Ecologizare suspendată pe deşertul Hunedoarei

IMG_1754Lucrările de acoperire a iazurilor care au aparţinut minelor Teliuc sunt suspendate în prezent. Halda de steril toxic din zona Silvaş – Teliuc a acaparat o suprafaţă de câteva hectare, iar vântul duce la extinderea ei peste păşunile din împrejurimi.

Halda de steril de la marginea Hunedoarei, înconjurată de dealurile Silvaşului, este păzită în prezent de un hunedorean, iar cei care ajung în zonă sunt atenţionaţi că au intrat pe un şantier. Nimeni nu mai lucrează însă pe aşa-zisul şantier pe care la începutul anului trecut a fost demarat un proiect de ecologizare finanţat de statul român.

Iazul de decantare din zonă, unul dintre cele trei iazuri ale minelor Teliuc care au intrat în programul de ecologizare este un pustu imens, de care localnicii au ajuns să se teamă din cauza poluării. „Nu au mai fost bani pentru ecologizare, aşa că lucrările au fost oprite în primăvară. Dar vor continua în lunile următoare, când dealul de steril va fi acoperit cu pământ şi vor fi plantaţi puieţi”, spune încrezător paznicul locului. O recunosc şi reprezentanţii companiei Minvest, cei care sunt beneficiari ai proiectului derulat de S.C. Conversmin Bucureşti.

În ultimii ani, administraţiile locale din Teliuc şi Hunedoara au primit o mulţime de sesizări din partea localnicilor, care reclamă faptul că vântul puternic aduce praful toxic al iazurilor şi haldelor de steril deasupra locuinţelor lor. Singura soluţie, spun specialiştii, este acoperirea cât mai urgentă a acestor foste zone industriale.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci − 15 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident mortal. Scene de groază pe șoseaua Hunedoara – Deva         Mii de puieți de păstrăv eliberați în apele Retezatului         Locurile din Parcul Național Retezat unde camparea este permisă         Cum este căutat tânărul dispărut în apele Lacului Cinciș         Jandarmii montani au fost chemați în ajutorul unor turiști înspăimântați de urs         Tânără din Germania rătăcită pe crestele Retezatului         Autostrada Lugoj – Deva. Cum rezistă „Dealul Liliecilor” la un an de la finalizarea lucrărilor         A doua zi de căutări a tânărului înghițit de apele Lacului Cinciș         Accident rutier la Sântandrei, pe DN 7         Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină