CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei

Când muzica întâlneşte culoarea spectacolul este garantat, dar când trei artişti profesionişti le fac punte de prietenie între copii diferiţi, spectacolul devine magie

Este vorba despre un proiect special ce se derulează în perioada iulie-noiembrie 2019 și îşi propune ca, prin intermediul educaţiei (muzicală şi arte vizuale), să promoveze diversitatea şi toleranţa prin expunere la actul artistic al unui grup de 40 de persoane format din 20 de tineri cu sindrom Down și 20 de tineri tipici, cu toţii coordonaţi de trei artişti profesionişti.

Când muzica întâlneşte culoarea…

Proiectul “heART COUTURE” are la bază metoda inovativă de artă colaborativă cu și pentru copii, dezvoltată în anul 2007 de Roxana Ené, iar conceptul a pornit la începutul anului 2019 datorită pasiunii sale pentru modă, cu un prototip de fotă, un accesoriu vestimentar care să facă legătura între cele două ţări pe care, împreună cu fiul său le numeşte acasă – Germania şi România.

Sub motto-ul “Muzica întâlneşte culoarea”, copiii ascultă muzică clasică şi învaţă cum să traducă sunetele auzite în pictură abstractă. Aceste desene vor fi selectate şi interpretate de echipa ROXY&KIDS ART sub forma unor lucrări ce vor fi integrate în colecţia de haine “heART COUTURE” (fustă tulle, fotă, tricouri, eșarfe). La finalul proiectului, ţinutele vor fi prezentate în cadrul unei defilări de modă. Defilarea de modă va avea loc la Circul Metropolitan Bucureşti, în luna noiembrie, tinerii participanţi la proiect având şansa de a prezenta colecţia heART COUTURE pregătită minuţios în cadrul atelierelor creative.

“Vezi şi tu ce văd eu?”

Proiectul a debutat cu o tabără organizată la Bușteni, în luna iulie, tabără în cadrul căreia tinerii şi artiştii s-au împrietenit prin intermediul unor ateliere de creaţie, care continuă continua în București până la defilarea de modă. Pe tot parcursul proiectului heART COUTURE s-a lucrat folosind cartea bilingvă “Do you see what I see/ Vezi și tu ce văd eu?”, carte manual concepută de Roxana Ené, un material didactic valoros, care explică cel mai bine metoda ROX&KIDS ART.

heART COUTURE este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), implementat de Asociația Down Plus București, în parteneriat cu Asociația ROXY&KIDS ART.

Asociația Down Plus Bucureşti

Este o asociaţie nonguvernamentală, nonprofit, care are ca scop crearea unor condiţii favorabile incluziunii în societate a persoanelor cu sindrom Down, cât şi îmbunătăţirea stilului lor de viaţă prin desfăşurarea unor activităţi cât mai diversificate. Asociaţia s-a înfiinţat în luna aprilie a anului 2014 şi pana în prezent a adunat 40 de beneficiari înscrişi pentru care organizează activităţi zilnice şi evenimente periodice. Pe lista activităţilor se înscriu: sportul (gimnastică, dans, înot, baschet, fotbal, ski, bocce), terapia ocupaţională şi activităţile culturale.

Proiect premiat în Germania

Asociaţia ROXY&KIDS ART a fost înfiinţată în anul 2017 de Roxana Ené împreună cu fiul său Alexander și Roxana Elena Petrescu, colaboratoarea lor din România, ca o continuitate firească a proiectului de artă colaborativă cu şi pentru copii Roxy&Kids Art©, finanţat şi premiat în Germania încă din anul 2010, unde a fost iniţiat împreună cu Chris Silberer, copywriter. Proiectele asociaţiei promovează terapia prin artă, prin intermediul sinesteziei, folosind ca suport diverse medii (pasta de dinţi colorată, legume, fructe, vin, ciocolată, cafea, acrilice și acuarele, etc.) cu accent pe sănătate, respectiv nutriţie şi igienă dentară.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei         Cursa infernală a unui autocar pe DN 7. Pasagerii au trecut prin momente de spaimă         Accident grav pe DN 66 Călan – Haţeg, produs de un tânăr băut         Scene înfiorătoare în timpul unui spectacol de circ în Hunedoara         Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?