Deva are prima Clasă Confucius de liceu din România

Liceul de Arte Plastice din Deva a sărbătorit, ieri, 5 ani de colaborare cu Institutul Confucius din Sibiu şi a deschis oficial Clasa Confucius

mare

Un proiect îndrăzneţ – iniţiat în 2010 de Liceul de Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din Deva şi Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” şi Institutul Confucius din Sibiu – a popularizat în oraşul Cetăţii limba, cultura şi civilizaţia chineză, dar şi tradiţiile şi obiceiurile Chinei.

Un grup de elevi ai liceului studiază limba şi cultură chineză, cu profesori chinezi, iar Biblioteca Judeţeană organizează cursuri de limbă şi caligrafie chineză, dar acţiuni cultural-educative dedicate culturii şi civilizaţiei chineze, care atrag un public numeros.

După 5 ani de colaborare româno-chineză, Liceul de Arte Plastice Deva a deschis ieri, oficial, prima Clasă Confucius de liceu din România. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai Universităţii „Lucian Blaga” şi Institutului Confucius din Sibiu, ai Ambasadei Republicii Populare Chineze, dar şi oficialităţi locale şi judeţene.

[wzslider autoplay=”true”]

 

Buget de 10.000 de dolari

Clasa Confucius este o clasă ai cărei elevi vor studia – cu profesori chinezi – limba chineză, elemente de cultură şi civilizaţie chineză şi istoria şi geografia Chinei. Clasa are statut şi conducere proprii şi un buget anual de 10.000 de dolari, acordat de statul chinez.

Banii sunt alocaţi pentru dotarea claselor cu mobilier şi aparatura necesară, pentru burse ale elevilor, tipărituri în limbile română şi chineză şi pentru schimburi culturale între cele două ţări”, a explicat profesorul Gheorghe Mihuţ, directorul Liceului de Arte Plastice.

Potrivit acestuia, în curând, şi alte licee din judeţ, dar şi studenţii facultăţilor tehnice de la Universitatea din Petroşani vor avea posibilitatea să urmeze cursuri de limbă şi cultură chineză.

 

Tai Chi, expoziţii şi bucătărie chinezeascătai chi

Inaugurarea Clasei Confucius a fost marcată printr-o serie de manifestări. O demonstraţie de Tai Chi (foto) a adus în faţa celor prezenţi una dintre cele mai eficiente arte marţiale, recunoscută pentru efectele benefice asupra sănătăţii şi longevităţii practicanţilor. O expoziţie de fotografie, desen şi pictură a reunit lucrări ale elevilor deveni care studiază limba chineză şi fotografii de la acţiunile desfăşurate pe parcursul colaborării cu Institutul Confucius, dar şi obiecte de artă chineză realizate prin tehnici speciale. Nu a lipsit nici degustarea deliciilor bucătăriei chinezeşti, urmată de o întâlnire cu tradiţiile şi obiceiurile chinezeşti şi un spectacol susţinut de formaţii ale Liceului „Sigismund Toduţă”.

————————————————————————————————–

gh mihutCa orice noutate, limba chineză a fost primită, iniţial, cu o oarecare curiozitate. Am început cursurile cu 40 de elevi, în 2010, iar astăzi avem 80, plus alte două clase care au în orar opţional limba şi cultura chineză

Prof. Gheorghe Mihuţ, 

directorul Liceului de Arte Plastice Deva

————————————————————————————————–

Song ShaofengElevii din Deva studiază de cinci ani limba şi cultura chineză, dar astăzi a fost deschisă oficial prima Clasă Confucius de liceu din România. Ne învăţăm reciproc. Ei ne învaţă limba română, iar noi îi învăţăm limba chineză. Institutul Confucius din China are deschise 475 de institute şi 851 de clase în 126 de ţări de pe glob”

Prof. univ. Dr. Song Shaofeng,

directorul Institutului Confucius din Sibiu

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + doisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare