Drumul de poveste spre Lunca Cernii, după prima ninsoare

712

Șoselele care străbat aşezările izolate de la poalele Munţilor Poiana Ruscă oferă privelişti spectaculoase de iarnă. Una dintre acestea este Drumul judeţean 687 D, inaugurat în 2013.

Şoseaua traversează satele Topliţa, Dăbâca, Hăşdău, Lunca Cernii de Jos, Lunca Cernii de Sus şi Gura Bordului de pe Valea Cernei şi se opreşte în mijlocul unei păduri, la limita judeţelor Hunedoara şi Caraş Severin. Cea mai spectaculoasă porţiune a drumului de circa 30 de kilometri este urcuşul de pe Valea Ursului până în Lunca Cernii de Jos. De la ieşirea din satul Hăşdău, şoseaua se strecoară printre versanţii abrupţi, acoperiţi de pădurea umbroasă, căreia prima ninsoare i-a dat strălucire.

După un urcuş abrupt, pe marginea prăpăstiilor care mărginesc Cheile Cernei, călătorii ajung la tunelul de la intrarea în Lunca Cernii de Jos, săpat în anii ´60, în stâncă. Dincolo de el priveliştea se lărgeşte, iar în valea înconjurată de creste montane se înşiruie pe rând, de-a lungul şoselei şi a râului Cerna, satele Lunca Cernii de Jos, Lunca Cernii de Sus şi cătunul Gura Bordului. Alte drumuri din Lunca Cernii duc spre aşezările Negoiu, Valea Babii, Paltin, Fântâna, Meria şi Vadu Dobrii.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *