Dacfest 2019, la poalele Măgurii Uroiului

Cel mai mare festval dedicat istoriei antice a românilor a avut loc la sfârșitul săptămânii la poalele Măgurii Uroiului. DacFest s-a aflat la cea de-a zecea ediție și a adunat peste 200 de participanți, membrii ai asociaților dedicate promovării istoriei, și câteva mii de curioși.

Oaspeții primiți pe platoul care se întinde pe Valea Mureșului, sub stâncile fostei cariere de andezit a dacilor, au fost invitați să intre în atmosfera în care trăiau anticii. Au putut vedea cum arătau taberele militare romane și cum trăiau și munceau dacii, roxolanii, sarmații și alte triburi care în Antichitate populau ținuturi din actuala Românie. Punctul de atracție al festivalului au fost bătăliile reconstituite dintre daci și romani, însă turiști au putut asista la numeroasele ateliere, la reconstituiri ale unor evenimente antice și la concerte. Sâmbătă, după lăsarea întunericului, ielele au dansat în jurul focului de tabără de la poalele Măgurii Uroiului.

„Este a zecea ediție a DacFest-ului, iar de cinci ani venim la Măgura Uroiului. Este cel mai mare festival pe care l-am făcut vreodată, cu aproape 300 de personaje din istorie, cu daci, romani, sarmați, germanici, cu o mulțime de ateliere, inclusiv, în premieră, facem extracție de minereu și o reconstrucție după un drum roman, cu oaspeți din Roma – l-am adus pe împăratul Traian – și din Bulgaria. Încercăm să reconstituim viața de acum 1.900 de ani, civilă și militară”, a declarat Lucian Panov, președinte al Asociației Terra Dacica Aeterna, organizatoare a festivalului.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Transport ilegal de lemne         322 de metri cubi de lemne expediate ilegal         Încă două cazuri de coronavirus în România         Patriarhia Română: Măsuri sanitare şi spirituale în timp de epidemie         PLAN PENTRU O SITUAŢIE DE URGENŢĂ. Autoritățile au luat măsuri pentru prevenirea infecțiilor cu coronavirus în județ         TIMP LIBER. Recomandările ZIARUL HUNEDOREANULUI pentru acest week-end         La OpticLine. Cataracta, cea mai frecventă afecțiune a ochilor, are rezolvare         Ce s-a ales de planurile de modernizare a celor 10 șosele turistice din Hunedoara         S-a lansat proiectul de amenajare a trecerilor la nivel a drumurilor naționale cu calea ferată         Măsuri de urgență pentru prevenirea infecțiilor cu Coronavirus în municipiul Deva         Femeie tâlhărită pe o stradă din Petroșani         Lemne confiscate de polițiști, în urma unui control în trafic         Accident pe un bulevard din Deva         Deputatul Marius Surgent a revenit în PNL: “Alianța ALDE – PSD s-a dovedit a fi una toxică pentru noi”         Berbeceanu, mesaj controversat pentru șefii Bisericii Ortodoxe Române, pe tema coronavirusului         Accident mortal la ieșirea din Hațeg. Coliziune între un camion și un autoturism         Primul caz de coronavirus în România         Reparaţii la SJU Deva de peste 1.000 miliarde lei vechi. „Banii ar fi trebuit să ajungă pentru finalizarea lucrărilor”         Interviu. Miron Țic: „Sunt mulţumit că am putut să realizez cele aproape 40 de cărţi pe care le-am scris până acum”         Finanțări nerambursabile pentru proiectele societății civile