societatea Hidroelectrica, aflată în administrare specială, nu dispune de fondurile necesare. Aşa că se merge pe varianta unui credit contractat de la Banca Mondială. „Am negociat cu Banca Mondiala un credit de 200 milioane de euro pe care vrem să-l alocam retehnologizarii Centralelor Vidraru, Mărişelu şi Râul Mare Retezat, cu peste 700 MW putere instalată, a căror durată de viaţă a fost depăşită. Aşteptam de la Ministerul Finanţelor eliberarea scrisorilor de garanţie pentru ca această finanţare să fie una efectiva”, a declarat  Remus Borza, Administratorul Judiciar al Hidroelectrica.

Amenajarea hidroenergetică Râul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor şi hidrocentralele Retezat şi Clopotiva, cu o putere instalată de 349 MW şi o energie medie multianuală de 629,50 GWh. Barajul Gura Apelor este un baraj din anrocamente cu nucleu central de argila, cu înălţimea de 168 m. Acesta este amplasat la confluenta râurilor Lăpuşnicul Mare, Lăpuşnicul Mic şi Râul Şes, în locul numit Gura Apelor, situat la 45 km de oraşul Haţeg. Lacul de acumulare Gura Apelor are o suprafaţă de 390 hectare şi un volum total de 210 milioane mc, asigurat prin captarea debitelor Râului Mare şi a debitelor cursurilor de apă captate prin intermediul aducţiunii secundare şi aducţiunii principale Retezat. Hidrocentrala Retezat, construcţie subterană realizată între anii 1977-1986, este a doua centrală de vârf de pe râurile interioare din ţară. Aceasta este echipată cu două turbine cu o putere instalată de 335 MW şi o energie medie multianuala de 605 GWh. De asemenea, hidrocentrala Clopotiva, situată în aval de hidrocentrala Retezat, este echipată cu două turbine cu o putere instalată de 14 MW.

Potrivit informaţiilor oficiale, amenajarea hidroenergetică Râu Mare Retezat a început în anul 1974, când, în urma Hotărârii Consiliului de Miniştri nr. 759, grupul hidroenergetic, format din barajul Gura Apelor, hidrocentrala subterană Retezat şi hidrocentrala Clopotiva, a luat fiinţă ca prima investiţie pentru amenajarea potenţialului hidroenergetic al Răului Mare. Ulterior, au mai fost construit şi alte amenajări hidrotehnice în zonă, iar la a ora actuală Sucursala Hidrocentrale Haţeg are în exploatare 13 hidrocentrale şi 12 microhidrocentrale cu o putere instalată totală de 513,54 MW, şi o energie medie multianuală de 894,19 GWh.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Bani de la Banca Mondială pentru Hidrocentrala de la Râul Mare Retezat

  1. Zana Apelor

    Amenajarea hidroenergetica respectiva este una dintre cele mai mari crime ale perioadei comuniste. Barajul, zecile de aductiuni si plasarea hidrocentralei mult in aval au devastat complet raurile din cel mai frumos munte al nostru, care la momentul rspectiv constituia si unicul parc national. Ar trebui dezafectata si eliminata din peisaj, nu retehnologizata. Dar cum sa inteleaga asa ceva politrucii nostri fara scrupule, care distrug acum pana si ultimele paraie, prin MHC-uri?

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + doisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Drumul Județean 687 Hunedoara – Călan. Cum s-a lucrat în ultimul an la șoseaua modernizată pe fonduri UE         O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere         140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Accident rutier pe Autostrada A1 Deva – Sebeș         Parcare nouă, construită la Spitalul municipal Hunedoara         Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie