A doua mare tragedie în Cheile Băniței: trei oameni au murit pe șantierul căii ferate

Moartea celor trei muncitori, striviți sub greutatea mai multor tone de pământ și bolovani din versantul prăbușit a fost a doua mare tragedie petrecută în 2017, în zona de la poalele Cetății dacice Bănița. În aprilie 2017, la mai puțin de zece kilometri, pe aceeași cale ferată, un marfar a deraiat, iar cei doi mecanici ai loclomotivei au murit pe loc în urma accidentului.

Sâmbătă, în jurul orei 12:00, trei muncitori care lucrau pe un șantier de pe calea ferată Petroșani – Simeria au murit în urma unei alunecări de teren, în zona Cheilor Băniței. „În 4 noiembrie 2017, la ora 11:49, un apel la 112 anunţa o situaţie de urgenţă, în zona Peştera Bolii, în urma căreia trei persoane care executau lucrări de consolidare la un pod de cale ferată au fost surprinse de un mal de pământ. Din informaţiile primite de la faţa locului s-a constatat faptul că două dintre victime erau acoperite în totalitate de pământ şi bucăţi de rocă, iar cea de a treia victimă a fost surpinsă parţial, având un picior prins sub o bucată de rocă, aceasta din urmă fiind declarată decedată”, informa Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara. După cinci ore de la începerea intervenției, toți cei trei muncitori decedaţi în urma alunecării de teren au fost scoşi de sub malul de pământ şi bolovani. Victimele aveau între 45 de ani și 58 de ani şi erau din judeţul Bacău.

Intervenţia a fost una dificilă și a presupus o atenţie sporită din partea salvatorilor, peste 20 de oameni fiind implicați în operațiuni, a informat ISU Hunedoara.

„Muncitorii care executau această lucrare nu sunt ceferişti, sunt angajaţii firmei SC Confer Grup – SC Radaria. Lucrările la podul respectiv sunt incluse in programul de reabilitare poduri-podeţe, lot RCF Timişoara, derulat din fonduri europene. Firma care execută lucrările este Sc Confer Grup – SC Radaria, iar termenul de finalizare a lucrărilor este noiembrie 2017. Facem precizarea că lucrările se executau pe firul II, traficul feroviar fiind operaţional doar pe firul I. Nu a fost oprită circulaţia feroviară, trenurile care tranzitează zona Petroşani – Băniţa circulând pe firul I”, a informat CFR Infrastructură.

Inspectorii de muncă și procurorii au demarat anchete pentru a stabili împrejurările în care s-a produs tragedia. „În cazul accidentului de muncă de la Peştera Bolii, poliţiştii de la Transporturi Feroviare efectuează cercetări în REM, împreună cu inspectorii de la ITM Hunedoara, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani, pentru ucidere din culpă, neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă, în vederea stabilirii circumstanţelor în care s-a produs incidentul”, a informat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

Marfarul morții

În luna aprilie, la doar câțiva kilometri distanță, pe aceeași cale ferată care trece pe la poalele cetății dacice Bănița și pe lângă Peștera Bolii, s-a petrecut un alt accident cu urmări dezastruoase. Tot într-o sâmbătă, în 8 aprilie 2017, în jurul orelor 14:30, un tren de marfă a deraiat între staţiile CFR Băniţa şi Merişor, în apropiere de Petroşani, iar doi oameni, un mecanic de locomotivă în vârstă de 66 de ani şi ajutorul său, în vârstă de 58 de ani au murit. Cei doi conduceau o garnitură cu 16 vagoane, aparţinând operatorului privat Unicom Tranzit. Se deplasau dinspre Petroşani spre Simeria, iar scurt timp după ce trenul a părăsit gara Petroşani şi înainte de a intra în staţia Merişor, mecanicul trenului a anunţat defecţiuni la sistemul de frânare. A alertat impiegatul din următoarea gară, Merişor, că nu mai poate controla frânele garniturii şi că trebuie să i se facă loc pe linie. Într-o coborâre lină, cu o declivitate de 16 – 17 la mie, urmată de o curbă, trenul a deraiat. Locomotiva în care se afau cei doi mecanici a sărit de pe şine şi s-a înfipt în terasament, chiar pe viaductul construit peste pârâul Merişor şi DN 666. Viteza locomotivei, la impact, era de 95 de kilometri pe oră, informa ITM Hunedoara, iar cei doi mecanici erau băuți, potrivit medicilor legiști. Patru vagoane s-au prăbuşit de pe pod, în zgomote infernale, de la o înălţime de peste 10 metri, iar linia ferată a fost distrusă pe o distanță de peste 100 de metri.

FOTO: ISU Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici         Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată         Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie         Dramă într-o familie din Deva. Fiica de 16 ani, dispărută fără urmă. Cine a văzut-o?         Suspiciunea de coronavirus la o femeie din Deva a fost infirmată         Copil de patru luni abandonat de propriul tată, la Poliție         Accident spectaculos produs de șoferul unui BMW. Un sat întreg a fost lăsat în beznă         Exponatul lunii februarie 2020: un aparat de fotografiat cu burduf         Dezastru în pădurile din Valea Jiului         Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?         Cum poate fi dezvoltată Valea Jiului. Întâlnire cu experți internaționali, la Petrila         IULIU WINKLER: “UE are nevoie de un buget solid, fără tăierea finanțărilor Politicii de coeziune și PAC”         JUDEŢUL HUNEDOARA. Prefectul „bagă viteză” în birocraţii care se ocupă de Legile proprietăţii         ÎN PREZENŢA LUI GICĂ POPESCU. Semnarea contractului de colaborare între CS Hunedoara şi Academia Hagi         Moartea suspectă a unui localnic din Vulcan         Bărbat șantajat de vecini