Avem pământ. Ce facem cu el?

Vânzătorii de teren arabil cer un preţ, corect, până la urmă, dar vânzătorii au o ofertă relativ limitată

preturi pamant

Piaţa terenurilor arabile trece printr-o perioadă de relativă acalmie. Vânzătorii au crescut preţul, dar cumpărătorii rămân la tarifele vechi.

Hunedoara, sub media pe ţară

În judeţul Hunedoara, pentru un hectar de teren arabil preţul cerut de vânzători nu este deloc liniar. Cel mai ieftin preţ era cam de 25 de cenţi pe metrul pătrat, iar cel mai scump ajunge la 10 euro. În schimb, însă, indiferent de zonă, cumpărătorii oferă 5-6.000 de lei pe hectar, sau în jur de 1.300 de euro. Practic, pentru un metru pătrat se oferă 13 cenţi, în vreme ce specialiştii din agricultură susţin că un preţ oarecum decent ar fi de minim un euro. Studii recente arată că, pe propusa regionalizare a ţării, în regiunea Vest, unde ar fi arondată Hunedoara, preţul unui hectar de pământ ar fi cam de 2.250 de euro. Tot pe regiuni, cele mai mici preţuri ar fi în Crişana şi Maramureş, cu 1.800 de euro pe hectar, iar cele mai mici în jurul Bucureştiului, de 2.700 de euro, media pe ţară apropiindu-se de 2.000 de euro.

La anul va fi mai scump

Acum, practic, vând doar cei care sunt nevoiţi, deoarece din 2014, când străinii vor avea drept să cumpere terenuri, preţul unui hectar poate creşte, în medie, de trei ori. Preţurile din România, dar şi din judeţul Hunedoara, în acest moment, sunt mult departe de cele din Olanda, de exemplu, care are cel mai scump pământ din UE, cu aproape 45.000 de euro pe hectar, dar şi de cele din ţările britanice sau Danemarca, cu circa 18.000. Dacă ajută pe cineva, pământurile din România sunt evaluate cam la fel cu cele din Brazilia sau Suedia, ţări non-UE, în vreme ce în SUA, pe tărâmul făgăduinţei, hectarul e cam 5.000. Revenind la UE, terenurile mioritice sunt cam de trei ori mai ieftine decât cele din Germania ori Spania, dar sunt sunt mai scumpe decât în „suratele” Bulgaria, Cehia şi Ungaria. Totuşi, un hectar din judeţul Hunedoara valorează aproape dublu ca unul din Namibia sau Swaziland, unde costă cam 750 de euro, dar din solurile respectivelor ţări africane mai poţi scoate şi ceva diamante pe lângă porumb sau lucernă.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani         Accident produs de un șofer de 82 de ani         Hoț capturat de polițiști         Traseul spre Lacul Zănoaga în atenția Salvamont Hunedoara         Psaltire din 1751 restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva         Bilanțul pagubelor materiale produse de inundații în județul Hunedoara         Cele două turnuri locuință ale Cetății dacice Costești din Munții Orăștiei vor fi protejate și reabilitate         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Petroșani, produs de o tânără de 18 ani. Motociclist în stare gravă la spital         Astăzi începe campania de dezinsecție terestră la Deva!         Gospodării inundate în Silvașul de Sus         Pentru unii mumă, pentru popor ciumă         Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara         Accident pe Strada Horea, din Deva. Un tânăr a fost rănit         Au furat economiile de-o viață ale unei femei         Trei hunedoreni acuzați că au jefuit un pensionar