Deponeul ecologic integrează judeţul în civilizația europeană. O victorie a administraţiei, un câştig pentru hunedoreni

124

Societatea hunedoreană a trăit din plin, ultimii ani, o adevărată telenovelă, cu patimi și replici dure, insistenţe, renunţări şi iar insistenţe, totul în jurul marelui proiect privind sistemul integrat de management al deșeurilor în județul Hunedoara. Ieri, apele s-au liniştit ireversibil! Consiliul judeţean Hunedoara a lansat oficial proiectul.

Preşedintele CJ Hunedoara este mulţumit că proiectul deponeului a învins toate piedicile puse lui din ignoranţă, rea-voinţă sau prostie

deponeu mare

Așa se face că, în Sala „Reduta” din incinta Teatrului de Artă, a avut loc conferința de lansare a proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Hunedoara”, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Ceea ce au aflat cei prezenți la întâlnire a vizat obiectivele și componentele proiectului și au fost lămuriți cum au fost analizate provocările legate de implementare și modalitățile de colaborare cu alte autorități pentru asigurarea finalizării cu succes a acestuia.

 

Proiectul este în linie dreaptă

 

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Ioan Moloț, s-a declarat mulțumit de faptul că, după o mulțime de discuții sterile, de refuzuri privind amplasarea gropii ecologice, cu atacuri mai mult sau mai puțin politizate, lucrurile s-au liniștit și proiectul are cale deschisă.

„Eu cred că s-a înțeles și proiectul este în linie dreaptă. Deci, nimeni nu-l mai poate opri, nici măcar o furtună, fiindcă, indiferent cum va fi timpul, lucrările vor continua și proiectul se va implementa, în așa fel încât din 2016 să începem să ne curățăm județul și să avem o colectare selectivă a deșeurilor menajere. (…) Eu periodic trec pe la fiecare investiție pe care o avem în județ, pe la cele șapte gropi care se închid acum, și le urmăresc stadiul. Toată lumea este sigură că proiectul se va implementa în timpul impus în contract”, a declarat Mircea Ioan Moloț.

 

O investiţie care creşte calitatea vieţii

 

După cum a mai fost prezentat public, proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Hunedoara” are ca scop principal îmbunătățirea calității vieții locuitorilor județului. El își propune să asigure servicii de salubrizare care permit colectarea selectivă a deșeurilor pentru întrega populație a județului Hunedoara, contribuind la respectarea cerințelor europene în domeniu și atingerea țintelor privind cantitatea de deșeuri reciclată.

Dezvoltarea sistemului integrat de gestionare a deșeurilor în județul Hunedoara implică următoarele lucrări de construcție: dezvoltarea unei facilități centrale de gestionare a deșeurilor în Bârcea Mare, dezvoltarea unei instalații de sortare și unei instalații de transfer în Petroșani și închiderea a nouă depozite urbane neconforme –  Aninoasa, Uroi-Rapoltu Mare, Orăștie, Deva, Hațeg, Călan, Petrila, Hunedoara și Lupeni. Directivele europene prevăd obligativitatea închiderii tuturor depozitelor neconforme până în 2015.

 

EXTRA

Valoarea proiectului este de 255.711.146 lei, din care valoarea eligibilă este de 233.400.127 lei, 99 la sută reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POS „Mediu” și bugetul de stat, iar 1 la sută contribuția Consiliului Județean Hunedoara.

Mai exact, contribuția din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 194.889.106 lei, contribuția Guvernului României (deci de la bugetul de stat) 36.177.020 lei, iar contribuția beneficiarului este de 2.334.000 de lei.

Contractul a fost semnat în 4 martie 2014.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.