Deva – între destinație turistică și turismul de nișă

Nu trebuie să fi mare specialist în economie, ci doar un simplu observator al realității pentru a-ți da seama că șansa economică a județului și a municipiului Deva este turismul. O alternativă mai generoasă și mai la îndemână, din păcate, nu avem. Văzând o repoziționare și o deschidere  a autorităților locale din Deva spre turism, am decis ca azi să schițăm un destin turistic al orașului, care poate fi un punct de plecare spre un proiect, poate chiar un master plan pe turism al Municipiului Deva.

 

Destinație de vacanță

Dacă ne luăm după definiția științifică a destinației turistice, Deva îndeplinește toate condițiile, de la locuri de cazare, la transport, asistență mdicală, locuri de servit masa, patrimoniu turistic etc. Totuși, de ce sa vină cineva în vacanță la Deva?

Aici intervine misiunea autorităților locale. După acreditarea orașului drept destinație de vacanță, depinde de autorități modul în care vor comunica publicului larg oferta turistică. Vom încerca să punctăm câteva argumente pentru destinația turistică Deva:

– are patrimoniu turistic bogat (din care mare parte neexploatat)

– este bine legată pe infrastructura rutieră, curând și pe cea feroviară de Vestul Europei

– este locul ideal de cazare pentru a vizita toate atracțiile județului Hunedoara prin excursii de câte o zi (așanumitele excursii stelate)

– este foarte bine legată de trei poli turistici importanți apropiați – Timișoara, Alba Iulia, Sibiu, o deplasare de o zi fiind foarte la îndemână chiar și la Cluj-Napoca

– este al doilea oraș al județului la numărul locurilor de cazare (după Geaogiu Băi)

– are tarife la cazare modice, net inferioare Sibiului, spre exemplu

Și argumentele pot continua. În concluzie, Deva poate fi (de fapt, încearcă destul de timid să devină) o destinație de vacanță. Rămâne de văzut dacă  administrația locală este decisă să apuce această cale.

 

Turismul de nișă

După cum îi spune numele, este turismul care se adresează unui grup specific de turiști. Sunt locuri în țară și peste hotare unde comunități întregi trăiesc foarte bine din turimul de nișă. Turismul de nișă poate fi de nenumărate feluri: medical, dentar, cultural, ecumenic, gastronomic, sportiv etc. Se pot da multe exemple de turism de nișă de succes: ecumenic – la Prislop, Hațeg, Hunedoara, cultural – la Sibiu, sportiv – La Cluj-Napoca, de evenimente – București, Cluj, Sibiu, istoric – Alba Iulia ș.a.m.d

Deva a făcut câțiva pași timizi spre turismul de evenimente, prin cele două festivaluri născute cam deodată, Citadela și Deva Jazz Festival. Nici Hunedoara Lirică nu poate fi uitată.

Există în ultima vreme un apetit dovedit al administrației locale pentru sport, deci și sportul ar putea fi aducător de turiști, cum dealtfel a fost o bună perioadă de timp pe vremea când Deva era centrul mondial al gimmnasticii și japonezii plăteau greu pentru a vizita Centrul Olimpic de la Deva! Chiar dacă șansele unui reviriment în gimnastică sunt doar un vis frumos, poate Deva se va dezvolta pe alte sporturi în viitor. Ideea înființării unui Centru Național de Canotaj la Deva este de salutat!

Oricum aceste două tipuri de turism de nișă, sportiv și de evenimente (sau cultural) sunt cele mai la îndemână pentru Deva. Dar, pentru ca aceste tipuri de turism de nișă să funcționeze, este nevoie de organizarea cât mai multor evenimente sportive și culturale care în prima fază să fie atractive, iar apoi să devină de anvergură. Să luăm exemplu de la Untold, care a debutat ușurel și a devenit cel mai tare festival de gen din Lume! Și Clujul, care la început l-a suportat financiar, acum încasează profitul economic al investiției primare.

În loc de concluzie, ne-am adresat primarului Deva, Florin Nicolae Oancea pentru a afla cum vede administrația locală viitorul turistic al Devei:

„Nu pot să fiu decât de acord că turismul este șansa sau alternativa reală din punct de vedere economic a municipiului Deva. Dealtfel, poziția aceasta a fost prezentată și la recenta întâlnire cum domnul Klemm, ambasadorul SUA, cât și în alte ocazii. Referitor la cele două variante, destinație turistică sau turism de nișă, părerea mea este că o combinație între cele două ar fi cea mai fiabilă pentru Deva. Destinația turistică asigură un flux relativ constant de turiști, în timp ce evenimentele sportive sau culturale aduc periodic câte un boom turistic. Da, cu siguranță Deva va avea un viitor turistic din punctul meu de vedere și sunt decis să pășim pe această cale”

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Autostrada Lugoj – Deva. Au început lucrările de reparații la Podul peste Mureș         Accident pe Calea Zarandului din Deva         Unde se vând brazi pe domeniul public în Deva         Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din municipiul Hunedoara și-a sărbătorit hramul         O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva         Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători