Descoperiri importante la Castelul Corvinilor

eşi Castelul Corvinilor este închis vizitatorilor, lucrările de restaurare a monumentului istoric sunt în plină desfăşurare.

În zona Turnului vechi de Poartă şi a Turnului Alb au fost făcute mai multe desoperiri importante.

„Odată cu deschiderea rosturilor şi îndepărtarea unor tencuieli realizate cu ciment am avut plăcuta surpriză de a descoperi o intrare practicată în zidul cetăţii de secol XIV, acea cetate care a fost dăruită lui Voicu de către Sigismund de Louxemburg. Totodată la etajul Turnului Alb, o plombă fragil montată într-o intrare de secol XVII ne-a adus plăcuta surpriză a unui acces într-o încăpere sigilată, ca să spunem aşa, după secolul al XVII-lea, cel mai probabil în secolul al XIX-lea, în timpul lucrărilor de restaurare. În acest sector, se păstrează într-o stare de sănătate excepţională fresca de secol XV cu care Castelul Corvinilor era împodobit în întregime”, a declarat arheologul Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelului Corvinilor.

Această mică încăpere permitea accesul spre una din latrinele din secolul al XVII-lea ale castelului Corvinilor. Spaţiul va fi restaurat şi deschis spre vizitare.

Un etaj de apărare necunoscut
O altă surpriză rezervată arheologilor în timpul lucrărilor de restaurare vizează tot Turnul Alb, la baza căruia a fost descoperit un întreg etaj de apărare, care a fost astupat de-a lungul timpului şi necunoscut până în prezent. Lucrările care sunt în plină desfăşurare la Castelul Corvinilor vizează desfacerea acestui întreg etaj, reabilitarea şi punerea lui în valoare.

„În timpul lucărilor de restaurare a Castelului Corvinilor s-a constatat că o serie de guri de tragere a unui nivel de apărare dispărut astăzi au fost astupate intenţionat în timpul lucrărilor de restaurare precedente. Practic, la baza acestui turn există un întreg etaj de apărare de care nu aveam cunoştinţă până în momentul de faţă, un nivel de apărare prevăzut cu guri de tragere, cu trei locaşuri, o inovaţie tipică secolului al XVII-lea. Sperăm ca în cursul acestor lucrări să ne putem mobiliza şi, după restaurare, să deschidem spre vizitare şi acest tronson al castelului, realizat în secolul al XVII-lea, în timpul lui Gabriel Bethlen”, a relatat dr. Sorin Tincu.

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului