DECLARAŢIA PROCURORULUI DE CAZ: „Dacă eu aş fi fost în locul dumneavoastră şi eu aş fi trecut cu maşina peste el”

După un an de la scandalul de pe Râul Alb ies la iveală adevăruri înfiorătoare. Procurorul Emilia Elena Gavadia de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se ante-pronunţă cu o declaraţie şocantă. Administrarea probelor se face incorect, iar ancheta curge vădit în favoarea agresorului. Cazul a ajuns în atenţia Procurorului General. Pe de altă parte, aşa-zisul „dezastru ecologic” nu s-a confirmat în instanţă. Apoi, nu s-a tăiat niciun fir de copac pentru proiectul micro-hidrocentralei de pe Râul Alb, iar cioatele prezentate ca probă s-au dovedit a fi o manipulare grosolană. În schimb este cert că destinul unui om a fost curmat brutal, cu bestialitate, de nişte activişti care, chipurile, militează pentru dreptul la viaţă.

 

Duminică, 24 mai 2015. Omul de afaceri Mihalache Bocea a fost călcat cu o maşină de teren condusă Alin Andrioni, un bărbat din Haţeg care însoţea un grup de activişti de mediu. Şoferul l-a luat pe capota maşinii, a accelerat şi a trecut peste el fără să se uită înapoi. Apoi, odată ajuns la Haţeg, a reclamat Poliţiei că maşina lui a fost agresată. Pe drumul de la Coroieşti, Mihalache Bocea se zbătea între viaţă şi moarte. Paralizat, nu-şi mai simţea corpul de la gât în jos. Timp de o oră, linia telefonică a apelului de urgenţă s-a înroşit. De la Baru urma să intervină un echipaj SMURD. Omul a ajuns, într-un târziu, la spital şi a scăpat cu viaţă. Datorită, în foarte mare măsură, medicilor din Viena.

Scandalul s-a propagat ca o undă de şoc până la Bucureşti. Era o ştire cu impact emoţional de excepţie: „mediu în pericol”, „sânge pe pereţi”, „avize ilegale”, „corupţie la nivel înalt”, defrişări masive”. Acum, când isteria s-a mai estompat, rămân câteva adevăruri ridicol de banale despre proporţiile aşa-zisului dezastru ecologic şi un om care se agaţă cu disperare de fiecare fir al destinului pentru a rămâne în viaţă.

IMG_3921Declaraţia năucitoare a procurorului

Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Procurorul care anchetează împrejurările în care a fost lăsat aproape mort Mihalache Bocea este recuzat de apărătorii omului de afaceri, care susţin că Emilia Elena Gavadia s-a ante-pronunţat în favoarea şoferului agresiv. Declaraţiile anchetatorului sunt de-a dreptul halucinante. „Dacă eu aş fi fost în locul dumneavoastră şi eu aş fi trecut cu maşina peste el. Şi eu sunt procuror care lucrez de mai bine de 10 ani în criminalistică. Şi mie mi-ar fi fost teamă”, ar fi spus procurorul Gavadia în timpul audierilor. „Apreciem declaraţia doamnei procuror ca fiind una de a aduce atingere obiectivităţii instrumentării prezentului dosar, având în vedere faptul că, după declaraţia făcută, cu certitudine aceasta a devenit părtinitoare faţă de martorul Andrioni Alin Constantin”, se arată în cererea de recuzare a procurorului Emilia Elena Gavadia.

IMG_3920Nici fuga de la locul faptei nu se pune

Parte din audierile martorilor s-au făcut în camera 102 a Hotelului Sarmis din Deva. Victima agresiunii de la Râul Alb, bărbatul care îşi duce viaţa într-un cărucior cu rotile spune în sesizarea sa către Procurorul General că procurorul Gavidia a consemnat trunchiat evenimentele, excluzând elemente semnificative din declaraţii. „Nu consemnează faptul că şoferul mă privea în timp ce înainta spre mine, nu a frânat în momentul impactului, că m-a purtat câţiva metrii pe capotă maşinii şi pe sub maşină fără să oprească după ce m-a călcat şi că a fugit de la locul accidentului. (…) Mai mult doamna procuror spune: „nu mă interesează ca nu a oprit la locul accidentului şi a părăsit locul faptei”, referindu-se la Andrioni Alin”, se mai arată în cererea de recuzare.

Fracturi logice în stabilirea „spontaneităţii”

Evenimentele din 24 mai 2015 nu au apărut „din spuma mării”, ci sunt urmare a unor lungi dispute între părţi. O spun activiştii de mediu care au făcut sesizări şi proteste în legătură cu „dezastrul ecologic” de pe Râul Alb, o spune şi victima când precizează că era hărţuit de peste un an, motiv pentru care purta asupra sa o geantă cu documente ca să îşi probeze nevinovăţia. Procurorul Emilia Elena Gavadia refuză, însă, să ia în calcul circumstanţele în care s-a produs scandalul. „Pe parcursul audierii dna. procuror Gavadia s-a ante-pronunţat, spunând că „evenimentul din ziua de 24.05.2015 a fost săvârşit în mod spontan, chiar exclude că evenimentele au fost premeditate, dar în acelaşi timp spune că „nu mă interesează decât ce s-a întâmplat în ziua respectivă nu mă interesează alte fapte”, mai precizează victima. Cum poate cineva stabili „spontaneitatea” fără să arunce o privire de ansamblu asupra întregii tărăşenii?

scandal-in-reteyatSe cere o anchetă la ancheta procurorului de caz

Dar cel mai grav, chiar mai sinistru decât faza în care procurorul se pune în situaţia şoferului agresiv şi spune că şi ea ar fi trecut cu maşina peste victimă, este faptul că se mătrăşesc probe care pot compromite definitiv cazul. Procurorul Gavadia este acuzat că nu consemnează felul în care au fost administrate probele la dosar. „Aparatele cu care s-a filmat nu au fost reţinute, au fost aduse după câteva zile nişte filmuleţe fragmentate şi care prezintă adăugiri şi ştersături pentru deformarea realităţii”, se mai arată în cererea de recuzare. Acuzaţiile la adresa procurorului şi a organelor de cercetare penală sunt deosebit de grave şi se impune o sesizarea Consiliului Suprem al Magistraturii.

Talibanii mediului au pierdut în instanţă

Federația Coaliția Natura 2000 a dat în judecată APM Hunedoara pentru că ar fi dat undă verde proiectului de pe Râul Alb, unde omul de afaceri Mihalace Bocea intenţiona să construiască o micro-hidrocentrală. Ecologiştii susţineau că ar exista un „cumul de avize flagrant ilegale, incluzând scoaterea ilegală de teren din circuitul silvic”. Activiştii mediului au solicitat în instanţă anularea avizului de mediu. Cauza s-a judecat la Tribunalul Hunedoara. Acţiunea activiştilor de mediu a fost respinsă de judecători pe motiv că e neîntemeiată.

Defrişările invocate nu există

Organele de presă cu orientare „eco” au făcut are tărăboi în legătură cu presupusele prejudicii aduse mediului, punând în planul doi (în umbră) tragica poveste a omului călcat cu maşina de ecologişti. Într-un amplu material publicat de activişti s-a vorbit despre o conspiraţie la scară naţională prin care au fost defrişate mari suprafeţe de pădure pentru realizarea micro-hidrocentralei de pe Râul Alb. Dosarul „defrişărilor abuzive” a fost clasat în urmă cu câteva zile de către organele de cercetare penală. Ordonanţa de clasare arată fără echivoc faptul că nu a fost tăiat niciun fir de copac. Pe când talibanii mediului filmau cioate şi descriau dezastrul ecologic, terenurile respective erau în faza de avizare: nu se tăiase nimic. Pe cale de consecinţă, procurorii au decis să claseze reclamaţia. Cioatele prezentate ca fiind natură ciopârţită de afaceristul Mihalache Bocea s-au dovedit a fi tăieri din afara fondului forestier pe care le-au făcut câţiva localnici ca să-şi asigure lemne de foc. Din tot scandalul, niciunul din presupusele prejudicii de mediu reclamate nu se confirmă.

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!