Doi hunedoreni condamnați în Anglia pentru violarea unei adolescente de 16 ani

Autorităţile judiciare din Marea Britanie cer transferul într-un penitenciar din România a doi bărbaţi din Hunedoara care au violat şi obligat la sex oral o adolescentă de 16 ani din Anglia. Curtea Coroanei Northampton i-a condamnat la 14 şi respectiv 16 ani de închisoare, însă acasă vor scăpa cu doar 12 ani de puşcărie, informează adevarul.ro.

Autorităţile judiciare române urmează să pronunţe o decizie definitivă cu privire la solicitarea omologilor britanici de transferarea în vederea continuării executării pedepsei în România a celor doi violatori aflaţi acum încarceraţi într-un penitenciar din Regatul Unit.

Beniamin-Ovidiu Ban (acum în vârstă de 33 de ani), şi Cosmin Alexandru Vinţan (30 de ani) au fost judecaţi de Curtea Coroanei Northampton care acum doi ani a pronunţat în cazul lor pedepse ce cumulează 30 de ani de puşcărie.

Doar unul dintre indivizi, Beniamin-Ovidiu, a fost de acord pentru transferarea sa într-un penitenciar din ţară. Celălalt, Cosmin Vinţan nu şi-a dat acordul, însă împotriva sa autorităţile emitente au emis ordinul de deportare.

Faptele pentru care românii au ajuns în puşcărie s-au întâmplat în primăvara anului 2016, când cei doi au urmărit, ameninţat cu uciderea, supus la perversiuni sexuale şi violat o adolescentă minoră care abia se despărţise de amicii săi şi mergea la o întâlnire cu prietenul ei.

„În fapt s-a reţinut că la data de 24.04.2016 inculpatul, împreună cu B. B.O. condamnat în aceeaşi cauză, a urmărit şi condus pe minora L. M. în vârstă de 16 ani, pe o alee întunecoasă şi îngustă, unde, prin exercitarea de acte de violenţă fizică şi ameninţări cu moartea, a întreţinut raporturi sexuale normale şi acte sexuale orale cu persoana vătămată”, se arată în considerentele reţinute de Curtea de Apel Alba Iulia (www.rolii.ro) în decizia privind soluţionarea solicitării de transfer formulate anul acesta de autorităţile judiciare britanice.

În vara acestui an, Curtea de Apel Alba Iulia a dispuns recunoaşterea hotărârii pronunţate în 2017 de Curtea Coroanei Northampton, care i-a condamnat pe Beniamin-Ovidiu Ban şi Cosmin Alexandru Vinţan la 14 şi respectiv 16 ani de închisoare, dar a adaptat pedepsele la legislaţia românească, ceva mai blândă decât cea britanică, stabilind în cazul fiecăruia aplicarea pedepsei de 12 ani închisoare, din care se va scădea durata arestării preventive şi durata deja executată în Marea Britanie.

Adaptarea condamnării a fost motivată de faptul că pedeapsa britanică „nu corespunde atât ca şi natură, cât şi ca şi durată cu pedeapsa ce ar fi putut fi aplicată persoanei condamnate ar fi fost judecată în România pentru această infracţiune”.

Cosmin Alexandru Vinţan fusese condamnat de Judecătoriei Hunedoara la pedeapsa de 8 ani închisoare, durata pedepsei urmând a se împlini la data de 01.08.2016. Inculpatul a fost însă liberat condiţionat la data de 23.07.2013, rămânând un rest neexecutat de 1074 de zile. Instanţa britanică a motivat la momentul aplicării pedepsei de 16 ani închisoare diferenţa de tratament juridic faţă de celălalt inculpat, Beniamin-Ovidiu Ban (condamnat la 14 ani închisoare), prin faptul că a mai suferit o condamnare pentru viol în România.

Instanţa britanică nu a luat însă în considerarea că şi Beniamin-Ovidiu Ban Beniamin era recidivist.

Din cazierul acestuia rezultă că printr-o sentinţa penală de Judecătoria Caransebeş, definitivă la 04.06.2013, inculpatul fusese condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare condiţionată pe un termen de 4 ani, astfel că infracţiunea comisă în străinătate apare ca fiind comisă în termenul de încercare.

„Totuşi, problema revocării suspendării condiţionate nu poate fi soluţionată în cadrul procedurii de transfer şi executare în România a hotărârii pronunţate în străinătate, cât timp instanţa emitentă nu a avut în vedere recidiva postcondamnatorie la momentul aplicării pedepsei”, arată Curtea de Apel Alba Iulia (rolii.ro) în decizia pronunţată în vara acestuia an, prin care a admis trasferul.

Decizia instanţei române nu e însă definitivă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină         Guvernul României a alocat 34,1 milioane lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundații în județul Hunedoara.         Căutările fetiței dispărute în canalul de fugă al Streiului, reluate vineri dimineață         Accident mortal pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Recomandări I.T.M. Hunedoara privind prevenirea răspândirii noului coronavirus         Bărbat rătăcit în pădure, găsit de jandarmi         Jandarmii montani, pregătiți în Cheile Tăii         2800 de recoltoare oferite de Asociația de Prietenie China – România au ajuns la două instituții din subordinea CJ Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara intră în șantier         Accident pe DN 76, în zona Brad. Tânără la un pas de tragedie după ce a pierdut controlul mașinii