Dezastrul de la poalele Retezatului. Ce s-a ales de tabăra școlară Brădățel

Fosta tabără școlară Brădățel, înființată în anii ’80 la 10 kilometri de Lacul Gura Apelor de la poalele Retezatului, îi întâmpină pentru călători într-un peisaj dezolant, în contrast cu frumusețea naturii de pe Valea Râului Mare.

Tabăra școlară a fost închisă în anul 2005, iar în prezent, susține Lorincz Szell, șeful Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret (DJST) Hunedoara, se află în conservare. Lacătul pe clădirile folosite pentru cazarea elevilor, pe fostul restaurant, fostul cinematograf și celelalte anexe a fost pus pentru că acestea nu mai îndeplineau condițiile necesare pentru organizarea taberei. Lăsate în paragină, spațiile s-au degradat, acoperișurile construcțiilor s-au prăbușit, iar hoții au fost lăsați să scotocească prin ele. De mai mulți ani nu există pază la Brădățel și doar faptul că vechea tabără se află într-un loc izolat, în vecinătatea Parcului Național Retezat, a salvat-o de la dezastrul total.

„Tabăra se află în conservare. Sunt planuri pentru ea, dar nu este buget. Un plan vizează dărâmarea ei în totalitate și construcția altei tabere sau, dacă nu, predarea acesteia căter Consiliul Local sau către Consiliul Județean, în funcție de decizia Ministerului Tineretului și Sportului”, a precizat Lorincz Szell.
Povestea taberei de la Brădățel este legată de construcția barajului Lacului Gura Apelor din Retezat. Clădirile ei au fost folosite ca spații de cazare pentru muncitorii care lucrau la amenajarea hidrografică. La sfârșitul anilor ’80, autoritățile au decis transformarea lor într-un complex de agrement pentru copii și sportivi. După 1990, complexul nu a beneficiat de investiții, în ciuda potențialului zonei. A rămas în grija Ministerului Tineretului și Sportului, care îl administrează prin Direcția Județeană de Tineret și Sport Hunedoara. Și alte foste tabere școlare din județul Hunedoara s-au ruinat în ultimele două decenii. Singurele complexe funcționale, potrivit informațiilor publicate pe pagina Ministerului Tineretului și Sportului sunt cel de la Costești (Munții Orăștiei) și Cabana Căprioara (Deva).

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu         Sprijin din partea Episcopiei Devei și Hunedoarei la început de an școlar         REACŢII DUPĂ PICHETAREA PREFECTURII. Uzina Mecanică Orăştie, sub control încrucişat. Urmează DNA?         Florin Oancea, alături de elevii deveni         Viorica Dăncilă a deschis anul școlar la Sântamaria Orlea         Constructorii Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva au primit o decizie favorabilă în instanță împotriva CNAIR