Avem pământ. Ce facem cu el?

Vânzătorii de teren arabil cer un preţ, corect, până la urmă, dar vânzătorii au o ofertă relativ limitată

preturi pamant

Piaţa terenurilor arabile trece printr-o perioadă de relativă acalmie. Vânzătorii au crescut preţul, dar cumpărătorii rămân la tarifele vechi.

Hunedoara, sub media pe ţară

În judeţul Hunedoara, pentru un hectar de teren arabil preţul cerut de vânzători nu este deloc liniar. Cel mai ieftin preţ era cam de 25 de cenţi pe metrul pătrat, iar cel mai scump ajunge la 10 euro. În schimb, însă, indiferent de zonă, cumpărătorii oferă 5-6.000 de lei pe hectar, sau în jur de 1.300 de euro. Practic, pentru un metru pătrat se oferă 13 cenţi, în vreme ce specialiştii din agricultură susţin că un preţ oarecum decent ar fi de minim un euro. Studii recente arată că, pe propusa regionalizare a ţării, în regiunea Vest, unde ar fi arondată Hunedoara, preţul unui hectar de pământ ar fi cam de 2.250 de euro. Tot pe regiuni, cele mai mici preţuri ar fi în Crişana şi Maramureş, cu 1.800 de euro pe hectar, iar cele mai mici în jurul Bucureştiului, de 2.700 de euro, media pe ţară apropiindu-se de 2.000 de euro.

La anul va fi mai scump

Acum, practic, vând doar cei care sunt nevoiţi, deoarece din 2014, când străinii vor avea drept să cumpere terenuri, preţul unui hectar poate creşte, în medie, de trei ori. Preţurile din România, dar şi din judeţul Hunedoara, în acest moment, sunt mult departe de cele din Olanda, de exemplu, care are cel mai scump pământ din UE, cu aproape 45.000 de euro pe hectar, dar şi de cele din ţările britanice sau Danemarca, cu circa 18.000. Dacă ajută pe cineva, pământurile din România sunt evaluate cam la fel cu cele din Brazilia sau Suedia, ţări non-UE, în vreme ce în SUA, pe tărâmul făgăduinţei, hectarul e cam 5.000. Revenind la UE, terenurile mioritice sunt cam de trei ori mai ieftine decât cele din Germania ori Spania, dar sunt sunt mai scumpe decât în „suratele” Bulgaria, Cehia şi Ungaria. Totuşi, un hectar din judeţul Hunedoara valorează aproape dublu ca unul din Namibia sau Swaziland, unde costă cam 750 de euro, dar din solurile respectivelor ţări africane mai poţi scoate şi ceva diamante pe lângă porumb sau lucernă.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci + treisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
PARLAMENTUL UE. Noi măsuri financiare pentru combaterea pandemiei         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 05 aprilie 2020         Cadrele medicale din Hunedoara respiră ușurat. Rezultate negative la testele coronavirus         124 de persoane infectate cu coronavirus în Hunedoara         Accident grav pe un câmp din zona Orăștiei         Spargere la un magazin din Lupeni. Hoții au fost prinși în flagrant         Doamnă/domnule doctor, vă respect decizia! La război nu mergi fără pușcă         Amenzi pentru cei care nu poartă măști în Simeria         Încă trei decese ale unor bolnavi infectați și cu coronavirus, în județul Hunedoara         Câte cadre medicale au fost diagnosticate cu coronavirus         O femeie cu afecțiuni grave, al 11-lea hunedorean pe lista decedaților diagnosticați cu coronavirus         Coronavirus. Vești bune la Spitalul municipal Hunedoara, după testarea cadrelor medicale         Coronavirus: Situația la zi în județul Hunedoara         Spitalul Județean de Urgență din Deva a cumpărat sute de saci pentru cadavre         Misiunile desfăşurate de jandarmii hunedoreni în contextul pandemiei cu coronavirus         Apel către firmele din județ care pot produce echipamente medicale sau biocide         Castelul Corvinilor rămâne închis publicului. Evenimentele din aprilie și mai, anulate         Încă un deces al unui pacient cu boli grave, dar și cu coronavirus, în județul Hunedoara         Contracte de 30 de milioane de lei semnate cu ADR Vest pentru Deva și Hunedoara         Restricții de circuație pe podul de la Șoimuș (DN 76)