Dacfest 2019, la poalele Măgurii Uroiului

Cel mai mare festval dedicat istoriei antice a românilor a avut loc la sfârșitul săptămânii la poalele Măgurii Uroiului. DacFest s-a aflat la cea de-a zecea ediție și a adunat peste 200 de participanți, membrii ai asociaților dedicate promovării istoriei, și câteva mii de curioși.

Oaspeții primiți pe platoul care se întinde pe Valea Mureșului, sub stâncile fostei cariere de andezit a dacilor, au fost invitați să intre în atmosfera în care trăiau anticii. Au putut vedea cum arătau taberele militare romane și cum trăiau și munceau dacii, roxolanii, sarmații și alte triburi care în Antichitate populau ținuturi din actuala Românie. Punctul de atracție al festivalului au fost bătăliile reconstituite dintre daci și romani, însă turiști au putut asista la numeroasele ateliere, la reconstituiri ale unor evenimente antice și la concerte. Sâmbătă, după lăsarea întunericului, ielele au dansat în jurul focului de tabără de la poalele Măgurii Uroiului.

„Este a zecea ediție a DacFest-ului, iar de cinci ani venim la Măgura Uroiului. Este cel mai mare festival pe care l-am făcut vreodată, cu aproape 300 de personaje din istorie, cu daci, romani, sarmați, germanici, cu o mulțime de ateliere, inclusiv, în premieră, facem extracție de minereu și o reconstrucție după un drum roman, cu oaspeți din Roma – l-am adus pe împăratul Traian – și din Bulgaria. Încercăm să reconstituim viața de acum 1.900 de ani, civilă și militară”, a declarat Lucian Panov, președinte al Asociației Terra Dacica Aeterna, organizatoare a festivalului.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Revelion în aer liber la Deva și Hunedoara         S-A FĂCUT ECOLOGIST. Conducerea centrală PER confirmă: Mareş este preşedinte la Hunedoara         Birou europarlamentar USR la Deva         UNDE SE RĂRESC PĂDURILE. Lista noilor exploatări forestiere din 2020, în județul Hunedoara         Arheolog reclamat în instanță după o poză în faţa Consiliului Judeţean: „Aveți grijă unde vă fotografiați”         Noul program Erasmus, cât mai echitabil și inclusiv         Un atelier de prelucrare a lemnului a fost mistuit de un incendiu         Carmen Hărău: ”Se ieftinește combustibilul și se renunță la supra-impozitarea muncii part-time!”         Razie la transportatorii de lemne         Cetatea Devei a primit peste 173.000 de turiști în 2019. Iarna rămâne „sezonul mort” pentru fortul medieval         CAD MINCIUNILE TALIBANILOR DE MEDIU Procurorii nevoiţi să admită: La Râul Alb, violenţele au izbucnit după tentativa de omor         Pădurar anchetat penal pentru transport ilegal de lemne         Primăria Hunedoara a mărit pragul de acordare a facilităților la transportul în comun         Un nou teren de sport, la Colegiul Național “Iancu de Hunedoara”         Și-a luat soarta în mâini. Un localnic a reparat singur un drum judeţean, cu roaba şi lopata         ADMINISTRAŢIE. Primarul Devei, tot mai implicat în problemele Termocentralei Mintia         EXPERTIZA IPTANA: Toate „defectele” Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         De Ziua Naţională la mormântul lui Avram Iancu         PE EȘICHIER. “Cupa 1 Decembrie” la şah de la Deva         Patinoarul de la Deva se deschide marţi, 3 decembrie 2019