1.3 C
Deva
vineri, aprilie 19, 2024

Cum s-a schimbat soarta satului legendar din ținutul cetăților dacice

Târsa, locul pitoresc, aflat la aproape 1.000 de metri altitudine, în Munții Orăștiei, a devenit una dintre cele mai atractive destinații pentru amatorii de drumeții.

În urmă cu câțiva ani, cei care se aventurau pe munte făceau eforturi mari pentru a ajunge în cătunele dintre nori, după cum le spun localnicii, înconjurate crestele fostelor cetăți dacice – locuri în care mai trăiesc doar câteva zeci de familii. După ce au fost investiți peste două milioane de euro în construirea unei șosele de 11 kilometri (DJ 668 A Costeşti – Târsa – Prihodişte), viața sătenilor s-a transformat.

„În fiecare zi, mai ales vara, o mulțime de mașini trec pe șoseaua din fața casei mele. Sunt turiști care se îndreaptă spre vechea școală din Prihodiște, închisă pentru că nu au mai fost copii în sat, unde se termină drumul. De acolo, urcă pe creste, își fac fotografii sau pornesc pe potecile din pădure”, povestește Ioana, o vârstnică din Târsa. Noua șosea spre Târsa a fost construită în locul unui drum de pământ, care șerpuia pe versanți abrupți și traversa păduri întunecoase. „Târsa este un loc superb, situat la o înălțime considerabilă, un loc curtat de tot mai mulți turiști, de cei care au venit să își cumpere proprietăți acolo. Și acest lucru se întâmplă și datorită acestui drum pe care se ajunge foarte repede,  pentru că civilizația începe cu drumul. Despre Târsa se spune că este un platou unde te poți reîncărca energetic”, spune Tiberiu Cacuci, primarul comunei Boșorod, de care aparține satul.

Cea mai frumoasă legendă pe care turiștii o află de la localnicii din Târsa vorbește despre locul unde ar fi murit Decebal, regele dac care a ales să își pună capăt vieții înainte de a fi prins legionarii romani aflați pe urmele lui. Un platou impresionant, înconjurat de păduri de fagi și brad, se înfățișează călătorilor la capătul unui drumeag de circa o oră, de la marginea satului Târsa. Platoul dintre nori, foarte ofertant pentru oaspeții săi datorită peisajelor și istoriei sale, se numește Poiana Omului, iar din cele mai vechi timpuri a fost loc de întâlnire al păstorilor din munți.

„Am întâlnit o mulțime de grupuri de turiști care, ajunse la Târsa, se îndreptau spre Poiana Omului. Oamenii își lasă mașinile la vechea școală a satului Prihodiște, aflată la limita comunelor Boșorod și Orăștioara de Sus, locul unde se termină șoseaua construită în ultimii ani și urcă apoi pe jos, pe un drum forestier, spre Poiana Omului. Poteca desparte o pădure de fag de una de brad și îi aduce pe drumeți pe platoul întins, acoperit cu un covor de iarbă care nu crește mare niciodată. Un monument ridicat în memoria unui localnic care a decedat acolo și o troiță veche marchează locul unde se spune că s-ar fi sinucis Decebal. Acolo fagii cresc în pâlcuri, iar bătrânii satelor spun că arborii crescuți astfel aduc aminte de o scenă de pe Columna lui Traian, cu pâlcurile de soldați romani care priveau moartea lui Decebal”, spune fotograful Remus Suciu, explorator al zonei Munțilro Orăștiei.

Din satul Târsa Poiana Omului, o rețea vastă de trasee turistice pornește pe creste și prin șesuri spre cetățile dacice sau spre locuri de poveste ca Fundătura Ponorului sau Luncile Ponoriciiului, embleme ale Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/