174 de milioane de lei – subvenţia pentru minele neviabile

Aproape 174 de milioane de lei este suma pe care Guvernul o va aloca în acest an pentru minele neviabile din Valea Jiului, aflate pe program de închidere. Suma acoperă atât pierderile din exploatare, cât şi salaiile compensatorii ale celor care vor pleca din sistem sau aşa – numitele gratuităţi pentru pensionarii de la aceste unităţi extractive.

MINA ANINAPotrivit documentelor oficiale ale Guvernului, ajutorul de stat a fost calculat, pentru anul 2014, la suma de 173.977.000 de lei, bani care vor fi achitaţi integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, Departamentul  pentru  Energie. Din valoarea totală, 122,4 milioane de lei este suma destinată  acoperirii  pierderilor  aferente  producţiei curente. DE asemenea, pentru acoperirea costurilor exceptionale se acordă ajutorul de stat în sumă de 51,5 milioane de lei. Iar la costuri excepţionale sunt incluse plăţile compensatorii în valoare de 9,523 milioane de lei,  facilităţi pentru pensionari în sumă de 9,8 milioane de  lei,  lucrări de închideri mine – 28.098 mii lei şi reconversie profesională – 4.105 mii lei. Executivul a precizat că “justificarea costurilor excepţionale se face în baza decontului justificativ după modelul aprobat prin Ordinul nr.850/ 2013  al ministrului economiei”.  Valoarea ajutorului de stat pentru închiderea minelor neviabile a fost fundamentată în conformitate cu deciziile adoptate de Uniunea Europeană. “Nerespectarea de către Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului – S.A. Petroşani a condiţiilor prevăzute prin Decizia Comisiei Europene nr. C (2012) 1.020/2, precum şi a oricăror obligaţii asumate în vederea obţinerii ajutorului de stat pentru facilitatea închiderii minelor de cărbune necompetitive determină aplicarea de către Ministerul Economiei – Departamentul pentru Energie a măsurilor necesare în vederea recuperării ajutoarelor de stat, în condiţiile legii”, atrag atenţia oficialii Guvernului României.

Propuse pentru închidere

În urma analizei situaţiei tehnico-economice a minelor din cadrul Companiei Naţionale a Huilei SA Petroşani s-a stabilit ca exploatările miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani să fie fi închise în perioada 2011-2018, fiind declarate necompetitive pe piaţă.  Pentru a accesa ajutorul de stat acordat conform legislaţiei europene, C.N.H. SA Petroşani a întocmit Planul de închidere şi documentaţia de finanţare a costurilor de închidere pentru cele trei exploatări miniere, care au făcut obiectul notificării transmise la Comisia Uniunii Europene.  În februarie 2012, Comisia Europeană a autorizat România să acorde din fondurile publice un ajutor de 1.169 milioane RON, adică aproximativ 270 de milioane de euro, în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din trei unităţi deţinute de Compania Naţională a Huilei SA Petroşani pe perioada 2011-2018. Cele trei mine neviabile au fost inglobate în Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului S.A. Petroşani, înfiinţată în noiembrie 2011, societate care gestionează ajutorul de stat acordat închiderii minelor de cărbune necompetitive.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”