Mărturii necesare. Lumini şi umbre ale istoriei lui Decembrie 1989

Acestea apar în ultimul număr al revistei veteranilor din Serviciul Român de Informaţii

sriAm primit la redacţie, prin intermediul colonelului în rezervă Octavian Lăsconi, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din SRI – Sucursala Hunedoara,  noua ediţie a revistei „Vitralii – Lumini şi umbre”, publicaţie a veteranilor din Serviciul Român de Informaţii – nr. 21, decembrie 2014 – februarie 2015 –, o ediţie care propune un sumar extrem de interesant.

O lectură mai mult decât interesantă

Astfel, prima jumătate a revistei cuprinde un adevărat dosar de mărturii şi comentarii legate de momentul istoric Decembrie 1989. Între titlurile de referinţă ale acestei secţiuni, intitulată generic „Noapte de decemvrie” ar fi: „În decembrie 1989 – şi după – s-au făcut generali pe minciună şi cadavre”, „Decembrie 1989: aspecte inedite din Timişoara”, „Jurnalul evenimentelor din decembrie 1989 văzute din sediul central al Ministerului de Interne”, „Mărturia unui fost procuror, martor şi participant: Sibiu, 21-22 decembrie 1989” şi „Decembrie 1989: „turişti” şi „terorişti” sovietici în judeţul Olt”. Materiale interesante, cu foarte multe detalii puţin sau deloc ştiute, care aduc un plus de claritate asupra unui moment istoric încă menţinut în ceaţă, prea puţin şi inexact lămurit.

Următoarele secţiuni ale revistei sunt la fel de interesante, mai ales că apar, în comentarii, şi nume „grele” ale peisajului politic şi social din România, între care Ion Iliescu, Mihai Răzvan Ungureanu şi Horia Roman Patapievici. (Volodia Macovei)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Noi incendii de pădure în județ         A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ         Clădirea fantomă din Parcul Corvin va fi demolată, la peste un deceniu de la abandonarea ei         DRÄXLMAIER Hunedoara a investit 80.000 de euro în ateliere pentru elevii şcolii profesionale         Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani         Violență în familie. Tânără bătută de soț cu pumnii         CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”