Dorin Cupeţiu, omul care „l-a înfundat” pe Berbeceanu, e chemat în faţa instanţei

dotin cupetiu, om de afaceriDosarul în care omul de afaceri din Hunedoara Dorin Cupeţiu şi alţi 11 oameni inculpaţi au fost acuzaţi de infracţiuni economice, prin care ar fi prejudiciat statul român cu aproape două milioane de euro, va fi soluţionat de Tribunalul Hunedoara.

Oamenii de afaceri Dorin Cupeţiu şi Florin Uscatu şi fostul şef de poliţie Adrian Filer sunt chemaţi joi în faţa instanţei Tribunalului Hunedoara într-un dosar în care sunt inculpaţi pentru infracţiuni economice. Dorin Cupeţiu şi ceilalţi 11 inculpaţi din acest dosar, implicaţi în afaceri cu produse metalurgice, au fost acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani, într-un dosar în care procurorii au reclamat un prejudiciu de circa două milioane de euro. Trei dintre inculpaţi, respectiv Dorin Şionei, Călin Udrea şi Dan Balint, au fost condamnaţi deja în acest dosar, în primă instanţă, la pedepse de câte cinci ani (primii doi) şi şase ani (Balint) de închisoare cu executare. Sentinţa nu a rămas definitivă, în cazul acestora dosarul fiind disjuns şi trimis la Curtea de Apel Alba Iulia. Şionei, Udrea şi Balint au devenit între timp martori ai acuzării în dosarul în care Traian Berbeceanu a fost pus sub învinuire pentru infracţiuni legate de favorizarea infractorilor. Ei le-au declarat procurorilor că în luna mai a anului trecut, ar fi fost înştiinţaţi dinainte, prin intermediul lui Cupeţiu, că la domiciliile lor vor avea loc percheziţii.

Cu un pas înaintea anchetatorilor

Dorin Cupeţiu a fost audiat, de asemenea, de procurori în dosarul „Berbeceanu”. Aceasta pentru că, potrivit DIICOT, ar fi ştiut dinainte cu o zi de percheziţiile efectuate la domiciliul lui, în 8 octombrie 2012, de ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba. Procurorii îl acuză pe Traian Berbeceanu că ar fi fost cel care l-a anunţat pe Cupeţiu de percheziţii.

În dosarul aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara, unde a fost înregistrat în luna aprilie, gruparea „Cupeţiu – Uscatu”, e acuzată de infracţiuni de evaziune fiscală. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării ar fi obţinut beneficii financiare substanţiale din efectuarea de operaţiuni comerciale cu produse laminate şi fier vechi şi sustragerea societăţilor pe care le administrează de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, în special TVA. Societăţile intermediare controlate de membrii grupării facturau mărfurile achiziţionate din UE către firmele beneficiare fără calculul legal al TVA datorată bugetului de stat şi la aproximativ acelaşi preţ cu cel de achiziţie din import, realizând astfel o fraudă de tip “carusel”. În această modalitate, societăţile comerciale beneficiare deduceau ilegal TVA şi practicau un preţ de vânzare diminuat faţă de preţul real al mărfurilor. Prejudiciul produs de membrii grupării, în acest mod a fost estimat la 1.800.000 de euro. Inculpaţii se află în libertate.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara         S-a deschis ștrandul din Hunedoara         Prostituție sub amenințarea unei grupări de interlopi din Valea Jiului         S-au publicat rezultatele la Bacalaureat. 9 elevi de nota 10 în județul Hunedoara         Trafic rutier închis temporar pe strada Hărăului         Mineri intoxicați cu fum și gaze toxice în subteranul Minei Livezeni         Cristian Coroiescu, liderul ALDE Călan, candidează la Primăria Călan         Mocănița va circula din nou, în această vară, pe calea ferată îngustă Brad – Crișcior         Sala de Lectură a Bibliotecii Județene va fi modernizată         ÎN SPATELE VITRINEI         Ultima zi de plată a impozitelor locale, cu bonificație         Un șofer băut a distrus două mașini         Experiment eșuat sau accident extrem de stupid. Ce le-a spus jandarmilor tânărul găsit după trei zile, legat de un copac, în Parâng         Complexul turistic Cheile Buții a ars într-un incendiu         Modernizarea Casei de Cultură din Orăștie – o poveste fără sfârșit