DESCOPERĂ FACULTATEA DE DREPT ȘI ȘTIINȚE SOCIALE A UNIVERSITĂȚII „1 DECEMBRIE 1918” DIN ALBA IULIA – Reușită prin vocație!

Facultatea de Drept și Știinte Sociale, înființată în anul 2003, este o entitate de învăţământ superior şi cercetare cu caracter public, integrată sistemului național de învățământ, care funcționează în baza Constituției României, a Legii învățământului, a Cartei universitare şi a regulamentelor proprii de funcţionare.

Există diverse forme de reușită în viața profesională, dar nimic nu se compară  cu reușita prin vocație. Vocația profesională, exercitarea ei, desăvârșirea prin aspirații dar și prin rigoare, sunt valori care ne-au însoțit încă de la începutul activității noastre. Dovada validității acestor valori este dată de către fiecare absolvent al specializărilor noastre. Determinarea, modestia, rafinamentul moral și intelectual al celor care se orientează către specializările Facultății de Drept și Științe Sociale sunt deja indicatori ai dezvoltării multor comunități din România. Acest tip de impact este, de fapt, declarația noastră de performanță.

Vocația despre care vorbim și pe care o promovăm la nivelul celor care înțeleg că o lume mai bună înseamnă, în primul rând, cetățeni educați și conștienți de propria valoare, se dezvoltă la nivelul următoarelor specializări:

            DREPT (4 ani) – Asigură formarea profesională pentru profesiile din domeniul juridic, administrativ, dar și din cel social sau economic, cu accent pe sectorul vast al instituțiilor publice. Acest program oferă un profil de pregătire complex, cu deschidere inclusiv spre relațiile internaționale. Ne mândrim cu activități multiple derulate pentru studenții noștri, exemple relevante fiind procesele simulate, cercurile pe profil, conferințele cu specific studențesc, excursiile tematice, parteneriatele cu instituții abilitate în domeniu, la care studenții noștri au acces pe toată durata studiilor. Studenții desfășoară stagii de practică în cadrul: Primăriilor, Consiliului Județean Alba, Prefecturii Alba, Judecătoriilor, Tribunalului Alba, Curții de Apel Alba, Penitenciarului Aiud, în cabinete de executori judecătorești, avocați, notari publici, la diverse autorități publice de la nivel local. După finalizarea studiilor de licență, studenții pot opta pentru continuarea acestora pe unul din cele două profile de masterat: Instituții de Drept Privat, respectiv Științe Penale și Criminalistică.

            ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ (3 ANI) – Programul este dedicat tinerilor care își doresc să lucreze în entități ale administrației publice locale, județene sau centrale, instituții descentralizate ale statului. Tinerii absolvenți dobândesc și cunoștințe de administrație a companiilor private. Principalele calificări dobândite sunt: consilier administraţie publică, expert administraţie publică și inspector de specialitate în administraţia publică. Programul se adresează totodată şi persoanelor alese în aceste organisme: primari, consilieri, viceprimari. După finalizarea studiilor, absolvenţii pot continua studiile de master, optând pentru specializarea Asistență Managerială în Sectoarele Public și Privat și nu numai.

            SOCIOLOGIE (3 ANI) – Specializarea Sociologie urmărește să formeze un autentic specialist în domeniul vieții și al relațiilor sociale. La baza calificării alese stau trei direcții de specializare: sociologie, antropologie și resurse umane. Sociologul poate fi consultant, cadru didactic de succes, consilier în cadrul diverselor compartimente de resurse umane sau dezvoltare ale unor instituții și organizații, să aibă funcții și ocupații de mare importanță, prin care să cerceteze, să strângă date, să realizeze rapoarte în cadrul unor organizații, instituții, partide politice, mass-media etc. Absolvenții de Sociologie au posibilitatea, după ce obțin licența în sociologie, să se specializeze în Dezvoltarea și managementul resurselor umane (program de masterat). Sociologii care doresc să se angajeze în cadrul unor servicii sociale și de sănătate pot urma masteratul de Proiectarea și managementul serviciilor sociale și de sănătate, tot în cadrul Universității.

            ASISTENȚĂ SOCIALĂ (3 ANI) – Asigură pregătirea de specialiști în domeniul asistenței sociale și este ancorat într-un mediu de învățare interdisciplinar, astfel încât studentul să se poată forma ca viitor asistent social, cercetător în asistență socială, consilier de probațiune, consilier școlar, facilitator comunitar, mediator social, specialist și coordonator proiecte sociale, inspector social, profesor în învățământul secundar, furnizor independent de servicii sociale. La finalizarea studiilor se obține calificarea de asistent social (studii superioare). Absolvenții de Asistență Socială au posibilitatea să urmeze două programe de masterat: Proiectarea și managementul serviciilor sociale și de sănătate și Dezvoltarea și managementul resurselor umane.

            TERAPIE OCUPAȚIONALĂ (3 ANI) – Terapia ocupaţională este o profesie preocupată de promovarea stării de sănătate şi de bunăstare, prin intermediul ocupaţiei. După finalizarea studiilor și susținerea examenului de licență, cu aceeași calificare și aceleași cunoștințe obținute pe parcursul celor trei ani de studii se pot desfășura mai multe meserii specificate în codul calificărilor din România, precum: Terapeut ocupațional; Asistent de cercetare în psihologie; Asistent de cercetare în psihopedagogie specială; Instructor-educator în unități de handicapați; Pedagog de recuperare; Specialist în angajare asistată; Consilier forță de muncă și șomaj.

            PEDAGOGIA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI PRIMAR ŞI PREŞCOLAR (3 ani) – Face parte din domeniul de licenţă Ştiinţe ale educaţiei. După absolvirea facultății, cea mai evidentă/potrivită alegere este aceea de profesor pentru învăţământul preşcolar şi primar. Absolvenții pot urma și o carieră academică în domeniu, continuând cu studii de masterat și doctorat, devenind cercetători științifici despre educație sau inspectori școlari. Există posibilitatea continuării studiilor la programele de masterat Management Educațional, respectiv  Psihopedagogia Educației Timpurii și a Școlarității Mici din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, dar şi la alte masterate /doctorat, în funcție de domeniul de interes.

            KINETOTERAPIE ŞI MOTRICITATE SPECIALĂ (3 ani) – Obiectivul general al programului de studii constă în formarea de abilitaţi, capacităţi şi competenţe pe direcţia ameliorării somato-funcţionale şi motrice a organismului uman, prin intermediul unor intervenţii specifice, de natură kinetoterapeutică. Kinetoterapia este o formă terapeutică individualizată care, plecând de la programe de exerciții statice sau dinamice, se poate folosi în programe curative sau de recuperare. Kinetoterapeuții pot efectua programe de kinetoterapie prescrise de un medic. Kinetoterapia se traduce ca fiind terapia prin mișcare. Se pot continua studiile de licență prin programe de masterat în domeniu. Calificările și profesiile dobândite după absolvirea acestei specializări sunt: Kinetoterapeut; Fiziokinetoterapeut; Profesor de cultură fizică medicală.

            EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORTIVĂ (3 ani) – Asigură formarea profesională a studenţilor, astfel încât, la finalizarea studiilor, absolvenții pot valorifica pregătirea şi cunoştinţele în calitate de specialişti în educaţie fizică şi sport. Universitatea noastră a pus accentul în ultimii ani în direcţia modernizării bazei materiale. Astfel, în prezent, dispune de numeroase laboratoare de specialitate, sală polivalentă omologată pentru competiţii de fotbal, baschet, powerlifting, handbal, volei, terenuri în aer liber de fotbal, baschet, handbal, tenis, bazin olimpic de înot, precum şi de echipamente pentru desfășurarea activităţilor de schi, turism şi sporturi de apă. Calificările și profesiile principale dobândite după absolvirea acestei specializări sunt: profesor în învățământul gimnazial, liceal sau postliceal.

Actuala gamă de specializări s-a constituit treptat, în acord cu misiunea si obiectivele instituției, opțiunea strategică fiind creșterea moderată și echilibrată a ofertei academice și a numărului de studenți, prin corelarea cu celelalte componente ale procesului de învățământ: personal didactic dedicat, spații de învățamânt și dotare didactico-materială, servicii optime pentru studenți. Vă așteptăm, așadar, cu mare drag, să ne treceți pragul.

 

Conf. univ. dr. MIRUNA TUDORAȘCU,

Decanul Facultății de Drept și Științe Sociale

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu         Sprijin din partea Episcopiei Devei și Hunedoarei la început de an școlar         REACŢII DUPĂ PICHETAREA PREFECTURII. Uzina Mecanică Orăştie, sub control încrucişat. Urmează DNA?         Florin Oancea, alături de elevii deveni         Viorica Dăncilă a deschis anul școlar la Sântamaria Orlea         Constructorii Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva au primit o decizie favorabilă în instanță împotriva CNAIR         Prima zi de școală cu DRÄXLMAIER Hunedoara