DIN NOU DESPRE GUNOIER ŞI GUNOAIE. Cei care colectează selectiv deşeuri sunt pedepsiţi să rămână cu mizeria la poartă

Dacă v-a trecut prin gând să fiţi cetăţeni europeni civilizaţi şi aţi decis să puneţi peturile în saci separaţi, veţi avea o surpriză neplăcută: gunoierul judeţenei de partid vă lasă deşeurile la poartă. E oficial, confirmat printr-o adresă semnată de directorul executiv ADI Deşeuri. Singura soluţie să scăpaţi de plastic rămâne aceea de a-l vârî printre deşeurile menajere

România s-a angajat să deţină un sistem funcţional de colectare selectivă a deşeurilor până la sfârşitul lunii martie 2019. Ţinta e departe de a fi atinsă în judeţul Hunedoara, unde nici măcar ridicarea gunoaielor la grămadă nu se face la timp. Cu adevărat şocant este faptul că ADI Deşeuri, instituţia care gestionează Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), pedepseşte cetăţenii care au iniţiativa de a colecta selectiv.

Aberaţia a ieşit la suprafaţă după o emisiune la UNU TV, moderată de Mircea Mihuleţ, unde invitat era Georgeta Barabaş – director al Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Hunedoara. În timpul emisiunii a sunat un devean de pe strada Aurel Vlaicu care era intrigat de faptul că operatorul de salubrizare Brai – Cata a refuzat să-i ridice sacii în care colectase, separat, doar peturi. Dacă ar fi pus deşeurile de plastic printre gunoaiele menajere, omul n-ar fi avut nicio problemă. Iniţiativa de a fi european civilizat i-a adus numai neplăceri.

Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită

Eduard Felciuc, director executiv ADI Deşeuri, informează că ridicarea deşeurilor reciclabile de la poartă nu face obiectul contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare semnat de gunoierul angajat de Consiliul Judeţean Hunedoara. Potrivit explicaţiilor date de directorul ADI Deşeuri, „operatorul de salubrizare nu este obligat prin contract să ridice din poartă în poartă sacii cu deşeuri reciclabile”. Din adresa semnată de Eduard Felciuc reiese că deşeurile reciclabile vor fi colectate (odată, cândva) în containere de peste o mie de litri „care POT fi amplasate pe platforme ori în alte locuri”. Până când vor fi amenajate respectivele locuri, cetăţenii au doar varianta de a arunca gunoaiele la grămadă. Altfel, rămân cu el în faţa porţii.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

paisprezece − 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Hunedoreni arestați pentru trafic de persoane         DECLARAȚIA LUI CĂLIN POPESCU TĂRICEANU PRIVIND SIGLA ȘI DENUMIREA PARTIDULUI ALDE ROMÂNIA         Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României