Cum a fost recuperată cea de-a 13-a brățară dacică

Zeno Pop, implicat în traficul de tezaure dacice, a fost trimis în judecată pentru spălare de bani în formă continuată. Bărbatul a fost acuzat că a traficat o brăţară antică de aproape un kilogram, din aur masiv, dar şi numeroase alte artefacte preţioase.  Cea de-a 13-a brățară dacică, recuperată în 2011 de autoritățile române, a fost traficată de Zeno Pop.

Germanul a primit brățara în cursul anului 2005 și a tranzacționat-o în martie 2006 unui colecţionar bulgar, pentru suma de 62.000 Euro, fiind prezentată cumpărătorului ca aparținând unei colecții private, având o origine licită. „Începând cu anul 2005, Pop Zeno a intrat în contact cu intermediari sârbi, cercetați penal, ce obțineau artefactele sustrase în urma operațiunilor de braconaj arheologic din complexul arheologic Munții Orăștiei. Prin intermediul acestora a intrat în posesia brățării multispiralice din aur pe care a vândut-o, dar și a unor loturi de monede tip Lysimach pe care le-a tranzacționat ulterior la diverse persoane fizice pe platforma de internet sau prin intermediul mai multor case de licitații”, se arată în dosar.

La 20 martie 2010, organele judiciare române au fost sesizate de către un colecționar bulgar, din Sofia, despre disponibilitatea acestuia din urmă a restituirii unei brățări plurispiralice din aur în greutate de 933,4 gr. sustrasă din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, se arată în rechizitoriu. „În cursul lunii martie 2006, acesta a cumpărat artefactul la o expoziție din Munchen, Germania, de la Pop Zeno, cetățean german de origine română. Colecționarul bulgar a aflat ulterior că artefactul aparține unui tezaur sustras, pus în urmărire internațională prin Interpol de către autoritățile române, manifestându-și intenția de a coopera în vederea restituirii.  Brățara plurispiralică din aur a fost predată autorităților judiciare române la 9 mai 2011, în baza unei despăgubiri acordate în condițiile Convenției U.N.I.D.R.O.I.T., aflându-se în prezent în custodia Muzeului Național de Istorie a României din București”, se arată în dosarul penal.  Anchetatorii au concluzionat că brățara examinată a fost excavată ilegal și sustrasă din siturile arheologice monument istoric ale Munților Orăștiei, situri clasate în patrimoniul mondial UNESCO.

În mai 2011, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia anunța că, prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile germane  din landul Hessen, s-a reuşit recuperarea unui lot de artefacte antice prețioase: o spirală dacică din aur în greutate de 934 gr., o pereche de scuturi din fier forjat şi 229 monede Koson şi Lysimach din aur şi argint.

În dosarul trimis spre soluționare la Tribunalul Hunedoara, Ministerul Culturii și Identității Naționale s-a constituit  parte civilă pentru suma de 72.645,37 Euro, suma cuprinzând cheltuielile ocazionate de repatrierea brățării multispiralice din aur precum și cheltuielile conexe efectuate cu deplasarea experților și a reprezentanților Ministerului Culturii și Identității Naționale în Germania.

În același dosar Zeno Pop, a mai fost acuzat că a deţinut 18 podoabe dacice de argint, 23 de monede geto-dacice ce fac parte din cel puţin patru tezaure monetare dispersate, un lot de 473 monede de argint romane republicane şi dacice, precum şi 10 artefacte arheologice din ceramică şi piatră, cunoscând că provin din comiterea de infracţiuni de pe teritoriul României.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Transport ilegal de lemne         322 de metri cubi de lemne expediate ilegal         Încă două cazuri de coronavirus în România         Patriarhia Română: Măsuri sanitare şi spirituale în timp de epidemie         PLAN PENTRU O SITUAŢIE DE URGENŢĂ. Autoritățile au luat măsuri pentru prevenirea infecțiilor cu coronavirus în județ         TIMP LIBER. Recomandările ZIARUL HUNEDOREANULUI pentru acest week-end         La OpticLine. Cataracta, cea mai frecventă afecțiune a ochilor, are rezolvare         Ce s-a ales de planurile de modernizare a celor 10 șosele turistice din Hunedoara         S-a lansat proiectul de amenajare a trecerilor la nivel a drumurilor naționale cu calea ferată         Măsuri de urgență pentru prevenirea infecțiilor cu Coronavirus în municipiul Deva         Femeie tâlhărită pe o stradă din Petroșani         Lemne confiscate de polițiști, în urma unui control în trafic         Accident pe un bulevard din Deva         Deputatul Marius Surgent a revenit în PNL: “Alianța ALDE – PSD s-a dovedit a fi una toxică pentru noi”         Berbeceanu, mesaj controversat pentru șefii Bisericii Ortodoxe Române, pe tema coronavirusului         Accident mortal la ieșirea din Hațeg. Coliziune între un camion și un autoturism         Primul caz de coronavirus în România         Reparaţii la SJU Deva de peste 1.000 miliarde lei vechi. „Banii ar fi trebuit să ajungă pentru finalizarea lucrărilor”         Interviu. Miron Țic: „Sunt mulţumit că am putut să realizez cele aproape 40 de cărţi pe care le-am scris până acum”         Finanțări nerambursabile pentru proiectele societății civile