Doi fagi seculari, tăiați în Sarmizegetusa Regia, din cauza pericolului pe care îl prezentau

Sarmizegetusa Regia se numără printre cele mai importante monumente antice din România, dar în ultimele decenii, oamenii, clima şi fenomenele naturale au contribuit la degradarea accelerată a vestigiilor sale.

În ultimii ani, după mai multe accidente petrecute în situl UNESCO din Munţii Orăştiei, autorităţile au stabilit că este nevoie de tăierea unor arbori care pun în pericol siguranţa angajaţilor şi a vizitatorilor. Unii au fost tăiaţi în cursul anilor trecuţi, iar extragerilel lor din sit au stârnit reclamaţii venite de la reprezentanţii unor organizaţii de mediu.

Marţi dimineaţă, alţi doi fagi uriaşi, situaţi în interiorul fortificaţiei Sarmizegetusei Regia, pe terasa a IV-a, au fost tăiaţi şi extraşi din aşezarea dacică. „Demersul a fost impus de starea lor de degradare accentuată, iar în cazul unei căderi necontrolate s-ar pune în pericol atât integritatea vizitatorilor sitului (arborii se află pe traseul principal de vizitare), cât şi vestigiile din imediata vecinătate a arborilor. Atât tăierea, cât şi îndepărtarea trunchiului şi crengilor au fost efectuate manual, pentru a minimiza riscurile afectării vestigiilor arheologice”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara, administrator al sitului UNESCO.

Sarmizegetusa Regia este înconjurată de o pădure vastă, însă în ultimii ani arborii uriaşi din incinta aşezării dacice au reprezentat un pericol pentru integritatea monumentelor şi pentru siguranţa oamenilor, potrivit administraţiei sitului UNESCO.

Foto: Consiliul Județean Hunedoara

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului