DEVA SE DEZVOLTĂ CU FIECARE ZI. Peste 4,5 milioane de euro pentru amenajarea centrului istoric al Devei

Primarul Devei, Florin Oancea, a semnat, la Timişoara, contractul de finanţare cu fonduri europene a proiectului amenajare centrul istoric. Proiectul este prins în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Deva 2014-2023 şi în Planul de mobilitate urbană 2016 – 2030.

Fişa proiectului

Valoarea totală a proiectului este 21.875.241,80 lei  (echivalent a 4.595.639,03 euro), din care valoarea asistenţei nerambursabile solicitate 20.130.256,22 lei (echivalent a  4.229.045,42 euro) iar valoarea cofinanţării Municipiului Deva este de 1.744.985,58 lei (echivalent a 366.593,61 euro). Perioada de implementare a proiectului: octombrie 2019 – iunie 2022. Perioada de execuţie a lucrărilor şi recepţia la terminarea lucrărilor este de 18 luni.  „Am depus documentaţia pentru solicitarea de finanţare în luna ianuarie a acestui an, iar după desfăşurarea tuturor etapelor de evaluare ale proiectului acesta a fost selectat pentru finanţare şi astăzi (luni, 28 octombrie 2019) am semnat contractul de finanţare, la sediul ADR Vest din Timişoara. A fost un efort de echipă, încununat de succes, drept pentru care le mulţumesc public tuturor colegilor din Primăria Deva care au participat la realizarea proiectului!”, a transmis primarul Devei printr-un comunicat de presă.

Descrierea investiţiei

Spaţiul urban cuprins între Piaţa Unirii şi tronsonul din centrul istoric al Bulevardului 1 Decembrie 1918 este consacrat circulaţiei pietonale şi carosabile, zone verzi şi amplasamente de monumente de for public. Pentru reducerea emisiilor de CO2 şi punerea spaţiului în valoare, se va realiza un paviment general unitar pentru zonele preponderent pietonale, amenajări peisagistice a spaţiilor verzi existente şi nou propuse, dotarea cu sistem de irigare a spaţiilor verzi amenajate, dotarea cu iluminat public adecvat, soluţionarea colectării apelor pluviale.  Se va instala şi un sistem de reducere a circulaţiei în zona centrală pentru eliminarea traficului excedentar în perimetrul proiectului. În Piaţa Unirii se va redesena zona verde din scuarul existent, acordându-se atenţie arborilor protejaţi.

Scopul reamenajării centrului istoric

Proiectul urmăreşte în principal reducerea emisiilor de carbon în municipiul Deva prin amenajarea zonei pietonale centrul istoric, obiectiv care se va realiza prin: Extinderea zonei pietonale, ceea ce va conduce la îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi a calităţii vieţii cetăţenilor; Atragerea cetăţenilor către mersul pe jos şi diminuarea gradului de utilizare al autovehiculelor în această zonă; Eliminarea parcărilor neregulamentare din aria de proiect; Restricţionarea traficului rutier în centrul istoric.

Urmează alte trei proiecte

Potrivit edililor, municipiul Deva va mai semna în perioada următoare încă trei contracte de finanţare pentru proiecte care au fost acceptate la finanţare şi care sunt în verificare finală la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Aceste proiecte sunt: Regenerarea fizică, economică și socială a comunității marginalizate Zona Streiului și crearea unui centru de zi pentru servicii de asistență comunitară – valoarea totală a proiectului este de  21.873.592,40 lei (echivalent a 4.604.967 euro); Reabilitarea, modernizarea, extinderea și echiparea infrastructurii educaționale preșcolare la Grădinița cu Program Normal nr. 2, Deva, Aleea Salcâmilor – valoarea totală a proiectului este de 2.949.805,74 lei (echivalent a 621.012 euro); Reabilitarea și echiparea infrastructurii educaționale a Colegiului Tehnic ,,Transilvania” din Municipiul Deva – valoarea totală a proiectului este de 6.322.896,61 lei (echivalent a 1.331.136 euro).

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși         Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!         FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia