Documente valoroase dispărute din Casa Dr. Petru Groza au fost recuperate de Poliție

Poliţiştii din cadrul compartimentului de protejare a Patrimoniului Cultural Naţional au recuperat 3.200 documente sustrase din colecția privată a urmașilor omului politic Petru Groza, fostul preşedinte al Consiliului de Miniştri al Guvernului comunist instaurat la 6 martie 1945.
Documentele (înscrisuri, memorii, scrisori) au fost recuperate după ce urmașii lui Petru Groza au semnalat dispariția acestora. „Ancheta în acest caz a fost preluată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva”, a precizat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara. „În acest caz, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva este înregistrat un dosar penal cu obiectul furt, urmând a se face propunerea în cauză”, a informat procurorul Gina Cibian, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva.
10 tablouri recuperate în 2014
În mai 2014, poliţiştii au mai recuperat zece opere de artă sustrase din Casa Petru Groza din municipiul Deva. Este vorba de zece tablouri realizate de pictori români, a căror valoare a fost estimată la 200.000 de euro. Tablourile au fost realizate de pictorii români Kimon Loghi, Aurel Ciupe, Camil Ressu, Nicolae Vermont, Adina Paula Moscu, Adam Bălţatu, Jules Perahim, Ileana Rădulescu şi provin din colecţia Casei dr. Petru Groza din Deva. Furtul a fost reclamat pe 12 iulie 2013. Bunurile au fost recuperate în urma unor descinderi care au avut loc la două adrese din Bucureşti. Tablourile erau date în urmărire naţională şi internaţională. Reclamaţia fusese făcută de către un nepot al lui Petru Groza, împotriva unui alt nepot al acestuia, potrivit unor surse judiciare.
Alte cinci tablouri valoroase înlocuite cu falsuri
De asemenea, în 2011, poliţiştii au mai recuperat două tablouri sustrase din Casa Petru Groza din municipiul Deva, dintr-un lot de cinci opere de artă furate. Un timişorean a fost anchetat pentru furtul tablourilor păstrate în casa familiei fostului şef de guvern de la 1946. In acest caz, infracţiunile au avut loc în anii 2004 – 2005: timişoreanul ar fi fost cel care l-a convins pe îngrijitorul din acea vreme al casei să fure operele de artă şi apoi să le înlocuiască prin falsuri.
Cele cinci opere de artă furate din colecţia Petru Groza, dintre care două semnate de Nicolae Grigorescu, au fost vândute apoi pe piaţa neagră a antichităţilor, fiind estimate la aproape 400.000 de euro. Până în 2011, doar două dintre picturi, „Ţărăncuţă cu fuior coborând spre casă”, de Nicolae Grigorescu, şi „Vapoare pe Dunăre”, de Nicolae Dărăscu, au mai fost recuperate de poliţişti. Pe acestea, moştenitorii prim-ministrului comunist le-au scos la licitaţie şi au obţinut 143.000 de euro.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece − șapte =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină         Guvernul României a alocat 34,1 milioane lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundații în județul Hunedoara.         Căutările fetiței dispărute în canalul de fugă al Streiului, reluate vineri dimineață         Accident mortal pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Recomandări I.T.M. Hunedoara privind prevenirea răspândirii noului coronavirus         Bărbat rătăcit în pădure, găsit de jandarmi         Jandarmii montani, pregătiți în Cheile Tăii         2800 de recoltoare oferite de Asociația de Prietenie China – România au ajuns la două instituții din subordinea CJ Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara intră în șantier         Accident pe DN 76, în zona Brad. Tânără la un pas de tragedie după ce a pierdut controlul mașinii         Momente cumplite pe râul Strei. O fetiță a dispărut în apele canalului de derivație         Tavanul s-a prăbușit peste biroul lui Costel Avram, din Consiliul Județean Hunedoara         27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă