De ce a fost achitat polițistul judecat în cazul morții lui Darius Șendroiu

790

Judecătoria Hațeg a decis achitarea lui Horaţiu Onescu, poliţistul trimis în judecată pentru ucidere din culpă, în dosarul morţii lui Darius Şendroiu (27 de ani), fiul unui om de afaceri din județul Hunedoara, împuşcat în timpul unei partide de vânătoare din Munţii Orăştiei. Soluţia pronunţată de instanţa de fond nu este definitivă, putând fi contestată prin apel.

În motivarea soluției de achitare a polițistului se precizează că victima și-a părăsit standul de vânătoare în care trebuia să stea.

„Dacă inculpatul nu a putut prevedea rezultatul, vinovăția sub forma culpei nu poate fi reținută datorită imposibilității subiective a inculpatului de a-l prevedea. De asemenea, se constată că nu există nicio legătură de cauzalitate între utilizarea de către inculpat a armei și producerea rezultatului periculos, atâta timp cât nu a cunoscut că Șendroiu Darius- Crsitian a plecat din standul său, această atitudine fiind a cauza determinantă a producerii accidentului și, în consecință, inculpatul nu poate fi tras la răspundere penală pentru ucidere din culpă. În condițiile în care inculpatul nu a putut prevedea rezultatul socialmente periculos al faptei, aceasta fiind consecința intervenției unei împrejurări străine de voința și conștiința sa – fapta victimei – sunt îndeplinite astfel dispozițiile art. 31 C.p., fapta fiind săvârșită în caz fortuit, lipsindu-i trăsătura esențială a vinovației” și se impune achitarea acestuia, întrucât există o cauză de neimputabilitate”, au arătat magistrații.

În 2017, procurorii l-au trimis în judecată pe Horaţiu Onescu, la acea vreme şeful de post al comunei Boşorod, pentru ucidere din culpă. Membrii familiei victimei s-au constituit părţi civile şi părţi vătămate în procesul de la Judecătoria Haţeg. Darius Şendroiu a fost fiul omului de afaceri Ioan Şendroiu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din judeţ, patron al complexului de agrement Steaua Mureşului. Moartea lui Darius Şendroiu a avut loc în seara de vineri, 7 octombrie 2016, în timpul unei partide de vânătoare, în zona cetății dacice Piatra Roșie, la care tânărul participa împreună cu alte opt persoane, printre care se aflau şi tatăl său, Ioan Şendroiu, şi Horaţiu Onescu, şeful de post din comuna Boşorod. Anchetatori au indicat faptul că tânărul a fost împuşcat accidental de un alt vânător. „Poliţia Oraşului Călan a fost sesizată cu privire la faptul că, pe fondul de vânătoare 50 Ursici (zona Alun-Boşorod) s-a produs un accident de vânătoare în urma căruia o persoană a fost grav rănită. Până la sosirea echipei medicale, victima, un tânăr în vârstă de 26 de ani, din Deva, a decedat”, informa IPJ Hunedoara.

Victima a fost lovită în zona gâtului, suferind o plagă împuşcată cervicală, cu leziune multiplă, vasculară. Un glonţ a intrat prin partea din faţă a corpului şi a ieşit prin spate, iar rana a fost absolut incompatibilă cu viaţa, informau medicii legişti. Glonțul nu a mai fost găsit.

„În jurul orei 18,00, inculpatul a auzit gonacii și câinii, urmărind să identifice mișcarea. Acesta a sesizat mișcare în vegetația aflată în partea sa stângă, mișcare care s-a continuat spre zona din spatele aliniamentului pe care se aflau vânătorii și la scurt timp ar fi observat pe versantul din spatele său (versantul pe care a fost găsită victima Șendroiu Darius) ușor oblic spre stânga, în vârful acelui versant, un mistreț și ar fi tras un foc de armă cu arma marca Benelli Armi, model Arco, pe care o avea asupra sa, în această direcție. Nu a auzit niciun fel de strigăt, după aproximativ douăzeci de secunde a observat mișcare tot în aceeași direcție, lateral dreapta față de zona în care a tras inițial, lângă un copac și a tras un al doilea foc de armă spre această zonă unde potrivit declarației inițiale a acestuia: am văzut mișcare și am considerat că am văzut un mistreț”, se arăta în dosar. Abia după terminarea partidei de vânătoare, oamenii au văzut că Darius nu ajunsese la locul de întâlnire și au pornit în căutarea lui, găsindu-l căzut lângă un fag, împușcat.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.