După 20 de ani de la jaful de 4,6 milioane de euro… Dosarul uitat al traficanților de comori dacice

Din anii 2000, peste 40 de români și străini au fost trimiși în judecată pentru furtul și traficarea pe piața neagră a unor tezaure de comori dacice provenite din siturile arheologice ale Munților Orăștiei. În unele cazuri, dosarele au rămas uitate în sertarele procurorilor.

 

Printre anchetele care nu și-au mai găsit rezolvare se numără cel de-al treilea dosar al grupărilor de traficanți de comori dacice din Munții Orăștiei. Rechizitoriul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar dosarul a fost transmis în 2010 instanței Judecătoriei Deva. Au inculpați Alexandru Todorescu, un fost ofiţer de informaţii la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara, Alexandru Gogan, fost şef de post la Poliţia Orăştioara de Sus, afaceristul Eugen Dudaș și doi căutători de comori Stănilă Crişan şi Marian Crişan.

Cei cinci au fost acuzați că au produs un prejudiciu de peste 4,6 milioane de euro, prin participarea în perioada 1998 – 2007 la descoperirea și traficarea a trei tezaure de comori antice provenite din zona Sarmizegetusei Regia. „Inculpaţii au organizat echipe de braconaj şi şi-au asigurat accesul în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, inclusiv prin faptul că au beneficiat de «protecţia» unui ofiţer de poliţie şi a unui subofiţer de poliţie în rezervă, care au devenit membri ai grupului infracţional“, se arăta în rechizitoriu.

În perioada 6 – 7 aprilie 1999, informau anchetatorii, primul tezaur alcătuit dintr-o brăţară spiralică şi 800 de monede Lysimach a fost scos din ţară, prin vama Nădlac, fiind ascuns în rezervorul unui autoturism, apoi vândut unor cetăţeni străini. În perioada 12 – 15 aprilie 1999, al doilea tezaur format din şase brăţări a fost scos din ţară tot prin vama Nădlac şi transportat iniţial la Budapesta, apoi la Geneva, unde brăţările au fost achiziţionate de comerciantul unei firme de antichităţi, fiind recuperate ulterior de statul român. Al treilea tezaur, sustras din situl arheologic Dealul Muncelului, era format din aproape 5.000 de denari romani, din argint, şi a fost evaluat la peste 700.000 de euro. 1.658 de denari au fost recuperați, informau procurorii.

Dosarul tezaurelor de 4,6 milioane de euro a fost reunit de Judecătoria Deva cu un alt dosar al traficanților de comori dacice aflat pe rolul aceleiași instanțe. Soluția a fost contestată, iar un an mai târziu, în noiembrie 2011, Curtea de Apel Alba Iulia a decis că magistrații din Deva au procedat nelegal. De asemenea, au decis restituirea dosarul celor cinci la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. De la Parchet, dosarul a fost declinat la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, informa procurorul Mihaela Chicea, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Dosarul nu a mai ajuns în instanță, iar între timp, unele dintre faptele de care au fost acuzați cei cinci inculpați, de la comiterea cărora au trecut două decenii, s-au prescris.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
LICEENII DE LA ARTE. Concert ce colinde la Biserica „Immaculata” din Deva         Florin Oancea: Termocentrala Mintia va avea cărbune pe toată durata iernii         „FAPTE NU VORBE!” Primarul Petroşaniului a adus (şi la propriu) cadouri pentru copii         Tineri răniți într-un accident pe DN 68 Hațeg – Caransebeș         Biciclist lovit de mașină în Deva         Bunuri contrafăcute confiscate de polițiști         Articole pirotehnice din clase interzise la comercializare către publicul larg, confiscate de poliţişti         Activitatea Poliției Locale Deva, în luna noiembrie 2019         Accident grav în Batiz, pe DN 66         Ești răcit mai mereu? Citește cum poți să te protejezi în sezonul rece!         Bradul de Crăciun la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva         ADMINISTRAŢIE. Cresc preţurile şi subvenţia la agentul termic din sistem centralizat la Deva         S-a răsturnat cu mașina în șanț         Alimente pentru sărmani oferite de Episcopia Devei şi Hunedoarei         Parcul Corvin din Hunedoara va fi transformat într-unul al copiilor         DEVA. Termen prelungit pentru eliberarea biletelor gratuite de transport local         Jupânii criminali ai șoselelor. Ce a putut face un șofer de bolid pe DN 7         Accident grav la o exploatare forestieră         Un vârstnic și soția sa au fost găsiți morți         Gestul nobil al unui localnic din Bobâlna