In memoriam. 90 de ani de la naşterea învăţătorului Dionisie Urs

Acesta a fost fondatorul cunoscutului Ansamblul Pădurenesc din Lăpugiu de Sus

urs romulus

Unul dintre cei mai vechi îndrumător al activităţii cultural de amatori dinnudeţul Hunedoara, în calitate de director de cămin cultural şi membru de formaţie de dansuri, a fost învăţătorul Dionisie Urs (1925 – 2003), din Lăpugiu de Sus, de la a cărui naştere se împlinesc, în această lună, 90 de ani.

Primii paşi

urs scanDionisie Urs a funcţionat ca învăţător la şcoala din Lăpugiu de Sus în perioada 1952 – 1985, fiind şi directorul acesteia între anii 1960 şi 1971, iar noua unitate de învăţământ din sat îi poartă numele, din 2010, când unitatea de învăţământ şi-a sărbătorit cea de-a cincizecea aniversare.

“Din anul 1954, sarcina activităţii artistice de amatori îi este încredinţată învăţătorului Dionisie Urs, care avea să aibă o activitate din cele mai rodnice. Bogăţia folclorului authentic local a permis realizarea unor activităţi artistice de mare success. În acel an s-a înfiinţat prima formaţie de dansuri, ce avea să devină Ansamblul Pădurenesc din Lăpugiu de Sus, format din 12 perechi de tineri, care participă la un concurs naţional, unde ocupă locul al doilea. În anul 1956 se pune în scenă nunta tradiţională de la Lăpugiu de Sus, care primeşte o menţiune în cadrul aceluiaşi concurs naţional. În verile anilor 1965 şi 1967, încadrată în Ansamblul Folcloric al regiunii Hunedoara, formaţia din Lăpugiu de Sus prezintă spectacole la Bucureşti, Sinaia, Predeal şi pe Litoral, având şi eu onoarea să particip”, povesteşte învăţătorul Ştefan Galiceanu, în vârstă de 89 de ani, coleg de generaţie cu Dionisie Urs şi ultimul supravieţuitor al trupei înfiinţate în 1954.

În Patrimoniul cultural al UNESCO

În anul 1966, cei din Lăpugiu de Sus câştigă confruntarea cu reprezentanţii judeţului Cluj, cu punctaj maxim, înurs ansamblu cadrul popularei emisiuni de televiziune “Dialog la distanţă”. Ca urmare a succeselor interne, Ansamblul Pădurenesc din Lăpugiu de Sus a cunoscut şi afirmarea internaţională. Astfel, în 1965, o televiziune franceză a făcut un film documentar despre nunta tradiţională şi alte obiceiuri din sat. Apoi, în vara lui 1969 formaţia din Lăpugiu de Sus, reprezentând judeţul Hunedoara, participă la Festivalul Internaţional de Folclor de la Zagreb, unde a luat parte, ca invitat al ansamblului pădurenesc, şi cunoscutul comic Liviu Oros. “De-a lungul anilor, formaţiile de dansuri şi de dubaşi din Lăpugiu de Sus au fost prezente la numeroase spectacole şi festivaluriu folclorice, nu doar în judeţul Hunedoara, ci şi în ţară şi străinătate. În perioada 2-7 decembrie 2013, un grup de colindători, îndrumaţi de Romulus Uscat, au reprezentat ţara noastră, la Reuniunea Internaţională de la Baku, promovând Colindul de ceată bărbătească în România în Patrimoniul Cultural al UNESCO”, scrie, în cartea sa, intitulată “Lăpugiu de Sus, trecut şi present, un sat pentru viitor. 575 de ani de la prima atestare documentară (1439-2014)”, eminentul professor de matematică Romulus Urs, fiul regretatului învăţător Dionisie Urs.  Recent, la sfârşitul anului trecut, Ansamblul Pădurenesc din Lăpugiu de Sus, coordonat de Romulus Uscat şi soţia sa, Aurica, învăţător la şcoala din sat din 1984, au prezentat spectacole în Bucureşti, la Muzeul Satului şi la Muzeul Ţăranului Român. (Amarildo Szekely)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Un atelier de prelucrare a lemnului a fost mistuit de un incendiu         Carmen Hărău: ”Se ieftinește combustibilul și se renunță la supra-impozitarea muncii part-time!”         Razie la transportatorii de lemne         Cetatea Devei a primit peste 173.000 de turiști în 2019. Iarna rămâne „sezonul mort” pentru fortul medieval         CAD MINCIUNILE TALIBANILOR DE MEDIU Procurorii nevoiţi să admită: La Râul Alb, violenţele au izbucnit după tentativa de omor         Pădurar anchetat penal pentru transport ilegal de lemne         Primăria Hunedoara a mărit pragul de acordare a facilităților la transportul în comun         Un nou teren de sport, la Colegiul Național “Iancu de Hunedoara”         Și-a luat soarta în mâini. Un localnic a reparat singur un drum judeţean, cu roaba şi lopata         ADMINISTRAŢIE. Primarul Devei, tot mai implicat în problemele Termocentralei Mintia         EXPERTIZA IPTANA: Toate „defectele” Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         De Ziua Naţională la mormântul lui Avram Iancu         PE EȘICHIER. “Cupa 1 Decembrie” la şah de la Deva         Patinoarul de la Deva se deschide marţi, 3 decembrie 2019         Accident pe DN 66: trei mașini s-au ciocnit, doi oameni sunt răniți         Accident mortal pe DN 66, în apropiere de Hațeg. Un polițist local din Deva a murit         Procesul retrocedării controversate a Retezatului împins în 2020         Accident soldat cu doi răniți în Defileul Jiului         LA UN PAS DE TRAGEDIE. Copil de 5 ani, rănit într-un accident produs de un pensionar`         Bărbat electrocutat pe calea ferată, la Orăștie