Au intrat în linie dreaptă. Se caută diriginţi de şantier pentru închiderea şi ecologizarea minelor neviabile

Nu mai este nici un dubiu. Minele neviabile din Valea Jiului vor fi închise şi terenul va fi ecologizat, chiar dacă datele statistice arată că zăcământul de huilă de la cele trei unităţi extractive nu este epuizat.

 

mina_petrilaÎn maximum 64 de luni de la data semnării contractului, adică din această toamnă, cele trei mine neviabile din Valea Jiului- Uricani, Paroşeni şi Petrila – vor deveni amintire. Unităşţile extarctive vor fi închise, iar terenurile unde acestea funcţionează acum vor fi ecologizate. Iarba va creşte peste fostele perimetre industriale, iar clădirile ce mai pot fi salvate vor primi o altă destinaţie şi vor fi puse la dispoziţia investitorilor interesaţi. Societatea naţională de Închideri de Mine Valea Jiului SA caută diriginţi de şantier, precum şi asistenţă tehnică, la execuţia lucrărilor din proiectul tehnic de închidere a Minelor Uricani, Paroşeni şi Petrila. În total, SNIMVJ este dispusă să aloce 4.541.060 lei pentru cele trei contracte. Cea mai mare sumă va merge la Mina Uricani, unde valoarea estimată este de 1.819. 420 lei, fără TVA. Alte 1.814.140 de lei fără TVA vor ajunge pentru activităţile de diriginte de şantier / asistenţă tehnică la Mina Paroşeni, în timp ce contractul pentru Mina Petrila va înghiţi 907.500 de lei, fără TVA. Pentru Uricani şi Paroşeni, durata contractului este de 64 de luni de la încheierea lui, în timp ce la Petrila durata a fost stabilită la 40 de luni.

Minele Paroşeni, Petrila şi Uricani au fost declarate neviabile în baza indicatorilor economici şi trecute pe program de închidere, derulat până cel târziu în 2018.

Declarate neviabile şi trecute pe program de închidere

Înfiinţată în noiembrie 2012, SNIMVJ înglobează cele trei unităţi miniere considerate neviabile, Petrila, Paroşeni şi Uricani. Pentru ele, cu acordul Comisiei Europene, Guvernul plăteşte anual un ajutor financiar care să acopere atât diferenţa dintre venituri şi cheltuieli, cât şi aşa – numitele cheltuieli excepţionale, respectiv cele cu reconversia profesională, disponibilizările de personal, închiderile subterane, legătura dintre subteran şi suprafaţă şi ecologizarea perimetrelor. La finele lunii martie, Executivul a adoptat hotărârea care stabileşte suma alocată drept subvenţie pentru 2013 Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului SA. Potrivit programului de închideri, suma aferentă acestui an a fost calculată la 175 de milioane de lei, însă cea aprobată prin bugetul ministerului şi atribuită prin hotărâre de Guvern este mai mică, de numai 163 de milioane de lei. Ajutorul de stat va fi suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, care va monitoriza nivelul subvenţiei, astfel încât preţul cărbunelui livrat de unităţile producătoare de cărbune, care beneficiază de ajutor, să nu fie mai mic decât preţurile cărbunelui de o calitate similară provenit din terţe ţări. În data de 22 februarie 2012, Comisia Europeană a autorizat România să acorde, din fondurile publice, un ajutor de aproape 1,17 miliarde lei, adică aproximativ 270 de milioane de euro, în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cele trei unităţi deţinute de CNH. Având în vedere obligaţiile asumate de Guvernul României cu instituţiile internaţionale privind reducerea arieratelor CNH Petroşani, începând cu 1 noiembrie 2012 a fost înfiinţată Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului Petroşani, care gestionează ajutorul de stat acordat închiderii minelor Petrila, Paroşeni şi Uricani.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 − 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident mortal. Scene de groază pe șoseaua Hunedoara – Deva         Mii de puieți de păstrăv eliberați în apele Retezatului         Locurile din Parcul Național Retezat unde camparea este permisă         Cum este căutat tânărul dispărut în apele Lacului Cinciș         Jandarmii montani au fost chemați în ajutorul unor turiști înspăimântați de urs         Tânără din Germania rătăcită pe crestele Retezatului         Autostrada Lugoj – Deva. Cum rezistă „Dealul Liliecilor” la un an de la finalizarea lucrărilor         A doua zi de căutări a tânărului înghițit de apele Lacului Cinciș         Accident rutier la Sântandrei, pe DN 7         Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină