DOCUMENTE VALOROASE: Comoara din arhivele Castelului de la Hunedoara

Castelul corvinilorMii de documente vechi de un secol care prezintă modul în care a avut loc cel mai amplu proces de restaurare al Castelului din Hunedoara au fost scoase la iveală de angajaţii muzeului acestuia.

Mii de schiţe realizate de arhitecţii care au lucrat la restaurarea castelului la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX au fost redescoperite de angajaţii monumentului istoric, în urma procesului de inventariere a bunurilor castelului. “Documentele reprezintă planurile de restaurare ale Castelului Corvinilor între anii 1868 şi 1914, după ce castelul fusese mistuit de incendiul de la mijlocul secolului XIX. Sunt schiţe şi planuri de restaurare pentru toate componentele monumentului: ziduri, acoperişuri, curtea exterioară şi perimentrul din jurul Castelului Corvinilor. Sunt extrem de valoroase, de aceea intenţionăm să le inventariem şi să le clasificăm ca bun de tezaur”, a spus arheologul Cristian Roman, din cadrul Muzeului Castelului Corvinilor.

Castelul reablitat prin donaţii

După ce procesul de inventariere şi cercetare va fi finalizat, documentele prin care a fost scris un episod important din istoria de şase secole a castelului medieval vor putea fi expuse publicului şi ar putea servi ca material ştiinţific pentru cercetători.

Cel mai amplu proces de restaurare al Castelului Corvinilor a început în 1868, potrivit istoricilor, la mai bine de un deceniu după ce castelul a fost distrus de un incendiu izbucnit în timpul unei furtuni. Restaurarea a fost realizată de guvernul austro-ungar, dar o parte din fondurile necesare reabilitării au fost strânse în urma unor colecte publice.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “DOCUMENTE VALOROASE: Comoara din arhivele Castelului de la Hunedoara

  1. gicu

    “Cel mai amplu proces de restaurare al Castelului Corvinilor a început în 1968, potrivit istoricilor, la mai bine de un deceniu după ce castelul a fost distrus de un incendiu izbucnit în timpul unei furtuni. Restaurarea a fost realizată de guvernul austro-ungar…”
    Ha, ha, ha!

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Târgul de fete de pe Muntele Găina – 2019 (VIDEO)         Spitalul Județean de Urgență din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgență         Scene groaznice pe DN 7: un motociclist a izbit frontal un autotren (VIDEO)         Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei