DOCUMENTE VALOROASE: Comoara din arhivele Castelului de la Hunedoara

Castelul corvinilorMii de documente vechi de un secol care prezintă modul în care a avut loc cel mai amplu proces de restaurare al Castelului din Hunedoara au fost scoase la iveală de angajaţii muzeului acestuia.

Mii de schiţe realizate de arhitecţii care au lucrat la restaurarea castelului la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX au fost redescoperite de angajaţii monumentului istoric, în urma procesului de inventariere a bunurilor castelului. “Documentele reprezintă planurile de restaurare ale Castelului Corvinilor între anii 1868 şi 1914, după ce castelul fusese mistuit de incendiul de la mijlocul secolului XIX. Sunt schiţe şi planuri de restaurare pentru toate componentele monumentului: ziduri, acoperişuri, curtea exterioară şi perimentrul din jurul Castelului Corvinilor. Sunt extrem de valoroase, de aceea intenţionăm să le inventariem şi să le clasificăm ca bun de tezaur”, a spus arheologul Cristian Roman, din cadrul Muzeului Castelului Corvinilor.

Castelul reablitat prin donaţii

După ce procesul de inventariere şi cercetare va fi finalizat, documentele prin care a fost scris un episod important din istoria de şase secole a castelului medieval vor putea fi expuse publicului şi ar putea servi ca material ştiinţific pentru cercetători.

Cel mai amplu proces de restaurare al Castelului Corvinilor a început în 1868, potrivit istoricilor, la mai bine de un deceniu după ce castelul a fost distrus de un incendiu izbucnit în timpul unei furtuni. Restaurarea a fost realizată de guvernul austro-ungar, dar o parte din fondurile necesare reabilitării au fost strânse în urma unor colecte publice.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “DOCUMENTE VALOROASE: Comoara din arhivele Castelului de la Hunedoara

  1. gicu

    “Cel mai amplu proces de restaurare al Castelului Corvinilor a început în 1968, potrivit istoricilor, la mai bine de un deceniu după ce castelul a fost distrus de un incendiu izbucnit în timpul unei furtuni. Restaurarea a fost realizată de guvernul austro-ungar…”
    Ha, ha, ha!

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 − 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         (P) Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         (P) Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii         UNA DE “MAGNA CUM LAUDE” LA CJH: Galeriile de Artă „FORMA” devin o bijuterie arhitecturală         Prinși la furat de băutură și țigări         Drumul Național 7A va intra în reparații capitale. Primele lucrări de reabilitare au început         Incendiu puternic în Geoagiu. Un om a murit