Avem pământ. Ce facem cu el?

Vânzătorii de teren arabil cer un preţ, corect, până la urmă, dar vânzătorii au o ofertă relativ limitată

preturi pamant

Piaţa terenurilor arabile trece printr-o perioadă de relativă acalmie. Vânzătorii au crescut preţul, dar cumpărătorii rămân la tarifele vechi.

Hunedoara, sub media pe ţară

În judeţul Hunedoara, pentru un hectar de teren arabil preţul cerut de vânzători nu este deloc liniar. Cel mai ieftin preţ era cam de 25 de cenţi pe metrul pătrat, iar cel mai scump ajunge la 10 euro. În schimb, însă, indiferent de zonă, cumpărătorii oferă 5-6.000 de lei pe hectar, sau în jur de 1.300 de euro. Practic, pentru un metru pătrat se oferă 13 cenţi, în vreme ce specialiştii din agricultură susţin că un preţ oarecum decent ar fi de minim un euro. Studii recente arată că, pe propusa regionalizare a ţării, în regiunea Vest, unde ar fi arondată Hunedoara, preţul unui hectar de pământ ar fi cam de 2.250 de euro. Tot pe regiuni, cele mai mici preţuri ar fi în Crişana şi Maramureş, cu 1.800 de euro pe hectar, iar cele mai mici în jurul Bucureştiului, de 2.700 de euro, media pe ţară apropiindu-se de 2.000 de euro.

La anul va fi mai scump

Acum, practic, vând doar cei care sunt nevoiţi, deoarece din 2014, când străinii vor avea drept să cumpere terenuri, preţul unui hectar poate creşte, în medie, de trei ori. Preţurile din România, dar şi din judeţul Hunedoara, în acest moment, sunt mult departe de cele din Olanda, de exemplu, care are cel mai scump pământ din UE, cu aproape 45.000 de euro pe hectar, dar şi de cele din ţările britanice sau Danemarca, cu circa 18.000. Dacă ajută pe cineva, pământurile din România sunt evaluate cam la fel cu cele din Brazilia sau Suedia, ţări non-UE, în vreme ce în SUA, pe tărâmul făgăduinţei, hectarul e cam 5.000. Revenind la UE, terenurile mioritice sunt cam de trei ori mai ieftine decât cele din Germania ori Spania, dar sunt sunt mai scumpe decât în „suratele” Bulgaria, Cehia şi Ungaria. Totuşi, un hectar din judeţul Hunedoara valorează aproape dublu ca unul din Namibia sau Swaziland, unde costă cam 750 de euro, dar din solurile respectivelor ţări africane mai poţi scoate şi ceva diamante pe lângă porumb sau lucernă.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Pagina de Facebook a Primăriei Hunedoara a fost închisă după un atac informatic         Accident grav pe DN 76 Deva – Brad         Încep lucrările de anvelopare la Blocul 13A, strada Mihai Eminescu         Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie