DEŢINUŢII AU TALENT Redacţia Penitenciarul Bârcea Mare: cum se face jurnalism după gratii FOTOGALERIE

De trei ani, deţinuţii de la Penitenciarul Bârcea Mare au propria revistă. Se numeşte „Libertate încătuşată”, iar printre cei care au publicat articole aici s-au aflat, în trecut, oameni cu funcţii importante care au ispăşit condamnări în penitenciarul hunedorean.

revista penitenciarului hd

Penitenciarul Bârcea Mare a transformat deţinuţi în jurnalişti de ocazie. Din 2011, în închisoarea hunedoreană funcţionează o redacţie, preocupată de scoaterea unei reviste lunare, cu titlul sugestiv „Libertate Încătuşată”. Redacţia este una atipică, improvizată în biblioteca penitenciarului şi, bineînţeles, pentru că este vorba de o închisoare, „angajaţii” ei nu pot fi lăsaţi să meargă „pe teren”, în documentare. Oamenii îşi folosesc totuşi imaginaţia şi cunoştinţele, astfel încât rezultatul muncii lor să fie o publicaţie prea puţin diferită ca şi tipar de o revistă obişnuită. Resursele pentru realizarea revistei sunt puţine, astfel că apare în doar un exemplar – două, iar pentru a ajunge la cei interesaţi, este dată din mână în mână. Chiar şi aşa „Libertate încătuşată” a devenit un brand al Penitenciarului Bârcea Mare şi un sprijin pentru deţinuţi.

Revistă pe teme „serioase”

Temele abordate în publicaţia internă a închisorii sunt religia, folclorul, opiniile autorilor, psihologia, Nu lipsesc relatările de actualitate, povestirile despre activitatăţile deţinuţilor şi nici caricaturile. Unul dintre interviurile publicate într-un număr din toamna anului 2013 al revistei l-a avut ca protagonist pe fostul prim-procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, Florin Apostu. „Din caznele unui fost procuror şef”, a fost titlul interviului luat de redactorii publicaţiei lui Florin Apostu, condamnat la acea vreme pentru infracţiuni de corupţie. Iniţial, interviul apăruse în televiziunea cu circuit închis a penitenciarului.

IMG_2397Povestea unui deţinut cu greutate

„Trebuie să ştiţi că mi-a fost foarte greu să fiu de cealaltă parte a baricadei. Mult timp nu am realizat acest lucru, dar am fost pus să lucrez şi m-a ajutat să mă gândesc şi la alte lucruri decât cele legate de mine, de familia mea, de carieră. În prima fază, cea de arestat preventiv, am folosit forma voluntariatului. M-am arătat dispus la a faceorice în folosul penitenciarului şi în folosul meu. Astfel la Penitenciarul Poarta Albă m-am ocupat de proiecţia video. Exista un sistem de televiziune internă, prin care se distribuiau filme documentare, artistice, în diferite momente ale zilei. Mai comentam şi diferite articole din Codul Penal împreunăcu băieţii cu care lucram la proiect. (…) La Rahova am participat la întreţinerea bisericii şi făceam pe bibliotecarul pe secţia pe care mă aflam (…). După ce am fost condamnat definitiv, am fost clasificat la sistemul deschis. La cererea mea, am fost repartizat la serele penitenciarului, lucrând efectiv la sere, până când medicul penitenciarului m-a oprit, descoperindu-mi o tensiune oscilantă foarte mare”, dezvăluia fostul prim-procuror Florin Apostu, în revista închisorii. Acelaşi condamnat, relata despre resemnarea cu faptul că nu va mai fi procuror şi despre aşteptările sale legate de viitor.

[wzslider autoplay=”true” info=”true” exclude=”16488,16489″]

Reprezentanţii Penitenciarului Bârcea Mare susţin că, în afara revistei al cărui colectiv editorial este format din deţinuţi, persoanele private de libertate sunt implicate, dacă doresc, în mai multe activităţi cu rol educativ în penitenciar. Printre acestea se numără chiar şi realizarea de programe pentru televiziunea cu circuit închis.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “DEŢINUŢII AU TALENT Redacţia Penitenciarul Bârcea Mare: cum se face jurnalism după gratii FOTOGALERIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu