Avem pământ. Ce facem cu el?

Vânzătorii de teren arabil cer un preţ, corect, până la urmă, dar vânzătorii au o ofertă relativ limitată

preturi pamant

Piaţa terenurilor arabile trece printr-o perioadă de relativă acalmie. Vânzătorii au crescut preţul, dar cumpărătorii rămân la tarifele vechi.

Hunedoara, sub media pe ţară

În judeţul Hunedoara, pentru un hectar de teren arabil preţul cerut de vânzători nu este deloc liniar. Cel mai ieftin preţ era cam de 25 de cenţi pe metrul pătrat, iar cel mai scump ajunge la 10 euro. În schimb, însă, indiferent de zonă, cumpărătorii oferă 5-6.000 de lei pe hectar, sau în jur de 1.300 de euro. Practic, pentru un metru pătrat se oferă 13 cenţi, în vreme ce specialiştii din agricultură susţin că un preţ oarecum decent ar fi de minim un euro. Studii recente arată că, pe propusa regionalizare a ţării, în regiunea Vest, unde ar fi arondată Hunedoara, preţul unui hectar de pământ ar fi cam de 2.250 de euro. Tot pe regiuni, cele mai mici preţuri ar fi în Crişana şi Maramureş, cu 1.800 de euro pe hectar, iar cele mai mici în jurul Bucureştiului, de 2.700 de euro, media pe ţară apropiindu-se de 2.000 de euro.

La anul va fi mai scump

Acum, practic, vând doar cei care sunt nevoiţi, deoarece din 2014, când străinii vor avea drept să cumpere terenuri, preţul unui hectar poate creşte, în medie, de trei ori. Preţurile din România, dar şi din judeţul Hunedoara, în acest moment, sunt mult departe de cele din Olanda, de exemplu, care are cel mai scump pământ din UE, cu aproape 45.000 de euro pe hectar, dar şi de cele din ţările britanice sau Danemarca, cu circa 18.000. Dacă ajută pe cineva, pământurile din România sunt evaluate cam la fel cu cele din Brazilia sau Suedia, ţări non-UE, în vreme ce în SUA, pe tărâmul făgăduinţei, hectarul e cam 5.000. Revenind la UE, terenurile mioritice sunt cam de trei ori mai ieftine decât cele din Germania ori Spania, dar sunt sunt mai scumpe decât în „suratele” Bulgaria, Cehia şi Ungaria. Totuşi, un hectar din judeţul Hunedoara valorează aproape dublu ca unul din Namibia sau Swaziland, unde costă cam 750 de euro, dar din solurile respectivelor ţări africane mai poţi scoate şi ceva diamante pe lângă porumb sau lucernă.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei         Cursa infernală a unui autocar pe DN 7. Pasagerii au trecut prin momente de spaimă         Accident grav pe DN 66 Călan – Haţeg, produs de un tânăr băut         Scene înfiorătoare în timpul unui spectacol de circ în Hunedoara         Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși