Dezvăluire istorică: au fost deshumate osemintele ultimilor urmași de sânge ai lui Ioan de Hunedoara

Dezvăluire istorică: au fost deshumate osemintele ultimilor urmași de sânge ai lui Ioan de Hunedoara. Mormintele lui Ioan Corvin şi al lui Cristofer Corvin, fiului, respectiv, nepotul regelui ungar Matia Corvin, au fost excavate în mănăstirea Pauline din Lepoglava, Croaţia.

„Descoperire istorică. A început ancheta privind originea familiei Huniazilor: am descoperit mormântul fiului lui Matias Hunyadi, Ioan Corvin (şi al nepotului său, Corvin Cristopher) în mănăstirea Palos, aflată în Lepoglava croată. Cu ajutorul măduvei osoase, pot fi identificate rămăşiţele regelui Matia în osuarul din Székesfehérvár”, a informat Institutul Maghiar de Cercetări.

Institutul Maghiar de Cercetări lucrează pentru a determina secvenţa genetică a lui Ioan Corvin, care este moştenită în rândul bărbaţilor şi apoi, ştiind acest lucru, ar putea selecta din osuariumul din Székesfehérvár şi confirma care erau oasele lui Matia Corvin, arată cercetătorii.

„La Székesfehérvár, oasele a 15 regi pot fi găsite într-un mormânt comun. După ce mormintele au fost mai întâi jefuite de turcii care au ocupat oraşul şi apoi de armata imperială, nu este posibil să se determine care os aparţinea cărui rege”, informează pagina de Facebook Hunedoara – Istorie, Cultură şi Turism.

La săpături a participat şi ministrul ungar Miklós Kásler, al Resurselor Umane din Ungaria. „Originea familiei Hunyadi poate fi dezvăluită. Explorând mormântul din Croaţia al lui Ioan Corvin, putem trece printr-o examinare arheogenetică a fiului lui Matia Hunyadi. Asta înseamnă că primim răspunsuri nu numai la întrebările legate de originea familiei, dar putem identifica rămăşiţele regelui Matia din oasele găsite în mormântul din Székesfehérvár. Unul dintre cei mai mari conducători ai istoriei ungare găseşte în sfârşit o odihnă demnă”, a transmis Miklós Kásler, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul a vizitat mănăstirea, deoarece în 1504 fiul lui Matia de Hunedoara, Ioan Corvin, a fost îngropat acolo, iar în 1505 fiul său, Kristóf Corvin.


Ioan Corvin

Ioan Corvin (1473 – 1504), ale cărui rămăşiţe au fost descoperite în mănăstirea croată, a fost fiul ilegitim al regelui Matia Corvin şi al amantei sale Barbara Edelpock. A fost rege al Bosniei şi ban al Croaţiei şi Slavoniei, dar a fost împiedicat de marile familii de nobili ale Ungariei şi de către soţia regelui defunct Matia să devină succesor al acestuia la tronul Ungariei. Ioan Corvin a încercat să se impună ca palatin al Ungariei însă nu a reuşit. Armatele sale au fost implicate în confruntări cu oştile otomane care atacau teritoriile croate. Corvin a murit în Krapina, locul unde se retrăsese după o bătălie cu turcii.

Ultimul descendent al familiei Huniazilor a fost Cristopher Corvin (1499 – 1505), fiu al lui Ioan Corvinus şi al soţiei Beatrice de Fargepan şi descendent al regelui Matia. După moartea tatălui său din 1504, Cristopher a decedat şi el, la scurt timp. Potrivit unor istorici, prinţul ar fi murit otrăvit. Elisabeta Corvin (1496 – 1508), singura soră a prinţului Cristopher, a murit în circumstanţe necunoscute, la vârsta de 13 ani.

Huniazii (Corvinii) au fost una dintre cele mai puternice familii din istoria Transilvaniei, însă dominaţia lor s-a întins doar pe durata unui secol.

Beatrice de Frangepan, fiica prinţului croat Bernardin Frankopan şi a soţiei sale, Luisa Marzano de Aragon a fost soţia lui Ioan Corvin şi ultima moştenitoare din familia Corvinilor. S-a născut în anul 1480, iar la vârsta de 16 ani s-a căsătorit cu Ioan Corvin, primind ca zestre de nuntă de la tatăl ei, cetatea Bihac. Cuplul de tineri a locuit câţiva ani în Bihac, dar apoi s-a mutat în castelul din Krapina, un loc mai puţin expus pericolului reprezentat de invaziile armatelor otomane. Între timp, Ioan Corvin, fiul ilegitim al lui regelui Matia al Ungariei, a devenit rege al Bosniei, ban al Croaţiei şi Slavoniei şi stăpân al unor domenii întinse din Transilvania. Beatrice şi Ioan Corvin au avut doi copii, pe Cristopher Corvin (1499 – 1505) şi pe Elisabeta Corvin (1496 – 1508). Căsătoria fericită, susţin cronicarii, s-a încheiat peste opt ani, la 12 octombrie 1504, când Ioan Corvin a murit la Krapina, locul unde se retrăsese după o bătălie cu oştile otomane care atacau teritoriile croate.

După moartea soţului ei, Beatrice a moştenit Castelul Huniazilor şi dreptul de a administra moşiile copiilor ei. Cu toate acestea, ambii au murit tineri (probabil otrăviţi), la scurt timp după tatăl lor. Cristopher Corvin a murit un an mai târziu, iar sora sa mai mare a decedat în 1508. Nefericita prinţesă Beatrice a murit şi ea în 27 martie 1510, lăsând toate posesiunile ei, inclusiv Castelul Corvinilor, celui de-al doilea soţ al ei, George de Brandenburg, cel care avea astfel să devină unul dintre cei mai bogaţi latifundiari din Regatul Ungariei.

Odată cu moartea Beatricei de Frangepan, a dispărut de pe scena istorică una dintre cele mai puternice, bogate şi influente familii din Evul Mediu, cea a Corvinilor.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului