Ecologizare suspendată pe deşertul Hunedoarei

IMG_1754Lucrările de acoperire a iazurilor care au aparţinut minelor Teliuc sunt suspendate în prezent. Halda de steril toxic din zona Silvaş – Teliuc a acaparat o suprafaţă de câteva hectare, iar vântul duce la extinderea ei peste păşunile din împrejurimi.

Halda de steril de la marginea Hunedoarei, înconjurată de dealurile Silvaşului, este păzită în prezent de un hunedorean, iar cei care ajung în zonă sunt atenţionaţi că au intrat pe un şantier. Nimeni nu mai lucrează însă pe aşa-zisul şantier pe care la începutul anului trecut a fost demarat un proiect de ecologizare finanţat de statul român.

Iazul de decantare din zonă, unul dintre cele trei iazuri ale minelor Teliuc care au intrat în programul de ecologizare este un pustu imens, de care localnicii au ajuns să se teamă din cauza poluării. „Nu au mai fost bani pentru ecologizare, aşa că lucrările au fost oprite în primăvară. Dar vor continua în lunile următoare, când dealul de steril va fi acoperit cu pământ şi vor fi plantaţi puieţi”, spune încrezător paznicul locului. O recunosc şi reprezentanţii companiei Minvest, cei care sunt beneficiari ai proiectului derulat de S.C. Conversmin Bucureşti.

În ultimii ani, administraţiile locale din Teliuc şi Hunedoara au primit o mulţime de sesizări din partea localnicilor, care reclamă faptul că vântul puternic aduce praful toxic al iazurilor şi haldelor de steril deasupra locuinţelor lor. Singura soluţie, spun specialiştii, este acoperirea cât mai urgentă a acestor foste zone industriale.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei         Cursa infernală a unui autocar pe DN 7. Pasagerii au trecut prin momente de spaimă         Accident grav pe DN 66 Călan – Haţeg, produs de un tânăr băut         Scene înfiorătoare în timpul unui spectacol de circ în Hunedoara         Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși