In memoriam. 90 de ani de la naşterea învăţătorului Dionisie Urs

Acesta a fost fondatorul cunoscutului Ansamblul Pădurenesc din Lăpugiu de Sus

urs romulus

Unul dintre cei mai vechi îndrumător al activităţii cultural de amatori dinnudeţul Hunedoara, în calitate de director de cămin cultural şi membru de formaţie de dansuri, a fost învăţătorul Dionisie Urs (1925 – 2003), din Lăpugiu de Sus, de la a cărui naştere se împlinesc, în această lună, 90 de ani.

Primii paşi

urs scanDionisie Urs a funcţionat ca învăţător la şcoala din Lăpugiu de Sus în perioada 1952 – 1985, fiind şi directorul acesteia între anii 1960 şi 1971, iar noua unitate de învăţământ din sat îi poartă numele, din 2010, când unitatea de învăţământ şi-a sărbătorit cea de-a cincizecea aniversare.

“Din anul 1954, sarcina activităţii artistice de amatori îi este încredinţată învăţătorului Dionisie Urs, care avea să aibă o activitate din cele mai rodnice. Bogăţia folclorului authentic local a permis realizarea unor activităţi artistice de mare success. În acel an s-a înfiinţat prima formaţie de dansuri, ce avea să devină Ansamblul Pădurenesc din Lăpugiu de Sus, format din 12 perechi de tineri, care participă la un concurs naţional, unde ocupă locul al doilea. În anul 1956 se pune în scenă nunta tradiţională de la Lăpugiu de Sus, care primeşte o menţiune în cadrul aceluiaşi concurs naţional. În verile anilor 1965 şi 1967, încadrată în Ansamblul Folcloric al regiunii Hunedoara, formaţia din Lăpugiu de Sus prezintă spectacole la Bucureşti, Sinaia, Predeal şi pe Litoral, având şi eu onoarea să particip”, povesteşte învăţătorul Ştefan Galiceanu, în vârstă de 89 de ani, coleg de generaţie cu Dionisie Urs şi ultimul supravieţuitor al trupei înfiinţate în 1954.

În Patrimoniul cultural al UNESCO

În anul 1966, cei din Lăpugiu de Sus câştigă confruntarea cu reprezentanţii judeţului Cluj, cu punctaj maxim, înurs ansamblu cadrul popularei emisiuni de televiziune “Dialog la distanţă”. Ca urmare a succeselor interne, Ansamblul Pădurenesc din Lăpugiu de Sus a cunoscut şi afirmarea internaţională. Astfel, în 1965, o televiziune franceză a făcut un film documentar despre nunta tradiţională şi alte obiceiuri din sat. Apoi, în vara lui 1969 formaţia din Lăpugiu de Sus, reprezentând judeţul Hunedoara, participă la Festivalul Internaţional de Folclor de la Zagreb, unde a luat parte, ca invitat al ansamblului pădurenesc, şi cunoscutul comic Liviu Oros. “De-a lungul anilor, formaţiile de dansuri şi de dubaşi din Lăpugiu de Sus au fost prezente la numeroase spectacole şi festivaluriu folclorice, nu doar în judeţul Hunedoara, ci şi în ţară şi străinătate. În perioada 2-7 decembrie 2013, un grup de colindători, îndrumaţi de Romulus Uscat, au reprezentat ţara noastră, la Reuniunea Internaţională de la Baku, promovând Colindul de ceată bărbătească în România în Patrimoniul Cultural al UNESCO”, scrie, în cartea sa, intitulată “Lăpugiu de Sus, trecut şi present, un sat pentru viitor. 575 de ani de la prima atestare documentară (1439-2014)”, eminentul professor de matematică Romulus Urs, fiul regretatului învăţător Dionisie Urs.  Recent, la sfârşitul anului trecut, Ansamblul Pădurenesc din Lăpugiu de Sus, coordonat de Romulus Uscat şi soţia sa, Aurica, învăţător la şcoala din sat din 1984, au prezentat spectacole în Bucureşti, la Muzeul Satului şi la Muzeul Ţăranului Român. (Amarildo Szekely)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

opt − 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara         ATENȚIE LA NEATENȚIE. O pensionară a fost lăsată fără o importantă sumă de bani         LA PETROȘANI. Un șofer beat a lovit două mașini         Parcul Corvin, simbolul neglijat al Hunedoarei         DN 68 A, șoseaua dezastruoasă care dublează „autostrada – muzeu”         Trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au slujit la hramul Mănăstirii Prislop         Despre plecarea pe drumul fără întoarcere a Mariei Toma Damşa         Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice