De ce va trebui refăcut dosarul „vânătorului de comori” Adrian Stoicoi

101

Dosarul aurului dacic, în care a fost inculpat Adrian Stoicoi, anchetat și în trecut pentru infracțiuni legate de patrimoniu, a fost restituit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, pentru refacerea rechzitoriului. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Alba Iulia, după ce atât magistrații de la Tribunal, cât și cei de la Curtea de Apel au constatat neregularitatea rechizitoriului prin care Adrian Stoicoi a fost trimis în fața instanței, pentru complicitate la furt calificat și infracțiuni de spălare de bani. Instanța a motivat decizia. „Trecând acum la excepţiile privind neregularitatea actului de sesizare invocate din oficiu de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului, judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel constată că acestea erau întemeiate, că neregularităţile nu au fost remediate de procuror şi că se impune restituirea cauzei de procuror în vederea refacerii actului de sesizare”, a informat Curtea de Apel Alba Iulia

În rechizitoriu, se menţionează că „faptele inculpatului, care în perioada martie 1999 – mai 2013, cu intenţie, a ajutat pe ceilalţi suspecţi să sustragă mai multe tezaure conţinând monede şi alte artefacte antice, primind în schimb o parte din aceste bunuri, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de complicitate la furt calificat”, au informat magistrații, adăugând că în notele comunicate de procuror ca urmare a constatării de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului a neregularităţii rechizitoriului nu se descrie în concret fapta, ci se precizează că este vorba de o infracţiune unică, săvârşită prin acte materiale multiple, imposibil de individualizat obiectiv.

„Este obligatoriu a se indica nu numai modalitatea (din cele prevăzute de  lege) în care aceasta s-a realizat, ci şi în ce anume au constat efectiv actele de complicitate. În rechizitoriu, se fac referiri exclusiv la deţinerea de către inculpat şi la vânzarea de către acesta a mai multor monede de aur, statuete, cupe, etc, sustrase din tezaure arheologice din Munţii Orăştiei, fără a fi indicat în ce anume ar fi constat ajutorul acordat de inculpat autorilor infracţiunii de furt calificat”, au completat magistrații, în motivarea Curții de Apel Alba Iulia.

Acuzat că a sprijinit traficanții de comori dacice

Anchetatorii susţin că Adrian Stoicoi şi alţi suspecţi din dosar sunt cunoscuţi braconieri ai siturilor arheologice din Munţii Orăştiei şi că au fost implicaţi în descoperirea şi sustragerea mai multor tezaure arheologice aparţinând patrimoniului cultural naţional, bunuri care, prin intermediul unor filiere interne şi internaţionale au reuşit să le valorifice pe piaţa neagră a antichităţilor din Europa. „În acest sens, în cursul anului 2014 în apropierea locuinţei sale a fost depistat ascuns un tezaur de 139 monede Koson din aur, din care inculpatul a vândut unei persoane o monedă cu suma de 700 euro”, informa Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba.

În 20 februarie 2016, susţin anchetatorii, Adrian Stoicoi a vândut unei persoane o statuetă din bronz antică, reprezentându-l pe zeul Serapis, pentru care a pretins anterior suma de 5000 de euro. În 30 martie 2016 şi 12 aprilie 2016, susţin anchetatorii, Adrian Stocoi a tranzacţionat două statuete din bronz reprezentând pe zeiţa Minerva şi respectiv pe zeul Jupiter. În 9 mai 2016, ar fi vândut alte trei monede din aur de tip Koson, pe care le ascunsese iniţial. „Valoarea prejudiciului cauzat de inculpatul Stoicoi Adrian, aşa cum rezultă din rapoartele de expertiză este de 103.100 euro, respectiv: valoarea celor 138 monede tip koson din aur din lotul ”La Vizuini” este de 90.900 euro; valoarea celor 4 monede tip koson din aur recuperate în anul 2014, respectiv 2016, este de 2.200 euro; contravaloarea celor 3 statuete antice din bronz, este de 10.000 euro. Toate aceste bunuri au fost recuperate”, a informat PCA Alba. Adrian Stoicoi este judecat în stare de libertate şi susţine că este nevinovat. În luna mai 2016, procurorii şi ofiţerii de poliţie au descins la locuinţa din Orăştie şi la casa din Grădiştea de munte a lui Adrian Stoicoi, acesta fiind pus sub acuzare pentru infracţiunile legate de traficul de obiecte de patrimoniu.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.