DIN NOU DESPRE GUNOIER ŞI GUNOAIE. Cei care colectează selectiv deşeuri sunt pedepsiţi să rămână cu mizeria la poartă

Dacă v-a trecut prin gând să fiţi cetăţeni europeni civilizaţi şi aţi decis să puneţi peturile în saci separaţi, veţi avea o surpriză neplăcută: gunoierul judeţenei de partid vă lasă deşeurile la poartă. E oficial, confirmat printr-o adresă semnată de directorul executiv ADI Deşeuri. Singura soluţie să scăpaţi de plastic rămâne aceea de a-l vârî printre deşeurile menajere

România s-a angajat să deţină un sistem funcţional de colectare selectivă a deşeurilor până la sfârşitul lunii martie 2019. Ţinta e departe de a fi atinsă în judeţul Hunedoara, unde nici măcar ridicarea gunoaielor la grămadă nu se face la timp. Cu adevărat şocant este faptul că ADI Deşeuri, instituţia care gestionează Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), pedepseşte cetăţenii care au iniţiativa de a colecta selectiv.

Aberaţia a ieşit la suprafaţă după o emisiune la UNU TV, moderată de Mircea Mihuleţ, unde invitat era Georgeta Barabaş – director al Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Hunedoara. În timpul emisiunii a sunat un devean de pe strada Aurel Vlaicu care era intrigat de faptul că operatorul de salubrizare Brai – Cata a refuzat să-i ridice sacii în care colectase, separat, doar peturi. Dacă ar fi pus deşeurile de plastic printre gunoaiele menajere, omul n-ar fi avut nicio problemă. Iniţiativa de a fi european civilizat i-a adus numai neplăceri.

Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită

Eduard Felciuc, director executiv ADI Deşeuri, informează că ridicarea deşeurilor reciclabile de la poartă nu face obiectul contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare semnat de gunoierul angajat de Consiliul Judeţean Hunedoara. Potrivit explicaţiilor date de directorul ADI Deşeuri, „operatorul de salubrizare nu este obligat prin contract să ridice din poartă în poartă sacii cu deşeuri reciclabile”. Din adresa semnată de Eduard Felciuc reiese că deşeurile reciclabile vor fi colectate (odată, cândva) în containere de peste o mie de litri „care POT fi amplasate pe platforme ori în alte locuri”. Până când vor fi amenajate respectivele locuri, cetăţenii au doar varianta de a arunca gunoaiele la grămadă. Altfel, rămân cu el în faţa porţii.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 − 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident mortal la ieșirea din Hațeg. Coliziune între un camion și un autoturism         Primul caz de coronavirus în România         Reparaţii la SJU Deva de peste 1.000 miliarde lei vechi. „Banii ar fi trebuit să ajungă pentru finalizarea lucrărilor”         Interviu. Miron Țic: „Sunt mulţumit că am putut să realizez cele aproape 40 de cărţi pe care le-am scris până acum”         Finanțări nerambursabile pentru proiectele societății civile         Doi taximetriști din Deva au fost condamnați după ce au jefuit un român întors din SUA         Concerte de 1 Martie și Ziua Femeii susținute de elevi ai Liceului de Arte         CONSILIUL JUDEŢEAN HUNEDOARA. Scriitorul și publicistul Marian Boboc, „Cetățean de onoare” al judeţului         Patru hunedoreni prinși la furat de fier vechi         Ați văzut-o? Tânără însărcinată, dată dispărută după ce a fugit din centrul maternal         Spărgători de biserici capturați de Poliție         „HUNEDOARA PE MÂINI BUNE”. ALDE Hunedoara intră în alegeri cu candidaţi proprii         Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl         TEATRU. Iadul din vecini, INFERNUL         Unde se pot adresa hunedorenii pentru sesizări și informații despre coronavirus         Comunicat de presă – „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa“ Cod SMIS 124110         Achiziții importante la spitalul din Orăștie, pe fonduri UE         Lucrări de cadastrare în șase comune, din fonduri europene         Tânăr pianist devean, câştigător al concursului „Prietenii muzicii”         Prima trupă pop-opera din România, în concert la Deva