Drogurile „Zombie” fac ravagii în Hunedoara

În cartierul Micro 5 al Hunedoarei, aproape zilnic – spun localnicii – întâlnesc tineri aflaţi în stare de semiconştienţă din cauza consumului de unor amestecuri de substanţe, aşa numitele droguri „zombie”. În plină zi, victimele lor pot fi văzute deseori întinse pe treptele de la intrarea în scările de bloc, incapabile să se mişte sau să comunice cu cei din jur.

„Am sunat de mai multe ori la Poliţie, pentru că ne este teamă de reacţiile pe care aceştia le pot avea faţă de cei care trec pe lângă ei şi ne deranjează mizeria pe care o fac şi priveliştea pe care o oferă. Nu ne simţim în siguranţă, nici noi, nici copiii noştri. Ultima dată am sunat la Poliţia Locală, şi mi s-a spus că nu este în atribuţiile lor să intervină”, povesteşte o hunedoreancă. Astfel de scene pot fi văzute şi în alte zone ale municipiului, iar numărul tinerilor care ajung la Urgenţe după ce au consumat substanţe cu efecte halucinogene a crescut vertiginos. Unii sunt aduşi în stare de comă la spital, după ce au fost ridicaţi de pe trotuare, din parcuri sau scări de bloc.

Pentru medici a devenit o adevărată provocare să depisteze compoziţia amestecului toxic ingerat sau fumat de victimele consumului de droguri.

Unii dintre consumatori au învăţat să îşi fabrice singuri drogurile „legale”, folosind seminţe ale unor plante cu efecte halucinogene ca zorelele, ciumăfaia (datura) sau leandrul, adesea amestecate cu alcool sau medicamente. Efectele lor pot fi tragice.

„Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială şi pot ruina oportunităţile copiilor şi tinerilor de educaţie şi angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate”, informează Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara.

Potrivit unui raport al instituţiei, numărul consumatorilor de substanţe cu efecte psihoactive a crescut vertiginos în ultimii ani, în judeţul Hunedoara, iar în fiecare an zeci de tineri cu intoxicaţii grave ajung la urgenţele spitalelor locale.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Parcare nouă, construită la Spitalul municipal Hunedoara         Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație