De ce se ascunde Alin Simota. Șase luni de la dispariția celui mai căutat huendorean

145

De șase luni, milionarul Alin Simota, supranumit „baronul Văii Jiului”, este dat în urmărire internațională prin Interpol, pentru a executa un rest din pedeapsa de doi ani de închisoare, primită într-un dosar de conflict de interese.

Între timp, cele două dosare în care a fost anchetat de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism pentru infracțiuni mult mai grave au ajuns la final. Potrivit unor foști apropiații ai săi, Simota s-ar afla în Dubai sau într-o țară exotică, lucru neconfirmat de reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara.

Afaceristul a dispărut în luna ianuarie a acestui an, la câteva zile după ce a fost pus în libertate de Judecătoria Deva, pentru ispășirea condamnării de doi ani de închisoare. „Alin Simota a formulat o contestație la executare împotriva pedepsei de 2 ani închisoare, susținând că a executat-o în integralitate și chiar mai mult decât cuantumul pedepsei ce i-a fost aplicat, motiv pentru care a solicitat punerea de îndată în libertate. Se va constata că deținutul a executat pedeapsa de 2 ani închisoare, în perioada 11 iunie 2013 – 24 mai 2014 (reținere și arest preventiv), 24 mai 2014  -30 septembrie 2014 (înlocuit arest preventiv cu arest la domiciliu), 30 septembrie 2014 – 30 aprilie 2015 (înlocuit arest la domiciliu cu arest preventiv),  30 aprilie 2015 – la zi”, informa Judecătoria Deva. Soluția instanței a fost contestată, iar Tribunalul Hunedoara a dispus, în ianuarie 2016, retrimiterea lui Simota în închisoare. „Baronul” Văii Jiului părăsise însă țara.

Două dintre motivele pentru care Alin Simota nu s-a mai predat, pentru a ispăși un rest de pedeapsă, sunt dosarele pentru infracțiuni de crimă organizată, aflate pe rolul Tribunalului Hunedoara. Infracțiunile de care a fost acuzat l-ar putea aduce pentru mai mulți ani în închisoare. Anchetatorii au oferit detalii înfiorătoare despre modul în care afaceristul, implicat în anii trecuți fotbal și în politică,  a reușit prin infracțiuni să își clădească o avere impresionantă și să pună stăpânire pe Valea Jiului.

Fost bișnițar, îmbogățit din afaceri cu statul

Alin Simota a intrat în afaceri în anii 1990, făcând bișniță cu mărfuri aduse din Occident. Era cunoscut ca fiind apropiat al liderului minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, dar și al unor politicieni cu funcții și averi importante. Simota s-a îmbogățit treptat, în urma unor contracte derulate cu statul român, în industria minieră şi energie, iar popularitatea sa a crescut la sfârșitul anilor 1990, când a devenit patron al clubului de fotbal Jiul Petroșani. Pentru a fi sigur că se impune în Valea Jiului, la mijlocul anilor 2000, Alin Simota s-a bazat pe apropiații săi din lumea interlopă. „Alin Simota l-a recrutat în folosul său pe Litera Constantin Cristian, deoarece dorea să profite de pe urma acestuia, mai precis de renumele pe care şi l-a făcut în lumea interlopă din judeţul Hunedoara, unde era cunoscut ca autorul primului jaf armat, pentru a rezolva în afara legii, cu ajutorul acestuia şi a persoanelor din anturajul său interlop, problemele, litigiile, divergenţele, pe care le avea cu diferite persoane și pentru a-şi spori în acest mod averea şi a se face temut şi respectat în Valea Jiului”, se arată în rechizitoriu.

Primele victime ale grupării au fost fotbaliștii nemulțumiți de situația lor salarială la Jiul Petroșani, suporterii care acuzau blaturile făcute de finanțatorul Simota și chiar reprezentanți ai unor echipe adverse, care nu au cedat prsiunilor lui Simota. În 2004, un oficial al clubului Gaz Metan Mediaș a fost răpit de patru dintre interlopii lui Simota, supărat că echipa sa nu a câștigat meciul de promovare, și l-au agresat într-o pădure în apropierea municipiului Petroşani. „Urmare a loviturilor primite bărbatul în cauză şi-a făcut necesităţile fiziologice pe el, de asemenea au urinat pe el pentru al „umili”, apoi l-au abandonat în pădurea respectivă”, arătau anchetatorii în rechizitoriul de la DIICOT.

Cu bâta în politică

Din 2008, Alin Simota a intrat în politică și și-a depus candidatura la funcția de primar al municipiului Petroșani, din partea PNL. Nu a devenit primar, dar s-a mulțumit cu un mandat de consilier județean. „Anterior campaniei electorale inculpatul l-a ofertat pe Paul Gherasim pentru a veni în P.N.L. însă acesta l-a refuzat. Pentru a se răzbuna și a-i da acestuia și altor eventuali opozanți o lecție, Alin Simota a comandat inculpatului Litera Cristian să-i administreze o bătaie persoanei vătămate, promițând o sumă de bani consistentă pentru fiecare participant la acțiune”. Pentru 20.000 de lei patru interlopi, mascați cu cagule și înarmați cu bâte, l-au agresat pe Paul Gherasim în scara blocului, provocându-i răni care au necesitat aproape trei luni de îngrijire medicală. Cel puțin 16 persoane au fost agresate de gruparea aflată la ordinele lui Simota, ele având nevoie de 60 – 100 zile îngrijiri medicale.

Afaceri ilegale

În cel de-al doilea dosar al DIICOT, Simota a fost pus sub învinuire în august 2014. A fost acuzat că împreună cu interpușii săi, aflați în conducerea firmelor sale., a prejudiciat statul cu peste patru milioane de lei. Afaceristul a fost arestat pentru evaziune fiscală, stopaj la sursă, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, instigare la spălare de bani, instigare la fals în declaraţii, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, înşelăciune, instigare la spălare de bani în formă continuată, trâgând după el alți 18 dintre apropiaţii, angajaţii şi colaboratorii săi.

Anul trecut, Alin Simota a primit doi ani de închisoare pentru conflict de interese. Firma controlată de acesta câștigase un contract de modernizare a Spitalului Județean din Deva, iar Simota a votat ilegal pentru finanţarea cu circa 260.000 de lei a lucrărilor suplimentare la spital. „Fii atent! Business-ul e-n felul următor: am o lucrare pe fonduri europene de Spitalul Județean Deva, finanțator Consiliul Județean Hunedoara. Acțiunea trebuie închisă până în data de 6 ianuarie, se expiră contractul. Mai am de încasat 11 miliarde 860, plus TVA. Și banii se vor aloca în prima ședință a Consiliului Județean din anul următor. Singurul lucru ce trebuie să mai fac, să aduc vreo patru miliarde și ceva, niște aparatură și să mai dau 12.000 la un lift. Este un lift de handicapați. Dacă te bagi în combinația asta, la sfârșit îți dau un bonus. Adică în ianuarie să se aloce banii ăștia și la sfârșitul lui februarie să se plătească”, se arăta într-o convorbire dintre Simota și afaceristul Onorică Palade, menționată în dosar.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *