De ce au decis magistrații liberarea condiționată a lui Mircia Muntean

După doi ani şi jumătate petrecuţi în închisoare, din pedeapsa cumulată de şase ani de închisoare, Mircia Muntean, fost primar timp de 17 ani al Devei şi fost deputat, a fost prezentat Judecătoriei Deva cu propunere de liberare condiţonată. În 23 decembrie, magistraţii au decis punerea sa în libertate.

„Deşi petentul se află la prima analiză, din cuprinsul caracterizării ataşate Procesului-verbal nr.51/16 decembrie 2019, instanţa reţine că numitul Mircia Muntean pe durata executării pedepsei, nu a săvârşit nicio abatere disciplinară, a beneficiat de 18 recompense, a participat la 73 de programe educaţionale şi 3 programe psihologice, finalizând Programul de pregătire pentru liberare. Pe perioada detenţiei a beneficiat de suportul moral al familiei, menţinând legătura cu mediul de suport social telefonic, prin corespondenţă şi prin vizite. Faţă de cele arătate anterior, instanţa apreciază că există premisele că timpul executat a fost suficient pentru reeducarea condamnatului şi că acesta, prin participarea activă la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, şi-a format o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială, scopul preventiv şi educativ al pedepsei fiind atins”, se arată în motivarea instanţei.

Executarea pedepsei privative de libertate la care a fost condamnat Mircia Muntean a început la data de 24 aprilie 2017 şi urma să expire la data de 19 octombrie 2022; transformată în zile pedeapsa este egală cu 2.191 zile.

„Pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, condamnatul trebuie să execute fracţia de 2/3 din pedeapsă, respectiv 1.460 zile de închisoare. Comisia a constatat sub acest aspect că deţinutul a executat de la 24 aprilie 2017 până la 16 decembrie 2019, 967 zile închisoare, 310 zile considerate ca executate ca urmare a muncii prestate, la care se adaugă 186 zile câştig conform art. 55 1 din Legea nr. 254/2013 (n. r. cu privire la condiţiile necorespunzătoare din penitenciar), în total 1.463 zile câştigate şi executate. S-a mai reţinut că deţinutul este la prima analiză, apreciindu-se, în opinie majoritară, că poate fi liberat condiţionat, având în vedere conduita bună, acesta muncind constant, a respectat toate recomandările privind programele de reintegrare”, se arată în dosar.

Fostul primar al Devei a fost obligat, prin decizia din 2013, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un dosar de abuz în serviciu, la plata a 333.743 de dolari şi dobânzi, alături de un alt inculpat din dosar. Circa 2.500 de lei din prejudiciu a fost recuperat parţial, din poprirea instituită pe salariul de primar, din toamna anului 2016 până în aprilie 2017, iar Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Hunedoara a iniţiat executarea silită, procedură în care s-a aplicat sechestru asupra bunurilor deţinute de Mircia Muntean.

Mircia Muntean, fostul primar al Devei timp de 17 ani, a fost prezentat, luni, instanţei Judecătoriei Deva, în urma propunerii de liberare condiţionată, transmisă de Comisia de liberare condiţionată din Penitenciarul Bârcea Mare. Judecătoria Deva a admis propunerea Comisiei.

Mircia Muntean s-a aflat în detenţie din luna aprilie a anului 2017, după ce a fost pusă în aplicare condamnarea de şase ani de închisoare primită într-un dosar în care a fost acuzat că a condus băut şi a provocat un accident fără victime pe o stradă din Deva, sentinţa de doi ani de închisoare cu suspendare fiind cumulată cu o condamnare mai veche, de patru ani de închisoare, cu suspendare.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Casă mistuită într-un incendiu         Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic         Fraude pentru obținerea de fonduri UE prin APIA Hunedoara         ANI a găsit-o în incompatibilitate pe Delia Bada, fosta șefă a spitalului din Deva         PIAȚA MUNCII. Rata șomajului din județ a crescut         ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Şase ani de funcţionare a CJMSU Hunedoara fără nicio secundă e întrerupere         Castelul Corvinilor a adus venituri de 1,6 milioane de euro         Situația regretabilă remarcată de un istoric, despre salariile polițiștilor locali: „Mi-au trebuit 40 de ani de cercetări şi publicaţii ştiinţifice ca să le ating pragul salarial”