10.7 C
Deva
vineri, martie 29, 2024

Drumul spre satul Alun va fi modernizat

Primăria Bunila a scos la licitație publică proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a Drumului Comunal 111 Bunila – Alun, în lungime de aproape trei kilometri, din care un sector a fost pavat în anii ´60 cu marmură adusă de la cariera Alun. De atunci, drumul comunal nu a mai fost reabilitat. Investiția a fost estimată la circa patru milioane de lei și se va derula pe 12 luni de la data semnării contractului.

 

 

„Lungimea drumului comunal DC 111 Bunila – Alun pe sectorul studiat va fi de 2 766,00 m și se va desfășura pe raza Comunei Bunila. Lățimea părții carosabile a drumului DC 111 Bunila-Alun este de circa 4,00 m (km 0+000 –km 2+000 si de cca.3,00 m ( km 2+000 – km 2+766) cu acostamente de 0,50 m pe ambele părți ale drumului. Drumul prezintă numeroase zone impracticabile, partea carosabilă fiind puternic afectată de apele pluviale care se adună în zona drumului. Profilul longitudinal al drumului nu are racordările verticale corespunzătoare, iar în profil transversal drumul comunal nu are panta bine definită. Drumului comunal DC 111 Bunila-Alun îi lipsesc în general dispozitivele de preluare a apelor pluviale, iar cele de evacuare a apelor sunt colmatate parțial sau total, fiind nefuncționale. Drumul investigat se prezintă necorespunzător din punct de vedere al stării tehnice și prezintă următoarele caracteristici principale: are o structură din materiale granulare și prezintă degradări de tipul cedărilor, gropi, făgașe, denivelări etc; partea carosabilă a drumului este variabilă, fiind înierbată în unele zone; colectarea și evacuarea apelor de pe partea carosabilă nu este posibila deoarece drumul nu este prevăzut cu șanțuri si rigole de scurgere a apelor; în perioadele foarte bogate în precipitații, apa stagnează neevacuându-se spre un emisar. Această stare de viabilitate se poate explica şi prin lipsa lucrărilor de întreţinere preventivă, dar mai ales prin neluarea măsurilor necesare asigurării colectării şi evacuării apelor de suprafaţă din zona drumului”, se arată în memoriul tehnic al proiectului.

Comuna Bunila, aflată la circa 30 de kilometri de Hunedoara, are în componenţă satele Bunila, Poieniţa Voinii, Alun şi Vadu Dobrii, pe culmile versanţilor, şi Cernişoara Florese, în valea pârâului Vălăriţa. Cătunele vechi de şapte secole numără împreună circa 300 de localnici şi au fost legate printr-o reţea de drumuri anevoioase de pământ, pe care localnicii le străbăteau pe jos, pe cai sau cu căruţe. În prezent, satele Alun şi Vadu Dobrii au ajuns în pragul dispariţiei.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/