Acuzaţii grave. Ex-prefectul Cristian Vladu a “deturnat” banii pentru instalaţia de desulfurare de la Mintia!

279

Investiţia în instalaţia de desulfurare de la Termocentrala Mintia este mult întârziată, iar oficialii Complexului Energetic Hunedoara riscă să nu se încadreze în termenele asumate cu Uniunea Europeană. Deputatul Bogdan Ţîmpău spune că de vină este fostul prefect de Hunedoara, Marius Cristian Vladu, care a condus Termocentrala Mintia, şi care ar fi “deturnat” banii pentru alte investiţii ce sufereau amânare.

mintiaUn cerc vicios. Aşa s-ar putea descrie situaţia actuală de la Complexul Energetic Hunedoara şi care vin mult din urmă. Vorbim despre investiţii mult întârziate la Termocentrala Mintia, dar care se răsfrâng direct şi asupra industrei miniere din Valea Jiului. Practic, huila extrasă din Valea Jiului are o piaţă extrem de limitată, merge doar către Termocentralele Mitia şi Paroşeni. Dacă acestea nu funcţionează cum trebuie, nici mineritul nu are cum să progreseze. Iar deputatul PNL Bogdan Ţîmpău a pus degetul pe rana sângerândă a industriei extractive: “Situaţia în Valea Jiului, când vorbim despre minerit, este una din ce în ce mai complicată.  Ani de zile nu au existat investiţii, iar piaţa de vânzare a huilei care se extrage din Valea Jiului este extrem de limitată: Mintia şi Paroşeni. Iar dacă una dintre ele nu merge bine, nu ai unde să vinzi mai departe huila care se extrage din Valea Jiului.  Faptul că nici la Mintia, care are capacitatea de a consuma peste 60% din capacitatea de producţie din Valea Jiului, nu s-au făcut investiţiile obligatorii, iar în acest moment Mintia are cel mai mare cost de producţie al energiei din ţară, se răsfrânge direct în Vaea Jiului. Soluţia pentru Valea Jiului nu e în Valea Jiului, este la Mintia. Dacă va fi eficientizată, creşte cererea de cărbune, iar oamenii din Valea Jiului care lucrează în minerit o vor duce mai bine”.

Riscăm penalizări din partea UE

O situaţie critică ce pune România în postura de a risca penalizări din partea UE pentru nerespectarea termenelor asumate în tratatul de aderare la UE. Iar Ţîmpău arată cu degetul spre unul dintre principalii vinovaţi: Marius Cristian Vladu, ex-prefect de Hunedoara şi fost manager la Mintia. „La Mintia nici măcar nu au fost demarate investiţiile la instalaţia de desulfurare. Nu există nici măcare o demarare de program, nu există identificarea surselor de finanţare, pentru că fostul manager, dl. Vladu, a luat banii care erau pentru desulfurare şi i-a mutat pe instalaţia de şlam dens, care nu era o prioritate. Mai existau cel puţin cinci ani pentru conformare. Iar Mintia se află în situaţia extrem de delicată în a depăşi termenele asumate pe mediu, riscând astfel de procedură de infringement împotriva Românii pe clauzele asumate pentru termocentrale, lucru care se va răsfrânge direct asupra calităţii vieţii din Valea Jiului. Dacă nu există o viziune unitară la nivelul CEH, dacă nu există criterii de performanţă impuse echipei de management, din păcate viitorul este sumbru în întregul judeţ Hunedoara”, arată Ţîmpău.

Program amplu de modernizare

Pe de altă parte, oficialii Complexului Energetic Hunedoara au anunţat că Termocentrala Mintia va intra într-un proces de modernizare a grupurilor energetice 3 și 4. Investiția, în valoare de 230 de milioane de euro, va susținută în baza unei finanțări oferite de parteneri din China, după cum a   declarat directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache. El a explicat că în programul de investiții sunt cuprinse tocmai montarea instalațiilor de desulfurare la grupurile 3 și 4, dar și lucrări de modernizare la grupul energetic 4. Directorul Daniel Andronache a mai precizat că programul de investiții al CEH include și modernizarea celor patru mine de cărbune din Valea Jiului—Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan, apreciate ca viabile. Operațiunile vor costa 60 de milioane de euro și vor fi realizate cu un grup de firme din Polonia, finanțarea fiind asigurată în baza unui credit furnizor.

Comentarii FB

comentarii
2 thoughts on “Acuzaţii grave. Ex-prefectul Cristian Vladu a “deturnat” banii pentru instalaţia de desulfurare de la Mintia!

 1. punctual

  Apropo, viitorul Mintiei si a mineritului din Valea Jiului, execede competentelor si posibilitatilor oricarui director general (toti si-au dorit sa rezolve problema, dar nu au putut si nici nu aveau cum), doar politicul are cheia rezolvarii acestei probleme. Dupa cum vedem insa aceasta problema este in vizorului politicului doar in campaniile electorale, in rest dupa cum vedem: nimic.
  Nu exista interesul de a rezolva aceasta situatie, desi este limpede pentru oricine ca exista si solutii, dar doar daca exista vointa. Si se vede clar ca nu exista.

  Reply
 2. punctual

  1. Afirmatia: „piaţa de vânzare a huilei care se extrage din Valea Jiului este extrem de limitată: Mintia şi Paroşeni” e total falsa. Europa consuma o imensa cantitate de huila de import. De ce nu se exporta huila daca sunt atat de buni?. Evident din cauza pretului cel putin dublu fata de piata huilei la nivel mondial.
  2. Afirmatia: „Mintia are cel mai mare cost de producţie al energiei din ţară” este perfect adevarata, doar ca Mintia are acest pret tocmai datorita costului carbunelui. Daca acesta ar fi 34 lei/Gcal cat este in Oltenia, fata de 100 lei/Gcal cat este in Valea Jiului, Mintia ar produce MW-ul la acelasi pret ca si Turceni si Rovinari, instalatiile de la Mintia (cel putin gr. nr.3) fiind la fel de performante. Carbunele deci , care reprezinta cca. 65% din costul MW-ului este de 3 ori mai scump decat la CEO. Calculati!
  3. Afirmatia: „Vladu, a luat banii care erau pentru desulfurare şi i-a mutat pe instalaţia de şlam dens, care nu era o prioritate” este 100 % falsa, nu in mandatul lui Vladu a fost data aceasta lucrare ci in mandatul urmatorului director general. Documentati-va!
  4. De 2 ani de cand este USL-ul la guvernare suntem tot instiinatati ca incep lucrarile la Mintia si tot de 2 ani nu s-a miscat nimic. In timpul asta puteau fi incepute si finalizate lucrarile. Doar minciuni!
  5. Ar fi cazul sa se termine cu stilul asta de „prosteala generalizata” si sa renuntam la a trai doar din minciuni.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *