Mărturii necesare. Lumini şi umbre ale istoriei lui Decembrie 1989

Acestea apar în ultimul număr al revistei veteranilor din Serviciul Român de Informaţii

sriAm primit la redacţie, prin intermediul colonelului în rezervă Octavian Lăsconi, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din SRI – Sucursala Hunedoara,  noua ediţie a revistei „Vitralii – Lumini şi umbre”, publicaţie a veteranilor din Serviciul Român de Informaţii – nr. 21, decembrie 2014 – februarie 2015 –, o ediţie care propune un sumar extrem de interesant.

O lectură mai mult decât interesantă

Astfel, prima jumătate a revistei cuprinde un adevărat dosar de mărturii şi comentarii legate de momentul istoric Decembrie 1989. Între titlurile de referinţă ale acestei secţiuni, intitulată generic „Noapte de decemvrie” ar fi: „În decembrie 1989 – şi după – s-au făcut generali pe minciună şi cadavre”, „Decembrie 1989: aspecte inedite din Timişoara”, „Jurnalul evenimentelor din decembrie 1989 văzute din sediul central al Ministerului de Interne”, „Mărturia unui fost procuror, martor şi participant: Sibiu, 21-22 decembrie 1989” şi „Decembrie 1989: „turişti” şi „terorişti” sovietici în judeţul Olt”. Materiale interesante, cu foarte multe detalii puţin sau deloc ştiute, care aduc un plus de claritate asupra unui moment istoric încă menţinut în ceaţă, prea puţin şi inexact lămurit.

Următoarele secţiuni ale revistei sunt la fel de interesante, mai ales că apar, în comentarii, şi nume „grele” ale peisajului politic şi social din România, între care Ion Iliescu, Mihai Răzvan Ungureanu şi Horia Roman Patapievici. (Volodia Macovei)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi + paisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
PETIŢIE ALDE. “Soluții sunt, trebuie doar ca Guvernul să și vrea!”         Dezinfecţia scărilor de bloc, la Deva         Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 8 aprilie 2020         Incendii violente în pădurile în județul Hunedoara         Conducere militară coordonată de medicul Constantin Vlase, la Spitalul Județean de Urgență din Deva.         174 de cazuri de coronavirus în județul Hunedoara         Covid 19. Numărul deceselor în județul Hunedoara a ajuns la 19         Conducere militară la Spitalul Județean de Urgență Deva         17 hunedoreni decedați în spitale, diagnosticați și cu coronavirus. Cel mai recent caz – un bărbat de 67 de ani         Medici și asistente de la Spitalul Județean Deva terorizați de o pacientă cu coronavirus: „Ne-a scuipat”         15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus         Ministerul Sănătății confirmă primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical         Coronavirus. Peste 4.400 de cazuri înregistrate în România         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 7 aprilie 2020         Donație de măști pentru instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Hunedoara         PE SURSE. Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva se îndreaptă spre o conducere militarizată         Incendiile de vegetație au cuprins 160 de hectare         Un an de lucrări la modernizarea Drumului Județean Hunedoara – Călan         Noua conducere a Spitalului Județean de Urgență Deva a demisionat         Exponatul lunii la muzeul din Deva se mută on-line. O piesă rară din Ulpia Traiana Sarmizegetusa