Mărturii necesare. Lumini şi umbre ale istoriei lui Decembrie 1989

Acestea apar în ultimul număr al revistei veteranilor din Serviciul Român de Informaţii

sriAm primit la redacţie, prin intermediul colonelului în rezervă Octavian Lăsconi, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din SRI – Sucursala Hunedoara,  noua ediţie a revistei „Vitralii – Lumini şi umbre”, publicaţie a veteranilor din Serviciul Român de Informaţii – nr. 21, decembrie 2014 – februarie 2015 –, o ediţie care propune un sumar extrem de interesant.

O lectură mai mult decât interesantă

Astfel, prima jumătate a revistei cuprinde un adevărat dosar de mărturii şi comentarii legate de momentul istoric Decembrie 1989. Între titlurile de referinţă ale acestei secţiuni, intitulată generic „Noapte de decemvrie” ar fi: „În decembrie 1989 – şi după – s-au făcut generali pe minciună şi cadavre”, „Decembrie 1989: aspecte inedite din Timişoara”, „Jurnalul evenimentelor din decembrie 1989 văzute din sediul central al Ministerului de Interne”, „Mărturia unui fost procuror, martor şi participant: Sibiu, 21-22 decembrie 1989” şi „Decembrie 1989: „turişti” şi „terorişti” sovietici în judeţul Olt”. Materiale interesante, cu foarte multe detalii puţin sau deloc ştiute, care aduc un plus de claritate asupra unui moment istoric încă menţinut în ceaţă, prea puţin şi inexact lămurit.

Următoarele secţiuni ale revistei sunt la fel de interesante, mai ales că apar, în comentarii, şi nume „grele” ale peisajului politic şi social din România, între care Ion Iliescu, Mihai Răzvan Ungureanu şi Horia Roman Patapievici. (Volodia Macovei)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată         Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie         Dramă într-o familie din Deva. Fiica de 16 ani, dispărută fără urmă. Cine a văzut-o?         Suspiciunea de coronavirus la o femeie din Deva a fost infirmată         Copil de patru luni abandonat de propriul tată, la Poliție         Accident spectaculos produs de șoferul unui BMW. Un sat întreg a fost lăsat în beznă         Exponatul lunii februarie 2020: un aparat de fotografiat cu burduf         Dezastru în pădurile din Valea Jiului         Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?         Cum poate fi dezvoltată Valea Jiului. Întâlnire cu experți internaționali, la Petrila         IULIU WINKLER: “UE are nevoie de un buget solid, fără tăierea finanțărilor Politicii de coeziune și PAC”         JUDEŢUL HUNEDOARA. Prefectul „bagă viteză” în birocraţii care se ocupă de Legile proprietăţii         ÎN PREZENŢA LUI GICĂ POPESCU. Semnarea contractului de colaborare între CS Hunedoara şi Academia Hagi         Moartea suspectă a unui localnic din Vulcan         Bărbat șantajat de vecini         Bărbat tâlhărit după ce s-a îmbătat         “CEATA LUI PIŢIGOI”, DAI ÎN UNUL ŢIPĂ TREI. Amenda primarului Ridzi a stârnit mâzga electorală în Petroşani         PENTRU ŞOMERI. Cinci meserii cu mare căutare, prin AJOFM Hunedoara