De ce au decis magistrații liberarea condiționată a lui Mircia Muntean

După doi ani şi jumătate petrecuţi în închisoare, din pedeapsa cumulată de şase ani de închisoare, Mircia Muntean, fost primar timp de 17 ani al Devei şi fost deputat, a fost prezentat Judecătoriei Deva cu propunere de liberare condiţonată. În 23 decembrie, magistraţii au decis punerea sa în libertate.

„Deşi petentul se află la prima analiză, din cuprinsul caracterizării ataşate Procesului-verbal nr.51/16 decembrie 2019, instanţa reţine că numitul Mircia Muntean pe durata executării pedepsei, nu a săvârşit nicio abatere disciplinară, a beneficiat de 18 recompense, a participat la 73 de programe educaţionale şi 3 programe psihologice, finalizând Programul de pregătire pentru liberare. Pe perioada detenţiei a beneficiat de suportul moral al familiei, menţinând legătura cu mediul de suport social telefonic, prin corespondenţă şi prin vizite. Faţă de cele arătate anterior, instanţa apreciază că există premisele că timpul executat a fost suficient pentru reeducarea condamnatului şi că acesta, prin participarea activă la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, şi-a format o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială, scopul preventiv şi educativ al pedepsei fiind atins”, se arată în motivarea instanţei.

Executarea pedepsei privative de libertate la care a fost condamnat Mircia Muntean a început la data de 24 aprilie 2017 şi urma să expire la data de 19 octombrie 2022; transformată în zile pedeapsa este egală cu 2.191 zile.

„Pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, condamnatul trebuie să execute fracţia de 2/3 din pedeapsă, respectiv 1.460 zile de închisoare. Comisia a constatat sub acest aspect că deţinutul a executat de la 24 aprilie 2017 până la 16 decembrie 2019, 967 zile închisoare, 310 zile considerate ca executate ca urmare a muncii prestate, la care se adaugă 186 zile câştig conform art. 55 1 din Legea nr. 254/2013 (n. r. cu privire la condiţiile necorespunzătoare din penitenciar), în total 1.463 zile câştigate şi executate. S-a mai reţinut că deţinutul este la prima analiză, apreciindu-se, în opinie majoritară, că poate fi liberat condiţionat, având în vedere conduita bună, acesta muncind constant, a respectat toate recomandările privind programele de reintegrare”, se arată în dosar.

Fostul primar al Devei a fost obligat, prin decizia din 2013, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un dosar de abuz în serviciu, la plata a 333.743 de dolari şi dobânzi, alături de un alt inculpat din dosar. Circa 2.500 de lei din prejudiciu a fost recuperat parţial, din poprirea instituită pe salariul de primar, din toamna anului 2016 până în aprilie 2017, iar Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Hunedoara a iniţiat executarea silită, procedură în care s-a aplicat sechestru asupra bunurilor deţinute de Mircia Muntean.

Mircia Muntean, fostul primar al Devei timp de 17 ani, a fost prezentat, luni, instanţei Judecătoriei Deva, în urma propunerii de liberare condiţionată, transmisă de Comisia de liberare condiţionată din Penitenciarul Bârcea Mare. Judecătoria Deva a admis propunerea Comisiei.

Mircia Muntean s-a aflat în detenţie din luna aprilie a anului 2017, după ce a fost pusă în aplicare condamnarea de şase ani de închisoare primită într-un dosar în care a fost acuzat că a condus băut şi a provocat un accident fără victime pe o stradă din Deva, sentinţa de doi ani de închisoare cu suspendare fiind cumulată cu o condamnare mai veche, de patru ani de închisoare, cu suspendare.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

optsprezece + 13 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Exponatul lunii la muzeul din Deva se mută on-line. O piesă rară din Ulpia Traiana Sarmizegetusa         Numărul pacienților decedați în județul Hunedoara, care au fost diagnosticați cu Covid 19, a ajuns la 16         REAL TIME – SINE DIE! Judeţul Hunedoara, incapabil să testeze Covid – 19 cu două aparate în dotare         Starea de Urgență prelungită cu o lună în România         Viorel Demean, șeful ISU Hunedoara, a fost externat din spital         Scrisoare deschisă Sindicatului Medicorul Honorem al medicilor de la Spitalul Județean din Deva         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 06 aprilie 2020         Tâlhărie în Călan         Coronavirus, situația la zi în 6 aprilie. Câte cazuri sunt în Hunedoara         A murit istoricul hunedorean Ioachim Lazăr         16 incendii de vegetație în județul Hunedoara         Al 15-lea deces al unui pacient în județul Hunedoara, infectat cu coronavirus         PARLAMENTUL UE. Noi măsuri financiare pentru combaterea pandemiei         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 05 aprilie 2020         Cadrele medicale din Hunedoara respiră ușurat. Rezultate negative la testele coronavirus         124 de persoane infectate cu coronavirus în Hunedoara         Accident grav pe un câmp din zona Orăștiei         Spargere la un magazin din Lupeni. Hoții au fost prinși în flagrant         Doamnă/domnule doctor, vă respect decizia! La război nu mergi fără pușcă         Amenzi pentru cei care nu poartă măști în Simeria