Alarmant: Divizia Minieră a CEH are datorii comerciale de peste 40 de milioane de lei

Situaţie critică la Compelxul Energetic Hunedoara, unde datoriile comerciale îi lasă pe mineri fără materiale şi necesare în procesul de producţie. Sumele restante  sunt extrem de mari, iar mai bine de jumătate sunt scadente.

cehParcă niciodată nu au stat mai rău la capitolul financiar exploatările miniere din Valea Jiului ca în această perioadă, când fac parte din Complexul Energetic Hunedoara. Nu numai că unirea cu termocentralele Mintia şi Paroşeni nu a adus nimic bun, dar şi banii sunt mai puţini ca niciodată. Îngrijorător este că se adună datoriile către furnizorii de materii prime şi materiale, iar mulţi dintre partenerii de afaceri se gândesc de două ori înainte de a mai onora comenzile tocmai din cauza plăţilor restante. De exemplu, minerii riscă să rămână fără capse. Pe stoc mai sunt doar pentru 2 – 3 zile, iar furnizorul nu vrea să mai livreze dacă nu se achită măcar o parte din factura restantă. Şi este doar un exemplu, în condiţiile în care la această oră pe Divizia Minieră sunt zeci de furnizori neplătiţi. Datele oficiale arată că sunt restanţe în valoare de 42 de milioane de lei noi numai pentru firmele care aprovizionează unităţile miniere, dintre care 25 de milioane de lei sutn deja scadente. Iar în total se înregistrează restanţe la plată către mai mult de 170 de firme, adică faţă de toţi partenerii de afaceri, pentru că nu există contract achitat la zi. Oricare dintre aceştia ar putea cere, în orice moment, executarea silită a Complexului Energetic Hunedoara, ori chiar insolvenţa entităţii energetic.

 

Lipsa banilor aduce insecuritatea

 

Dar şi mai grav este că minerii riscă să lucreze cu mâinile goale, ori cu materiale şie chipamente mai de proastă calitate, aduse de la diverse societăţi care or să fie dispuse să le livreze pe datorie.

Inspectorii ITM atrag atenţia, însă, că lipsa banilor pentru investiţii se poate repercuta direct asupra securităţii la locul de muncă. „Sunt deficienţe legate de aprovizionarea cu materiale şi, mai ales, de aprovizionarea ritmică, fiidcă de multe ori se  realizează aprovizionarea când suntem noi pe punctul de a opri locul de muncă sau noi oprim locul de muncă şi apoi se fac eforturi deosebite să se aprovizioneze, în special cu stâlpi, grinzi. Întâlnim cazuri când nu sunt suficienţi stâlpi sau, chiar dacă sunt, prezintă defecţiuni la etanşare şi nu mai asigură portanţa corespunzătoare. În condiţiile în care metoda cadru spune că trebuie să fie măcar patru stâlpi, care sunt buni, pe un şir de grinzi, dacă noi constatăm că sunt mai puţin de 4 stâlpi buni pe un şir de grinzi de regulă se ajunge la sistarea de activitate”, daclara recent Ileana Bodea, şef Birou SSM Petroşani din cadrul ITM Hunedoara.

Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţat în septembrie 2012 în urma fuziunii Electrocentrale Deva (Termocentrala Mintia) şi Electrocentrale Paroşeni. În februarie 2013, compania nou înfiinţată a fuzionat cu Societatea Naţionala a Huilei (CNH), dar numai cu minele declarate viabile. Practic, au fost preluate doar patru mine, din şapte câte deţinea SNH, respectiv Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci − 14 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara         Atenuatori de impact noi pe autostrăzile din vestul țării         Poliţia Locală Deva – bilanţul activităţii pe anul 2019         Cenaclul „Amurg sentimental”. Interviu cu Gabriela Alef         Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el         Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii         Eleva de 16 ani din Deva a fost găsită… departe         BUGETARE PARTICIPATIVĂ 2020. Primele 3 idei de îmbunătățire a calității vieții în Deva         DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici         Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată