DERAPAJE. Consiliul Legislativ sugerează „mazilirea” presei

Centrul pentru Jurnalism Independent, împreună cu alte organisme de presă, semnalează pericolul scoaterii din viitoarea Constituţie a articolul care prevede că „nicio publicaţie nu poate fi suprimată”

cenzura

 

„Interdicţia constituţională privind suprimarea publicaţiilor este una dintre cele mai puternice garanţii la adresa libertăţii presei, libertate consfinţită prin articolul 30. Această interdicţie expresă a apărut prima oară în Constituţia din 1866. Ea a fost eliminată în 1938, în timpul dictaturii regale, iar textul a fost absent din toate Constituţiile comuniste. Interdicţia de a suprima publicaţii a fost reintrodusă în Constituţia din 1991. Proiectul de Constituţie aflat în pregătire conţine un amendament, introdus pe baza opiniei Consiliului Legislativ, care prevede eliminarea acestei interdicţii. Considerăm că nu există nicio raţiune care să justifice, în 2014, adoptarea unei abordări specifice regimurilor totalitare. Considerăm că legislaţia românească prevede suficiente măsuri reparatorii pentru cei care se simt lezaţi de activităţile mijloacelor de informare în masă, măsuri care pot fi aplicate gradual, în funcţie de gravitatea faptelor. Suspendarea sau suprimarea publicaţiilor sunt măsuri brutale, care echivalează cu cenzura – iar cenzura este expres interzisă prin articolul 30 (2). De asemenea, eliminarea acestui articol ar echivala cu pierderea unei garanţii constituţionale deja existente, lucru care contravine principiilor de drept şi actualei Constituţii. Potrivit articolului 152(2) (…) “Nicio revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora”, se arată în comunicatul de presă transmis de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Organismele de presă solicită Comisiei pentru revizuirea Constituţiei să nu dea curs sugestiei Consiliului Legislativ şi să acţioneze pentru păstrarea şi consolidarea libertăţii de exprimare în România, prin oferirea unor solide protecţii constituţionale.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unsprezece + nouăsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”