Drumul spre Sarmizegetusa Regia se închide, dar monumentul va putea fi vizitat în continuare pe trasee ocolitoare

Drumul care duce de la Costeşti la Sarmizegetusa Regia va fi închis începând de luni 24 august până în decembrie, pentru lucrări de modernizare. Deşi părerile unanime erau rezervate în privinţa derulării proiectului, există şanse reale ca drumul să fie făcut până la sfârşitul anului.

„Consiliul Judeţean Hunedoara face cunoscut faptul că în perioada 24 august – 21 decembrie 2015 Drumul Judeţean 705A: Costeşti – Sarmizegetusa Regia, între km 19+465 şi km 37+370, va fi închis circulaţiei datorită lucrărilor de modernizare finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, în cadrul proiectului ”Modernizare drumuri de acces pentru integrarea în circuitul turistic european a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei”. Situl istoric Sarmizegetusa Regia nu se închide. Acesta va putea fi vizitat de către turişti pe rute de acces ocolitoare. Informaţii în legătură cu aceste rute pot fi obţinute la pensiunile turistice din zona Costeşti. Ţinând cont de faptul că modernizarea drumului de acces către cetatea Sarmizegetusa Regia reprezintă o lucrare de maximă prioritate, ne cerem scuze pentru disconfortul creat. Vă mulţumim pentru înţelegere!”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Hunedoara.

Kilometrul şi milionul

După multe amânări şi revizuiri, licitaţia pentru modernizarea drumului spre fosta capitală a Regatului Dac, Sarmizegetusa Regia, a fost câştigată de SC Trans Construct Import Export SRL, care a ofertat 18,2 milioane de lei, deşi proiectul beneficia de o finanţare de peste 41 de milioane de lei. Lucrările de modernizare a celor 18 kilometri de drum dintre satul Costeşti şi Sarmizegetusa Regia au început de câteva zile. „Nu ne interesează numele firmei care va moderniza drumul, ci respectarea termenelor stabilite în contract şi a calităţii lucrărilor. Societatea va plăti penalităţi dacă nu va respecta contractul”, spunea în urmă cu câteva zile Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

O sută de mii de turişti pe an

Constructorii au termen ca până la finalul acestui an să finalizeze lucrările de modernizare a tronsonului rutier. Până acum s-au făcut lucrări de nivelare a gropilor şi de compactare, fără ca drumul să fie închis circulaţiei. Totuşi, având în vedere faptul că drumul spre Sarmizegetusa Regia este tranzitat de un număr mare de turişti şi ţinând cont de întârzierea cu care au început lucrările, restricţia de circulaţie este absolut necesară. „Nici o naştere nu s-a produs fără sânge şi fără durere, dar copilul a crescut frumos aproape de fiecare dată. Suferim acum, dar vom avea la anul un drum care va aduce cel puţin o sută de mii de turişti la Sarmizegetusa Regia”, spune Vladimir Brilinsky, administratorul cetăţii.

Cum se ajunge la Sarmizegetusa Regia

Punctul de plecare spre Sarmizegetusa Regia îl reprezintă satul Costeşti. La Costeşti se ajunge pe doua trasee: dinspre Orăştie pe traseul Beriu – Orăştioara – Costeşi (aproximativ 20 km) şi dinspre Călan pe direcţia Oraşul Nou – Ohaba Streiului – Chitid – Ocolişul Mic – Costeşti (aproximativ 22 km). Turiştii pot merge de la Costeşti în direcţia Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia pe drumul aflat în lucru doar cu pasul sau pe bicicletă. Din Costeşti există şi două rute ocolitoare spre capitala Regatului Dac, aceste trasee pot fi străbătute doar cu maşini de teren cu tracţiune integrală. O variantă ar fi pe la Târsa – Rudele – Melea – Godeanu – Sarmizegetusa Regia sau Prisaca – Muncel – Godeanu – Sarmizegetusa Regia. Turiştii care nu unt dotaţi cu maşini de teren off road pot apela la patronii pensiunilor din zonă care au pus mână de la mână şi au adunat un mic parc de maşini de teren cu care să urce turişti la monumentul UNESCO. „Cele două trasee ocolitoare oferă turiştilor peisaje deosebit de frumoase, pe care le-ar fi ratat în alte împrejurări. Vor putea vedea vârful Godeanu, pe care nu-l pot vedea într-o drumeţie pe drumul principal, masiv despre care se bănuieşte că a fost Muntele Sfânt al dacilor. Va fi o aventură off road de neuitat, deşi traseele nu pun integritatea turiştilor în pericol, asigurând un plus de pitoresc vizitei la Sarmizegetusa Regia”, ne-a relatat Vladimir Brilinsky, administratorul monumentului.

Program de vizitare Sarmizegetusa Regia

Vizitarea sitului istoric de la Sarmizegetusa Regia se va face, de acum încolo, doar în locurile şi pe traseele stabilite şi numai nouă luni din an, între 1 martie şi 30 noiembrie. În cele trei luni de iarnă în care situl este închis, iar administratorii vor efectua lucrări de întreţinere. De asemenea, vizitele la Sarmizegetusa Regia vor presupune taxe de intrare şi taxe de fotografiere şi filmare. Astfel, intrarea pentru elevi, studenţi şi pensionari este 2 lei, iar pentru adulţi 5 lei. Cei care fac fotografii sau filmează în scop comercial vor plăti 300 de lei pe oră. În plus, accesul cu maşini pe Valea Albă este taxat cu 10 lei.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților         SPARG LIMITELE PENIBILULUI. CJH face turismul de rahat (la propriu) în Sarmizegetusa Regia         Ce s-a ales de fosta Școală 10 din Hunedoara, unde învățau 1.500 de elevi         Caz șocant în comuna Pui: o elevă de opt ani a fost abuzată de învățător         PRIMĂRIA DEVA. Ajutor pentru încălzirea locuinţei         CU BANI FDI. Bucureşci: Iluminat public european până de Paşte