DOSARELE „PETRU GROZA”. Răfuielile din presa hunedoreană a anilor interbelici

Arhivele județului Hunedoara păstrează mai multe dosare penale care îl au în prim-plan pe Petru Groza, unul dintre cei mai importanți oameni politici din trecutul țării. Au fost procese de calomnie în presă, din anii interbelici, în care Petru Groza a depus plângeri împotriva unor jurnaliști.

Documente rare din anii 1930, păstrate la Arhivele Naționale, din județul Hunedoara, prezintă răfuielile din presa hunedoreană a acelor vremuri, în care magnatul Petru Groza avea un rol principal. Omul politic a depus mai multe plângeri împotriva ziarului „Poporul” din Deva și a „Soliei Dreptății”, care îl calomniau în rubricile de pamflet, însă printre cei care aflați pe lista calomniatorilor lui Petru Groza s-a aflat și celebrul Pamfil Șeicaru, director al ziarului „Curentul”.

Războiul lui Petru Groza cu jurnaliştii

În anul 1933, Petru Groza îl chema în faţa instanţei, pentru ofensă adusă prin presă, pe Eugeniu Herbay, autor al unui articol în ziarul „Poporul“, din Deva. Omul politic era deranjat că a fost descris, într-un text apărut în ianuarie 1933, drept grandoman, îngâmfat, închipuit şi „domn greţos“. „Din impresiunile care formează obiectul cauzei, cea de „domn greţos“ poate fi considerată ofensatoare, celelalte fiind absolut inofensive şi se pot rosti fără consecinţe penale“, se apărau şefii ziarului reclamat. Autorul articolului, care era şi preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie din Deva, relata că nu a fost rău intenţionat. „Nu mă simt vinovat. Eu am scris acel articol nu cu intenţia de a-l insulta pe reclamant, ci cu intenţia de a lămuri unele chestiuni. Pot dovedi că tot ce am scris este adevărat“, declara Eugeniu Herbay, în faţa instanţei. Magistraţii nu l-au pedepsit pentru articolul publicat, în schimb, procesele dintre Petru Groza şi ziarul „Poporul“ au continuat.

Într-un alt dosar păstrat la Arhive, din februarie 1933, Petru Groza îi chema din nou în judecată pe jurnaliştii de la Poporul, acuzându-i de insultă prin presă. „În paginile 2 şi 3, sub titlul «Tablouri» şi «Înţepături», sub semnăturile Ciocănel şi Sfredeluş, se scrie şi se afirmă că «domnia sa», adică eu, «trebuie să depună un certificat de sănătate şi unul de moralitate». După aceea se scrie că domnul Groza are o piele atât de groasă încât suportă orice insultă“, a reclamat fostul ministru. Reprezentanţii ziarului s-au apărat, declarând că textele scrise despre Petru Groza erau doar nişte avertismente date cu bunăvoinţă.

Jurnaliştii îşi bazau afirmaţiile pe un pamflet semnat de Pamfil Şeicaru, care a apărut în ziarul Curentul, în 30 martie 1931, cu titlul „D’apoi ţării“, în care Petru Groza era declarat nebun. „Bietul domn, Petre Groza, aşa de tânăr să pornească hai-hui pe meleagurile nebuniei. Omul are vedenii. Este chinuit chiar de pomenirea celor morţi. Ceea ce înseamnă că duhul nebuniei s-a înfipt adânc în firavu-i creer. Aşa începe boala. Iar primele manifestaţii arată semne rele. O internare ar fi absolut necesară, nu numai a scăpa pe bietul om de ghiarele sinistrei boli, dar pentru a se curma o confuzie. Domnul Petru Groza are boala de declaraţii, lumea nu ştie însă de trista întâmplare a minţii lui şubrezite, ci le ia drept bune. A declarat că-i ruşine ca fost ministru în Ţara Românească. D’apoi ţării! Să nu mai vorbim!“, scria Pamfil Şeicaru. Magistraţii l-au pedepsit pe Eugen Herbay, autorul celor două articole, „Tablouri“ şi „Înţepături“, cu o amendă de 500 de lei, care în caz de neplată se putea transforma în zece zile de închisoare corecţională.

Octavian Goga şi Iuliu Maniu, martori

În 1935, Petru Groza a chemat din nou în judecată un ziar hunedorean, pentru insultă adusă prin presă. Aurel Vlad, directorul publicaţiei „Solia Dreptăţii“, a fost reclamat pentru afirmaţii ofensatoare, iar printre martorii citaţi la proces s-au numărat oamenii politici Octavian Goga şi Iuliu Maniu. „O mică gazetă, care apare sub titlul Solia Dreptăţii, sub numele fostului ministru dr. Aurel Vlad, dispărând peste noapte redactorii responsabili din fruntea ei, inventează lucruri mincinoase şi dezbateri inexistente în sarcina comitetului unei organizaţii legale sub preşedenţia mea”, reclama Petru Groza. „Precum se vede, domnul Groza şi-a scos turma la vânzare şi vrea să-i vândă pe cei opt mii de naivi care au votat cu Frontul Plugarilor. Vom vedea ce preţ va căpăta pentru turmă şi câţi dintre frontişti s-or lăsa văduviţi, ca demagogul să-şi joace şi pe viitor mendrele. De altfel situaţia frontului o caracterizează următoarele versuri: «Petru-i tare necăjit/ Şi de bănuţi cam lipsit,/ Scoate turma la vânzare,/ Să vadă ceva parale“, era textul incriminat de Petru Groza. Reclamantul solicita despăgubiri de un leu ziarului şi plata cheltuielilor de judecată şi se baza pe declaraţiile martorilor Octavian Goga şi Iuliu Maniu.

„Nu am nicio cunoştiinţă despre ceea ce sunt întrebat. Atât pot să adaug că, după cât îl cunosc pe domnul Petru Groza, această afirmaţiune nu corespunde adevărului“, declara Octavian Goga.

„Domnul Petru Groza, nici direct, nici indirect nu mi-a vorbit despre planurile sale politice. Ocazional întâlnindu-mă cu domnia sa, am putut să constat simpatia sa neschimbată faţă de d. Mareşal Averescu, cum şi bunele sale dentimente faţă de atitudinea mea politică“, declara Iuliu Maniu.

Instanţa a decis în acest caz că nu se impune pedepsirea reprezentantului ziarului pentru ofensă prin presă, la adresa lui Petru Groza.

Cine a fost Petru Groza

Petru Groza a fost avocat, moşier cu o avere impresionantă şi om politic. Deşi nu a fost membru al Partidului Comunist Român, Groza a fost numit prim-ministru în primul guvern comunist al României intre 1945 si 1952 şi apoi, până în 1958, a fost preşedinte al Marii Adunări Naţionale. Petru Groza s-a născut în 7 decembrie 1884, în Băcia, fiind fiu al unui preot ortodox. A studiat Dreptul în Budapesta şi apoi în Berlin, devenind avocat şi doctor în drept. În 1933, Groza a fondat formaţiunea politică de stânga intitulată Frontul Plugarilor. Sub conducerea guvernului Groza a avut loc abdicarea regelui Mihai şi transformarea regatului în Republica Populară Română. Petru Groza a murit în 7 ianuarie 1958, la vârsta de 73 de ani.

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului