Drumul naţional care leagă Valea Jiului de Herculane e blocat în sălbăticie

OLYMPUS DIGITAL CAMERAŞoseaua naţională care urma să lege Valea Jiului de Băile Herculane a rămas în cea mai mare parte la stadiul de drum forestier, chiar dacă a trecut un deceniu de la demararea proiectului.

În ultimii zece ani au fost construiţi doar 20 de kilometri din DN 66A, spre Băile Herculane. Mai exact, a fost asfaltat fostul drum forestier de la ieşirea din Uricani spre Băile Herculane până în zona Câmpuşel, a Parcului Naţional Retezat. Până în 2010, urmau să fie finalizaţi şi restul de 18 de kilometri ai DN 66A, între Câmpuşel şi zona Izvoarele Cernei, dar proiectul a fost suspendat din lipsa fondurilor.

Puţini turişti se încumetă să parcurgă distanţa dintre oraşele Văii Jiului şi Băile Herculane pe traseul DN66A – DN67D, care în trecut a primit numele de „drumul lui Băsescu”, proiectul fiind demarat în vremea în care preşedintele Traian Băsescu era ministru al Transporturilor. Pentru unii dintre localnicii din Uricani, construirea drumului naţional ar fi echivalat cu ieşirea din izolare. „Uricaniul e unul dintre oraşele Văii Jiului aflate în suferinţă. Mina va fi închisă în următorii ani. Turiştii ajung rar aici, oraşul pare aproape părăsit”, spune Florin Marinică, unul dintre foştii mineri din Uricani. Şoseaua este considerată o oportunitate pentru turism şi de către autorităţile oraşului minier. În schimb, costurile investiţiei în finalizarea lucrărilor la DN66A sunt de ordinul milioanelor de euro, iar reprezentanţii Guvernului au exclus proiectul de pe lista priorităţilor.

Pentru a ajunge din Petroşani în Băile Herculane, pe cei 110 kilometri ai drumului prin Retezat şi Valea Cernei, unui turist îi ia în prezent cel puţin cinci ore cu maşina. Dacă alege varianta ocolitoare Petroşani – Haţeg – Caransebeş – Băile Herculane, de 200 de kilometri, drumul poate fi parcurs în circa două ore şi jumătate. DN 66A nu a fost conceput pentru cei care se grăbesc, ci are un scop turistic. Peisajele celor două parcuri naţionale, Retezat şi Domogled – Cerna străbătute sunt impresionante.

Drumul îi duce pe călători în inima munţilor, în locuri unde doar trecerea timpului a modelat peisajul, iar aşezările oamenilor lipsesc pe o rază de până la 30 de kilometri. Se afundă în pădurile Parcului Naţional Retezat şi ajunge pe culmile stâncoase ale munţilor Vâlcan. Ocoleşte apoi un lac ce pare nesfârşit, pentru ca în final să coboare spre vechea staţiune romană, Băile Herculane. Pe traseu, aproape nu există locuri cu semnal la telefoanele mobile, indicatoarele rutiere lipsesc cu desăvârşire, iar în afara câtorva turişti, singurele fiinţe omeneşti întâlnite sunt ciobanii care îşi mână turmele pe păşunile alpine.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + 13 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii         UNA DE “MAGNA CUM LAUDE” LA CJH: Galeriile de Artă „FORMA” devin o bijuterie arhitecturală         Prinși la furat de băutură și țigări         Drumul Național 7A va intra în reparații capitale. Primele lucrări de reabilitare au început         Incendiu puternic în Geoagiu. Un om a murit         Voluntarii care lucrează la Cetatea Costești au nevoie de ajutor         NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică